Koblenz: fotogenieke hoekjes en pleintjes

Maak een prachtige stadswandeling en neem de kabellift naar Ehrenbreitstein

Koblenz ligt op de plaats waar de Moezel in de Rijn stroomt. Dit punt, de Deutsches Eck, is meteen de start van onze stadswandeling. De stad heeft veel mooie gebouwen en charmante pleintjes. Deze wandeling brengt je op al die speciale plaatsen waar veel toeristen niet komen. Je ontdekt kleine hoekjes en fotogenieke plekjes maar vergeten ook even niet langs de winkelcentra te komen. Wil je een gezellig terrasje opzoeken dan is de Josef Görresplatz de uitgelezen plaats. Lees meer

Wandel in Koblenz van de Rijn naar de Moezel, dwars door het historische centrum vol mooie plekjes.
  • Ontdek de mooiste plekjes met onze wandelroute
  • Deutsches Eck, waar de Moezel en Rijn samenvloeien 
  • Ga per kabellift naar de Ehrenbreitstein
  • Lees onze tips om te winkelen van Mittelrhein Forum tot Marktstrasse
  • Bezoek de musea en kerken voor zijn rijke collectie kunst
  • Geniet op een van de vele pleintjes en terrassen
Gratis reisgids downloaden

Deutsches Eck

Aan de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn staat het heropgebouwde ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. Het origineel werd gebouwd in de periode 1893-1897. In maart 1945 vloog de 14 meter hoge keizer van zijn sokkel door een Amerikaanse granaat. Sinds 1993 is het opnieuw in al zijn eer hersteld. Als je de meer dan 100 treden bestijgt heb je een prachtig zicht over de stad.

Museum Mittelrhein

De geschiedenis van dit museum gaat terug tot 1835. Toen kreeg de stad de erfenis van de rijke collectie van Joseph Gregor Lang. Ze omvatte bijna 200 schilderijen, tientallen prenten en meer dan 1000 boeken naast andere voorwerpen. In 1916 werd er een andere collectie toegevoegd zodat het aantal kunstvoorwerpen meer dan verdubbelde. Maar de Tweede Wereldoorlog heeft heel wat schade aangebracht. De collectie werd dan deels ondergebracht in de vesting Ehrenbreitstein. 
In 1965 opende het dan opnieuw zijn deuren op de Florinsmarkt tot hier in 2013 dit gebouw werd neergepoot. De collectie is nu enorm uitgebreid tot 1200 schilderijen, 8000 tekeningen en aquarellen, honderden sculpturen … Het is niet mogelijk om alles tentoon te stellen maar de museumoppervlakte beslaat zo’n 1900 m². Toch brengen ze zo’n 2000 jaar geschiedenis van de Middenrijn in beeld. Meer info op www.mittelrhein-museum.de

Kabelbaan naar de vesting Ehrenbreitstein

Op deze plaats kan je een kabellift nemen naar de overkant. Je kan een ticket kopen waarbij de kabellift en de ingang van de vesting Ehrenbreitstein is inbegrepen.
TIP: De kabelbaan heeft ook enkele cabines met een glazen vloer, zo zie je de Rijn niet alleen naast jou maar ook onder je voeten. Niet alle cabines zijn met een glazen vloer uitgerust. Het is dus even geduld hebben tot er zo eentje aankomt.

Boven de Rijn zweven met de kabelbaan
De spectaculaire kabelbaan brengt je van de binnenstad over de Rijn naar de vesting Ehrenbreitstein en biedt daarbij een adembenemend uitzicht op de Middenrijn. Als grootste kabelbaan van Europa buiten de Alpen vormt zij een toeristische attractie voor de streek en tegelijkertijd een ecologisch zinvol transportmiddel. De kabelbaan werkt met een energiezuinige elektrische motor en kan per uur en per richting tot 3.800 passagiers vervoeren. Tijdens de rit van ca. vier minuten glijden de 18 cabines aan 850 m lange, vrijdragende kabels over de Rijn. Meer info op www.seilbahn-koblenz.de 

TIP: er is ook een Ringticket mogelijk sedert 2019. Dat is een ticket waarbij je via verschillende vervoermiddelen een lus maakt en ook het bezoek aan de Ehrenbreitstein is inbegrepen. Zo krijg je vier attracties in één kaart: rit op de kabelbaan, bezoek aan de Ehrenbreitstein, met de tandradbaan naar beneden en dan met de veerboot terug naar de overkant. Meer info op www.seilbahn-koblenz.de/ringticket.html

Vesting Ehrenbreitstein

Na Gibraltar is dit de grootste rotsvesting van Europa. Gebouwd rond het jaar 1000 door een zekere Ehrenbrecht. In de 17de eeuw werd ze een machtige vestiging. Maar in 1801, onder Napoleon, moest ze worden afgebroken. Na 1815 bouwden de Pruisen een nog sterkere vestiging, maar in 1919 moest ze opnieuw ontmanteld worden in opdracht van de Fransen. Bovenaan heb je een prachtig zicht over de Moezel die in de Rijn stroomt. Als je de tijd hebt moet je zeker wachten tot een schip van de Moezel de Rijn binnenvaart, je zal merken dat de stromingen echt gevaarlijk zijn. 

