Rüdesheim am Rhein, trekpleister in de Rheingau

Bezienswaardigheden van Rüdesheim am Rhein, gezellige gemoedelijkheid alom

Prachtig gelegen in de Rheingau vind je Rüdesheim am Rhien, een toeristenstadje dat jaarlijks bijna 3 miljoen bezoekers mag ontvangen. Het is dan ook topbestemming aan de Romantische Rijn. Je proeft er niet alleen figuurlijk van de mooie streek maar ook van de opbrengst want hier wordt veel wijn verbouwd (Riesling en Spätburgunder druiven). Je komt naar Rüdesheim voor het gemoedelijke dat het stadje uitstraalt, de Drosselgasse en de Oberstrasse, de paar burchten of wat er van overblijft. Lees meer  

Kom in Rüdesheim am Rhein datgene beleven wat bijna 3 miljoen bezoekers jaarlijks óók doen.
  • Maak kennis met deze topbestemming van de Romantische Rijn
  • Verken ál het mooie van Rüdesheim am Rhein met onze stadswandeling
  • Maak je keuze uit museabezoek, kerken, overtocht met kabellift, stoeltjeslift,...
  • Scheep in voor boottocht tot de Loreley
  • Wandelen in de prachtige omgeving
  • Ontdek de wijnbouw van de Rheingau
Gratis reisgids downloaden

Musea

Je vindt er ook een aantal musea. Bijvoorbeeld het Foltermuseum met het verhaal van de rechtsgeschiedenis tijdens de middeleeuwen en de heksenvervolging. Of een museum met alleen maar zelfspelende alles-in-één muziekinstrumenten, draai- en andere orgels, nostalgische grammofoonspelers, (Siegfried's Mechanisches Musikkabinett). Dit museum is gevestigd in het Brömserhof, wat zeker het mooiste Adelshof van de stad is. Het speelgoed- en treinmuseum lokt veel bezoekers. Nostalgie te over als je hier naar de vitrines staat te kijken waarin honderd jaar speelgoedgeschiedenis passeert. Mis de maquette niet (17 x 3 m) met een stukje van de spoorlijn tussen Rüdesheim en Koblenz zoals in 1930. 

Vleugje religieus erfgoed

Een vleugje cultuur doe je op met een bezoek aan de St. Jakobuskirche. Die werd door geallieerde bommen nog ernstig beschadigd. De noorderzijde bleef bespaard en laat je nog de originele romaanse kapel uit de 12de eeuw zien. Een andere kerk is de Evangelische Kirche, robuust van uitzicht en trouwens de eerste protestantse kerk in de Rheingau. Een glas-in-loodraam doet menig toerist hier binnenstappen.  

Opvallende bezienswaardigheden

Drosselgasse

Een smalle straat als een bezienswaardigheid? Beslist geldt dat voor de Drosselgasse. Hier proef je, wandel je letterlijk tussen de Rheinische gemoedelijkheid. Iedereen loopt hier tijdens het bezoek aan Rüdesheim am Rhein. Wijnstuben, cafeetjes en andere horeca, souvenirshops en veel drukte. Probeer elk uur het klokkengelui te horen vanaf de toren van Rüdesheim Schloss.     

Niederwald Denkmal

In Rüdesheim am Rhein zijn er een paar bezienswaardigheden die nogal opvallen in het landschap. Zweef over de wijngaarden tot bij het Niederwald Denkmal in een gondel van de kabellift. Vroeger lag hier nog een tandradbaan, tot in 1954. Als je uitstapt sta je oog in oog met een kolossaal monument, in 1883 onthuld. Het is 38 meter hoog en geldt als symbool van de hernieuwde stichting van het Duitse Keizerrijk na de Frans-Duitse oorlog 1870-1871. Het bronzen beeld (meer dan 10 meter groot) toont Germania. In de ene hand draagt ze de keizerskroon, in de andere een zwaard. Het reliëf is een voorstelling van het verhaal van het vernieuwde keizerrijk. O.a. keizer Wilhelm I en Bismarck zijn er op te zien naast heldhaftige soldaten, engelen (oorlog en vrede), een adelaar, ... 

Adlerturm

Goethe heeft die nog bezocht, zo blijkt uit een bronzen plaat op de wand van de Adlerturm. Twintig meer hoog, vroeger deel uitmakend van de verdedigingswal rond de stad.

Klunkhardshof

Het mooiste vakwerkhuis van de stad, uit de eerste helft van de 16de eeuw. De naam kreeg het huis mee van de welstellende eigenaarsfamilie Klunkhard. Na verwaarlozing herstelde de nieuwe eigenaar, de familie Dries in 1912 de vakwerkgevel volgens het originele uitzicht.  

Burchten

De Boosenburg is in privébezit. Kan niet bezocht worden maar de blik van buitenaf die krijg je wel tijdens onze stadswandeling. Je zal dan ook vaststellen dat deze voormalige burcht een nogal rare gebuur heeft. De Brömserburg bevatte tot recent het Rheingauer Weinmuseum. Men is bezig met een herinrichting. Planningsdatum voor heropening is ergens in 2020. 

Er liggen nog wel meerdere burchten of wat ervan overblijft in de directe omgeving van het stadscentrum maar die niet op ons traject liggen: Ehrenfels Burgruine, Mäuseturm, Ruine Rossel.

Asbach Uralt

Als je de fles zou zien, zal je zeggen ... ken ik. Want die flessen zijn inderdaad heel bekend. Dit is een distilleerderij met een intussen uitgebreid assortiment. Je kan het bedrijf, even ten oosten van het centrum, vrij bezoeken vanaf maart tot 22 december. Voor de liefhebbers van brandewijn, zeker even gaan rondneuzen.  

Wandelen en varen

In de omgeving van Rüdesheim am Rhein kan je heerlijk wandelen. Kort of lang, kies maar uit. Op de site kan je vooraf misschien al je keuze maken:  
Varen op de Rijn, alleen maar op de boot zitten en genieten van wat langzaam aan je ogen passeert. Ook hier kan je kiezen uit een korte of lange boottocht. Waarom niet de kans grijpen om vanaf hier tot aan de overbekende Loreley eens te varen. Details vind je hier.

Wijnbouw

De bodem leent zich uitstekend, er is de gunstige invloed van de brede Rijn, er is de zon, het Taunusgebergte dat de winden uit het noorden tegenhoudt, er is de vakkennis van de wijnboeren, ... allemaal troeven waarover het Rheingau gebied beschikt. Dus mag het logisch klinken dat de wijnbouw een belangrijke speler is voor de economie van de streek. Spätburgunder (blauw) en de Riesling zijn de twee druivensoorten die je hier zal vinden. Veel kennis kan je opdoen in de drie coöperatieven en een twintigtal wijndomeinen.     

Ook op de pagina 'Rijn in Vlammen' en 'Sagen en Legenden' lees je over de Romantische Rijn.  

Reviews en beoordelingen Rüdesheim am Rhein

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rüdesheim am Rhein? Plaats je beoordeling

henk20 februari 2020

Ga zo door met jullie site etc. Formidabel

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info