Sauerland: Biggesee

Geniet van de vele mogelijkheden op het gebied van watersport

Tussen Attendorn en Olpe ligt de Bigge-Stausee die zich in 1965 kon gaan vormen, nadat de 400 meter lange en 50 meter hoge stuwdam was afgewerkt. De totale inhoud bedraagt ongeveer 140 miljoen m³ water (evenveel als de Möhnesee). Door de aanleg van dit 12 km lange stuwmeer moesten bijna 2500 mensen worden geëvacueerd. Zij vonden een nieuwe woonst in een nieuw dorp: Neu-Listernohl, aan de noordrand van het meer bij de stuwdam. Lees meer

Geniet van adembenemende uitzichten in het prachtige natuurgebied van de Biggesee.
  • Maak een boottocht op de Biggesee
  • Fiets tussen Attendorn en Sondern en keer terug met de boot
  • Bezoek de stuwdam op de Biggesee
  • Geniet van een adembenemend uitzicht bij Biggeblick
  • Wandel in het vele groen rond het stuwmeer
Gratis reisgids downloaden

De Bigge-Stausee vormt samen met de aansluitende Listersee het grootste stuwmerencomplex van Westfalen. Het laatstgenoemde meer heeft een lengte van 6 km en een inhoud van 25 miljoen m³ water. Beide stuwmeren vormen een prachtig natuurgebied voor de beoefening van allerlei watersporten zoals hengelen, zwemmen, roeien en zeilen. Maar je kan ook fietsen en wandelen. Zo kan je fietsen vanaf de parking van de Biggeblick naar Sondern (ca. 10 km) en terugkeren met de boot, de fiets gaat gratis mee met de boot, zie www.biggesee.de (half april tot eind oktober).

Biggeblick

Dit uitzichtplatform is sinds 2013 opengesteld. Het is een knap staaltje van een modern loopplatform. Op het eind van een loopbrug biedt de Biggeblick een fabuleus uitzicht over de Biggesee, het eilandje Gilberginsel, de burchtruïne van Waldenburg en de omliggende bossen. Maar ook ’s avonds is een wandeling over deze loopbrug een sensationele belevenis omdat dan een speciale belichting voor heel wat sfeer zorgt in het avondlicht. 

Parking Biggeblick, Waldenburger Bucht 11, 57439 Attendorn
GPS-coördinaten: 51.111376, 7.902560

Let op! Het uitzichtplatform ligt niet aan de parking. Je moet nog zo’n 500 meter stappen waarvan de eerste 200 meter zeer steil zijn. Goede schoenen zijn vereist. Boven is er een kiosk voor wie er dorst van gekregen heeft maar het is alleen open tijdens de weekends in de zomer. Drank en snacks kan je kopen in het winkeltje van de camping, waar je je auto hebt geparkeerd.

Wandelen of rijden naar de stuwdam (Biggedamm)?

Vanaf de Biggeblick is het nog 1,2 km wandelen naar de stuwdam. Maar het is ook te bereiken met de auto. De parking ligt ook hier een paar honderd meter van de stuwdam zelf. Er staan pijlen langs de ringweg naar de Biggedamm, niet parkeren langs de weg, er is een parkeerverbod omdat er een gevangenis ligt langs de weg naar de stuwdam, dus alleen op de parking parkeren.
Parking Biggedamm, Biggeweg, 57439 Attendorn
GPS-coördinaten:51.113063, 7.883943

Maar het kan ook op een andere manier, nl. met de Biggolino. Het is een treintje die de Attahöhle verbindt met de Biggedamm. Er zijn verschillende tussenstops zoals de parking van de Biggeblick. Meer info op www.biggolino.de.

Op het eilandje Gilberg ligt een zeemeermin van wel 10 ton zwaar en liefst acht meter lang. Het is een stenen sculptuur die er op een rots ligt, lang uitgestrekt dus. Als je een rondvaarttochtje maakt op de Biggesee, zie je haar zeker. De rondvaarten op de Biggesee gebeuren tussen Sondern en de Biggedamm. 
Voor inlichtingen over rondvaarten op de Biggesee, zie www.biggesee.de  

Reviews en beoordelingen Biggesee

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sauerland: Biggesee? Plaats je beoordeling

van even9 augustus 2019

perfecte info voor een geslaagde vakantie!

Bolsens14 mei 2019

Duidelijke en juiste info over de streek.zo is men voorbereid voor de vakantie

TONY VAN KELST15 mei 2018

Zeer nuttig en goed uitgelegd.

firminus serré22 september 2017

jouw brochure was voor mij een perfecte leidraad om me voor te bereiden op deze reis die ik elk jaar organiseer om met mijn buren alle bezienswaardigheden en evenementen te bekijken voor deze en diverse andere reizen. ( ook bv voor Berlijn, het Zwarte woud enz...).

Alfons De Poorter10 juni 2017

Zeer toepasbare gids. Bevat alle gewenste informatie en is een goede hulp bij de planning van de vakantie. Bedankt daarvoor.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info