Meer info op www.diefestungehrenbreitstein.de 

Kurfürstliches Schloss

Dit paleis werd gebouwd door de keurvorst Clemens Wenzeslaus eind de 18de eeuw. Doch lang is het niet gebruikt als paleis en werd zelfs nog een kazerne. Keizer Wilhelm I heeft halfweg de 19de eeuw dit paleis gerenoveerd en gebruikt als zijn kantoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het echter met de grond gelijk gemaakt. Het werd heropgebouwd en is nu een administratief centrum van de regionale overheid.

Josef Görresplatz

Josef Görres is een van de belangrijkste inwoners van Koblenz geweest. Hij leefde van 1776 tot 1848 en was een hoogleraar en vooral een invloedrijk politiek schrijver. Dit gezellig plein is evenwel niet het hart van de stad. Toch was het reeds in de Romeinse periode een plein. Nu is het gedomineerd door een fontein dat officieel de Historiensäule noemt. De bewogen geschiedenis ervan is op deze zuil uitgebeeld in 10 taferelen door de kunstenaar Jürgen Weber. Ze werd opgericht in het jaar 2000.

En nog meer kerken

Liebfrauenkirche
Deze kerk is de op één na belangrijkste kerk van Koblenz. De bouw werd aangevangen in de 12de eeuw en werd verschillende malen verbouwd en uitgebreid. Zo krijg je nu een kerk te zien die van Romaanse origine is met een gotisch koor en barokke torens. De kerk werd grotendeels verwoest maar heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Daardoor zijn er prachtige nieuwe glasramen te zien in het koor.

Florinskirche
Dit is de 3de kerk tijdens onze wandeling maar niet de laatste. Ook deze kerk werd in de 12de eeuw gebouwd en heeft een gotisch koor. Het interieur is niet erg bijzonder maar dat is wel het zijgangetje links aan de buitenkant van de kerk. Meestal is het geopend en het brengt je naar een binnenplaats. Daar staat het voormalig kapittelgebouw en zou het oudste huis van Koblenz zijn (13de eeuw). Dit is een rustig plekje met groen en bankjes.

Basilika St.-Kastor
St.-Kastorkerk, grotendeels stamt ze uit 1200 (en toont hierdoor een paar gelijkenispunten met Maria Laach). Het is dus opnieuw een romaanse kerk die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest werd en vanaf de grond opnieuw moest worden heropgebouwd. Deze kerk is echter bijzonder door zijn geschiedenis. Nog voor dit bouwwerk er stond was er al een kerkelijk gebouw. Daarin werd de verdeling van het Frankische Rijk in het Verdrag van Verdun bezegeld (843).

Stadtkirche op Jezuïetenplein
Deze kerk maakte deel uit van een kloostercomplex van de Jezuïetenorde. Eind de 19de eeuw werd het omgebouwd tot stadhuis van Koblenz. De kerk werd evenwel behouden en heeft als belangrijkste attractie het portaal (17de eeuw).

Reviews en beoordelingen Koblenz

Heb je zelf tips of opmerkingen over Koblenz? Plaats je beoordeling

Chris Veeckmans3 mei 2022

Mooi uitgestippeld,zeer handig plan,hebben er veel plezier aan beleefd

Eduard21 november 2021

Leuke dingen ontdekt dank zij de gids

Frans2 maart 2021

We waren eerder in Koblenz maar nu zie je wat je allemaal gemist hebt. Heel handig zo een gids en we gaan er zeker nog meerdere malen heen.

Johan De Troyer4 augustus 2020

Overzichtelijke gids met alle bezienswaardigheden vermeld. Top zoals altijd.

Christiane24 november 2019

Als verrassingsgeschenk voor mijn vriend had ik een uitstap naar Koblenz geboekt. De info die ik van jullie mocht ontvangen, was een prachtige leidraad om de stad te bezoeken. Een duidelijke beschrijving vanaf de parkeerplaats heeft ons, met het bijgevoegde stadsplan, de mooie kanten van de stad laten zien. Super! Wij hebben er echt van genoten.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info