Oberammergau: tienjaarlijkse passiespelen

Bewonder fresco's en houtsnijwerk

Oberammergau is vooral bekend geworden door zijn tienjaarlijkse passiespelen. De volgende zullen in 2020 zijn. In 1634 legde de bevolking de gelofte af om steeds om de tien jaar het lijden en sterven van Christus uit te beelden als ze gespaard zouden blijven van de pestepidemie. Lees meer

Om de tien jaar worden de passiespelen gehouden in Oberammergau. 
  • Ontdek Oberammergau
  • Beleef de passiespelen
  • Bewonder de Fresco's
  • Leer meer over houtsnijwerk
Gratis reisgids downloaden

De voorstelling duurt circa 5u30 en wordt onderbroken met een middagpauze van 3 uur. Er zijn telkens 100 voorstellingen met ongeveer 5000 toeschouwers. Bezoek eens een voorstelling tijdens je vakantie Beieren.

Alleen burgers van Oberammergau mogen acteren en die laten hiervoor reeds een jaar vooraf hun baard en haar groeien. Bijkomende voorwaarde is dat je in Oberammergau moet geboren zijn of er reeds meer dan 20 jaar woont. In totaal zijn er bijna 1400 acteurs op een inwonersaantal van net iets meer dan 5000.

De belangrijkste attractie in het dorp is dan ook het theater waar deze passiespelen plaatsvinden. Het dateert van 1930 en werd in 2000 gerenoveerd. Je kunt het bezoeken onder begeleiding van een gids. Er is een kleine expositie die je een beeld moet geven van de passiespelen. Zeker aan te bevelen als je in Oberammergau of omgeving bent.

Vele van de huizen hier hebben muurschilderingen, of ook wel Lüftlmalerei genoemd. Deze fresco's werden populair vanaf de tweede helft van de 18de eeuw. De bekendste schilder is F.S. Zwinck, die ook de fresco's op het Pilatushuis heeft aangebracht. De oorspronkelijke fresco's daar dateren van 1784, maar werden gerestaureerd in de jaren '80 van de vorige eeuw. Ondertussen is het gebouw aangekocht door de gemeente om het te bewaren voor het nageslacht.

Naast die prachtige muurschilderingen zal vooral het vele houtsnijwerk in de winkels je opvallen. De uitstalramen puilen uit van de dure handgesneden beelden. Sinds het begin van de 19e eeuw is er in Oberammergau een houtsnijderschool. Deze kunstvorm is overgewaaid uit Garmisch-Partenkirchen.

Wil je graag aanwezig zijn bij de volgende passiespelen? Dan moet je meestal meer dan een jaar op voorhand je kaarten reserveren. Probeer op de eerste rijen plaats te nemen. Opgepast: kaarten 1e categorie zitten soms ook heel ver achteraan. Bij een ticket moet je ook steeds twee overnachtingen boeken, anders is het niet mogelijk een ticket te krijgen. Reserveringen voor de passiespelen kunnen gemaakt worden bij de toeristische dienst van Oberammergau. Er zijn ook gespecialiseerde touroperators die reizen organiseren naar de passiespelen met het ticket inbegrepen. Zij maken hun programma ook meestal een jaar op voorhand bekend.

Meer info: www.oberammergau.de

Ettal

Dichtbij Oberammergau ligt het dorpje Ettal, dat vooral gedomineerd wordt door zijn reuzengrote abdij. De kerk van deze Benedictijnerabdij uit de 14e eeuw is te bezoeken. Door een brand dateren de huidige gebouwen en ook de kerk uit de 18e-19e eeuw. Vooral de koepel (65m hoog) met zijn mooie fresco's is de moeite waard om te bezoeken. 

Website: www.kloster-ettal.de

Reviews en beoordelingen Oberammergau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Oberammergau: tienjaarlijkse passiespelen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info