Wandelen langs de Romantische Rijn

Geniet van oude romantiek in Linz, Andernach en Bad Breisig langs Romantische Rijn

Tussen Königswinter en Rüdesheim bevinden zich veel interessante stadjes. Bruggen zijn er hier nagenoeg niet over de Rijn. Neem in plaats daarvan de boot en geniet ondertussen van een prachtig uitzicht over de Rijn. Lees meer

Beleef de romantiek van de Rijn met een wandeling door oude Duitse stadjes.
  • Bezoek het museum over de Brug van Remagen  
  • Wandel in Linz am Rhein tussen de vele vakwerkhuizen
  • Leer meer over Willy Brandt en Konrad Adenauer
  • Maak een rondvaart op de Rijn langs de vele kastelen
  • Ga in Andernach ver terug in de tijd met onze wandelroute
Gratis reisgids downloaden

LINZ AM RHEIN

Naar Linz ga je voor de vakwerkhuizen en om niets te missen van al dat moois hebben we een korte wandeling uitgestippeld (1,3 km met niveauverschillen). Deze kan je vinden in onze gratis reisgids. 

We starten aan de Burg. Van die oude burcht blijft nagenoeg niets meer over. Maar op de restanten werd een toeristische attractie gebouwd. Er is een glasblazerij, een folterkamer, een kerstmarkt die het ganse jaar open is, een feestzaal en winkels. Loop daar voorbij en je komt op de Burgplatz, het gezelligste plein van de stad met een stadspoort (Rheinpoort). Die poort kwam er doordat Linz stadsrechten kreeg in 1320. Je bent meteen al in de sfeer om een terrasje te doen. 

Op het plein naar links in de Rheinstrasse (winkelstraat), het klimt en het is nog niet afgelopen met klimmen, vergeet niet naar de gebouwen te kijken. Het mooiste vakwerk heb je wel nog tegoed. Op de Marktplatz moet je naar de fontein toe wandelen, toch wel een eigenaardige fontein met al die personages. Achter de fontein links moet je naar boven (Kirchstrasse), op het einde naar links en zo kom je op de Kirchplatz. Volg nu rechts mee naar boven langs de kruisweg en via de trappen kom je bij de kerk Sankt-Martin. Een kerk uit de 13de eeuw met fresco’s. De kerk is evenwel bijna nooit geopend. Wandel er rond zoals op de kaart aangegeven, zo kom je langs de oudste zerken. Op het einde, op de rijbaan, moet je naar links en bij de Y-splitsing rechts aanhouden.

Op het einde kom je in de Neustrasse. Hier moet je naar links maar niet vooraleer de gevels op de hoek en links te bewonderen. Dit zijn de mooiste vakwerkhuizen van de stad. Je volgt deze weg naar rechts mee en komt nu op een pleintje met een monumentje van de botervrouw, dat is de Buttermarkt. Dit monument is ter ere van de vrouwen die soms 20 km te voet moesten afleggen om boter, eieren en kaas te verkopen. Hier moet je naar links en de tweede straat rechts afslaan: Auf der Donau. Op het einde naar links en zo kom je weer bij de Burgplatz uit.

ANDERNACH

De geschiedenis van deze stad gaat terug tot meer dan 2000 jaar geleden en is hiermee één van de oudste stadjes aan de Rijn. Je verneemt alles over zijn verleden in het Stadtmuseum. Loop ook even langs de restanten van de oude vestingmuur. Aan de Runder Turm heb je nog herinneringen aan de Fransen, die in de 17de eeuw een poging ondernamen de stad te bezetten. Verder vind je in deze stad nog de ruïnes van de Stadtburg, vernield door de Fransen, en een 16de eeuwse Rijnkraan.

De Helmwartstoren is een onderdeel van de 12de eeuwse stadsmuur. En op onze wandeling komen we nog wel een paar torens tegen. De stad lag heel strategisch en is dus dikwijls aangevallen geweest. Daardoor zijn muur en de vele torens. Deze toren werd gerestaureerd eind vorige eeuw. De houten brug is een weergang die gebruikt werd om van de ene kant van de muur naar de andere kant te kunnen stappen.

De Mariendom of Maria Hemelvaartkerk is een katholieke kerk en moet je zeker bezoeken. Ze dateert van de 13de eeuw en bezit prachtige muurschilderingen en beeldhouwwerken, zoals de Graflegging. Het is een parochiekerk maar ook de kerk van de bisschop, vandaar het ze de naam ‘Dom’ mag dragen. Er zijn heel wat restauraties geweest in de laatste twee eeuwen, maar met steeds tot doel ze in de originele staat, zoals in de 13de eeuw, terug te brengen. En daar zijn ze aardig in geslaagd. 

De Ronde toren werd gebouwd in de 15de eeuw en is 56 meter hoog, vandaar dat deze van ver te zien is, net zoals de torens van de Dom. Deze toren maakt eveneens deel uit van de verdedigingsmuur en is wel de meest imposante. Zelfs de Fransen zijn er in 1689 niet in geslaagd om de toren neer te halen. 

Het Geiser Museum is een tentoonstelling over een eigenaardig fenomeen. Van een geiser verwacht je dat die warm water gaat spuwen. Hier betreft het koude geisers. Je bezoek bestaat uit drie delen: het museum, een boottocht en een bezoek aan een geiser. Nadat de geiser gespuwd heeft vertrek je terug met de boot naar het museum. 
Meer info op www.geysir-andernach.de 

De Koblenzer poort is bijzonder omdat ze grenst aan de burcht. Van de burcht zelf blijft er niet veel meer over. Om het geheel goed te zien wandel je dus door de poort en ga je dan meteen een deurtje links in. Dan kom je in het park van waar ooit de burcht stond. De restanten zijn mooi bewaard gebleven. 
Als je het park verlaat ga je naar links en zo kom je langs het mooie gebouw van het Stadtmuseum. Het Stadtmuseum is ondergebracht in een paleisje van de familie von der Leyen. Het is een streekmuseum en heeft veel tijdelijke tentoonstellingen.

