Ramsbeck: Ertsmijnmuseum en Dörnberg mijn bezoeken

Bezoek het Ertsmijnmuseum en maak een ritje in de mijn in de Dörnberg

De vindplaatsen van erts in Ramsbeck waren aI in het Bronzen tijdperk bekend. De mijnbouw kent dus al een lange geschiedenis, waardoor dit een bijzonder gebied is om te bezoeken tijdens een vakantie Sauerland. Ook de Venetianen bedreven hier mijnbouw en gaven een mijngang hun naam op de Bastenberg. In 1559 kreeg Ramsbeck een mijnprivilege. Lees meer

Dankzij het mijnverleden van Ramsbeck zijn hier bijzondere bezienswaardigheden te vinden.
  • Verken het mooie Ramsbeck in Sauerland
  • Kom meer te weten over de mijnbouw
  • Bezoek het Ertsmijnmuseum Ramsbeck
  • Maak een ritje in de mijn in de Dörnberg
Gratis reisgids downloaden

In 1851 leidde de markies van Sassenay de toenmalige “Maatschappij voor mijnbouw en zinkfabrikatie in Stolberg”. Door middel van een opzienbarende methode van smelten bewees hij dat er in het Iood van Ramsbeck ook zilver zat. Niemand wist echter dat dit zilver er van tevoren aan toegevoegd was.  

Gebaseerd op dit bedrog werd Ramsbeck in Sauerland het grootste industriecentrum van Europa. Nieuwe dorpen werden uit de grond gestampt, meer dan 30 kilometer aan wegen werd aangelegd, 25 breekfabrieken (malen van bet gesteente) werden opgericht en een transportbedrijf met meer dan 300 paarden zorgde voor het vervoer. In 1854 telde de mijn meer dan 2000 werkkrachten. Na een korte tijd echter ontdekte men het bedrog met het zilver en meteen daarna volgde de ondergang. Nood en ellende grepen om zich heen en meer dan 800 mijnwerkers keerden terug naar hun vroegere woonplaats. Aan het einde van 1856 telde Ramsbeck nog maar 925 arbeiders, dit getal steeg opnieuw tot 1588 in 1865. Vanaf toen ging het steeds verder bergaf, alhoewel de opbrengst van de mijn steeg door mechanisatie en modernisatie. Op 31 januari 1974 werd besloten de mijn te sluiten omwille van het Iage gehalte aan ertsen. Het gehalte aan zilver bedroeg 7 gram op 1000 kilogram, naast zink en lood.

Ertsmijnmuseum Ramsbeck

Het Ertsmijnmuseum Ramsbeck is zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in Sauerland. Het museum zelf bevindt zich in de ruimtes van de “wasgelegenheid”. Hier word je geïnformeerd over de mijnbouw van de Middeleeuwen tot aan de sluiting. Aan de hand van tekeningen, foto’s, film en allerlei voorwerpen wordt je duidelijk gemaakt wat er hier vroeger onder de grond gebeurde in Ramsbeck. Voor alle duidelijkheid: deze ruimte is niet de eigenlijke locatie van de mijn. Deze is gelegen onder het attractiepark "Fort Fun". Van hieruit vertrok men met een treintje onder deze berg. Zo hoefde men geen steile helling te nemen om 300 meter onder de grond te werken, vermits men vanuit het dal vertrok.

Een ritje in de mijn

Vanuit het museum rijd je met het treintje met een snelheid van 10 kilometer per uur naar de centrale gang in de Dörnberg. Een rit van 1,5 kilometer brengt je 300 meter onder de grond, zonder dat je eigenlijk een serieuze helling heb afgelegd. Daar krijg je volledige informatie over de ontginning, het transport en het leven in de mijn. Dit bezoek is een echte aanrader tijdens een vakantie in Sauerland.

Meer informatie kan je vinden op: www.ramsbeck.de.

Reviews en beoordelingen Ramsbeck

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sauerland: Ramsbeck? Plaats je beoordeling

henk 7 mei 2023

heel nuttig kan ik goed gebruiken om een fijne vakantie te hebben lekker afwisselend groet henk

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info