Wieskirche: barokke bedevaartskerk

Schitterende plafondschilderingen

De bedevaartskerk in Wieskirche, aan de voet van de Beierse Alpen, is een van de mooiste rococokerken van Europa, zo lees je in de gratis reisgids. De kerk werd gebouwd van 1746 tot 1757 door de gebroeders Zimmerman. Dominicus Zimmerman was de architect van de kerk, terwijl Johann Baptist het interieur voor zijn rekening nam. Lees meer

Bewonder de prachtige plafondschilderingen in de bedevaartskerk van Wieskirche. Hiervoor neem je het beste plaats op een van de bankjes.
  • Bezoek de Wieskirche
  • Stap binnen in de Bedevaartskerk
  • Leer meer over Zimmermann
  • Bewonder de Rococo kunst

Gratis reisgids downloaden

Wanneer je de kerk voor het eerst ziet vanaf de buitenkant is het enige dat opvalt de ovale vormen en ben je wellicht wat teleurgesteld door de eenvoudige buitenzijde. Maar niet getreurd, zodra je een voet binnen zet in de kerk, zal je overdonderd worden door licht, bladgoud, stucwerk en fantastische schilderingen. We raden je zeker aan om er te gaan kijken tijdens een vakantie Beieren. Het staat natuurlijk niet voor niets bekend als de mooiste bedevaartskerk van Europa.

In overeenstemming met de religieuze interpretatie van die tijd werd het onderste deel van de kerk, het zogenaamde 'aardse gedeelte', zeer sober ingericht. De hoge zijmuren en vooral de koepel werden echter uitbundig versierd. Als je de plafondschilderingen wil bezichtigen ga dan eerst op een stoel of bankje zitten. De schilderingen doen je niet alleen wegdromen, maar kunnen er ook voor zorgen dat je je evenwicht verliest. Opgepast dus.

De bouw van de kerk en de aanleiding tot de bedevaarten is het bestaan van een beeld van Christus bij de geselkolom. Er wordt gezegd dat dit beeld op een bepaald ogenblik tranen zou verloren hebben. Het verhaal gaat dat dit beeld in 1730 werd gemaakt voor de bedevaarten, maar onverhoopt op de zolder van de kerk terecht kwam. Acht jaar later werd het beeld naar beneden gehaald en er leken wel tranen en bloed op te zitten. Dit verhaal ging als een lopend vuurtje en al snel kwamen er bedevaarders vanuit alle hoeken en gaten van het land. De kerk kon de hoeveelheid bezoekers niet aan en in 1746 werd de eerste steen gelegd voor de kerk van nu. 

Kijk voor meer info op de website: www.wieskirche.de

Reviews en beoordelingen Wieskirche

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wieskirche: barokke bedevaartskerk ? Plaats je beoordeling

AMGB (Louis) de Wit10 augustus 2021

Een prachtig kerkje met de grootouders van Jezus: Joachim en Anna. Ook Jezus zelf is met wijduitgestrekte armen geschilderd: een voorafbeelding van zijn kruisiging. Meer dan de moeite waard voor een bezichtiging door iedereen!

Marcel Vanderveken31 maart 2019

Zeer mooie kerk en zodra je een voet binnen zet in de kerk, zal je overdonderd worden door licht, bladgoud, stucwerk en fantastische schilderingen.

paul de praetere18 juli 2017

praktische gids om verborgen parels te ontdekken - goede en compacte uitleg over de geschiedenis

Van Hemeldonck Lodewijk29 januari 2016

Van buiten uit lijkt het niet de moeite om deze kerk te bezichtigen maar wat een prachtige en schitterende kerk vanbinnen. De moeite waard om enkele km om te rijden.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info