ST. GOAR + LORELEY

Een boottocht op de Rijn wordt veelal gecombineerd met een rondvaart langs de rots van de Loreley. In St.-Goarshausen (andere Rijnoever dan St.-Goar) liggen er dan ook een massa rondvaartboten. De populairste boottocht vaart immers tussen Boppard en St.-Goarshausen (met ommetje langs de Loreley). Op deze tocht krijg je twee bekende legendes: deze van de vijandige broeders en deze over de Loreley.
Rij je met je auto langs de oever van St.-Goarshausen (2 burchten en bezoekerscentrum van de Loreley) dan kom je langs de Loreleyrots. Op die rots in de bocht staat een bordje en er net voorbij kan je even parkeren. Veel verschilt die rots niet van de anderen. De Rijn maakt hier een scherpere bocht en je merkt dat er sterkere stroming is. Het gevaar ligt echter 500 meter verder in de Rijn. In het midden steken er rotsen uit het water. Goed te zien als het waterniveau laag staat, zoals in de meeste zomers. Bezoekerscentrum Loreley: www.loreley-besucherzentrum.de (en info om tot boven te klimmen).

REMAGEN

Wie veel naar films over de Tweede Wereldoorlog kijkt zal Remagen bekend in de oren klinken. Hier stond in 1945 de enige brug over de Rijn die nog intact was. Toen de geallieerden ze gebruikten voor hun troepentransporten is ze ingestort. De brug is er niet meer, maar sommige pijlers kun je wel nog zien. Er is ook een museum over deze gebeurtenis: Friedensmuseum 'Brücke von Remagen'.

Verder zijn er nog de neogotische Wallfahrtskirche ter ere van de Heilige Apollinaris, gelegen op een rots. Er is ook het Römische Museum die gevestigd is in een oude kapel en voorwerpen bevat uit het Romeinse tijdperk

BAD HONNEF

Adenauerhaus Rhöndorf
Konrad Adenauer was de eerste bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland (1949-1963) met als zetel Bonn. Hier heeft hij gewoond tot aan zijn dood in 1967. Je bezoekt zijn woonhuis zoals het toen was en er is ook een expositieruimte over zijn politieke carrière.
Meer info op www.adenauerhaus.de 

Willy-Brandt-Forum Unkel
Willy Brandt was bondskanselier van 1964 tot 1987. Hij is in 1979 naar Unkel verhuisd en leefde er tot aan zijn dood in 1992. Hier zie je alleen zijn werkkamer, die volledig nagebouwd werd zoals ze was bij zijn dood. In het museum zie je ook nog kunstwerken waarbij Willy Brandt werd geschilderd of gebeeldhouwd. En natuurlijk gaat het over zijn politieke carrière. 
Meer info op www.willy-brandt-forum.com 
Zowel het Adenauerhaus als het Willy-Brandt-Forum zijn eerder gespecialiseerde bezoeken die zich interesseren in de Duitse politieke geschiedenis.

OBERWESEL

Dit is een middeleeuws stadje met een complete vestingmuur met een tiental torens. In Oberwesel moet je zeker de Liebfrauenkirche bezoeken. Loop ook even langs het kasteel van Schönburg waar nu een hotel is en die je een prachtig panorama biedt.

BACHARACH en KAUB

Beide steden liggen aan een andere Rijnoever en zijn interessant om even halt te houden op je route van St.-Goarshausen naar Rüdesheim. In Kaub heb je de voormalige toltoren, het kasteel Pfalzgrafenstein, midden de Rijn. Dit kan je bezoeken met een bootje. In Bacharach is het vooral de vestingmuur en het oude binnenstadje dat je aandacht zal trekken.

BINGEN 

Bingen is een oude Romeinse stad en moet je vooral bezoeken voor zijn heropgebouwde burcht: Burg Klopp. Het ligt op een heuvel en er zou ooit wel een Romeins gebouw hebben opgestaan. Wat zeker is dan men in de 14de eeuw er een prachtige residentie heeft gebouwd voor de aartsbisschop. Uiteindelijk, zoals de meeste burchten langs de Rijn, werd ze verschillende malen vernield en heropgebouwd. De laatste keer eind 19de eeuw en dat resultaat zie je nu bij een bezoek. In deze burcht is er een streekmuseum en zijn er administratieve diensten ondergebracht van de stad. Wie naar boven klimt in de toren krijgt er nog een mooi uitzichtspunt cadeau bij.

Reviews en beoordelingen Romantische Rijn

Heb je zelf tips of opmerkingen over Wandelen langs de Romantische Rijn? Plaats je beoordeling

Vandendriessche 12 september 2021

Weeral speciale prachtige plaatsjes ontdekt dankzij de euroreizen Zeker aan te bevelen

fanny30 januari 2020

Hebben deze gids gebruikt om onze trip uit te stippelen en te bekijken waar we kunnen logeren. Gaf ons veel informatie.

Eddie3 november 2016

Wij hebben alweer genoten van jullie reisgids. Deze was zoals altijd goed te volgen! Bedankt!

Roosens Dirk2 augustus 2016

De reisgids was zeer volledig en gebruiksvriendelijk.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info