Vlaamse Ardennen en Zwalmstreek: schoonheid om te koesteren

Onthaasten met de fiets, de auto of te voet langs de bezienswaardigheden van de Vlaamse Ardennen

Al is het maar een dag dat je in de Vlaamse Ardennen vertoeft, je zal op het einde van die dag volmondig beamen dat dichter Pol De Mont, een vriend van schrijver-dichter Omer Wattez, gelijk had toen hij in de lente van 1888 tijdens een verkenning uitriep: 'maar dat zijn hier precies de Vlaamse Ardennen.' De landschappen die zich er voor je ogen ontplooien zorgen voor een aangenaam lekker gevoel van rust, ontspanning en ... dankbaarheid dat Vlaanderen nog zo'n genietbare stukjes natuur telt.

De Zwalmstreek leent zich tot het ervaren van een waar genoegen bij het ontdekken van échte natuurpareltjes, uitgestrooid in een glooiend landschap. Met telkens de rivier de Zwalm als een rode draad tussen de twaalf gemeenten die de Zwalmstreek omarmt.  Lees meer

De Vlaamse Ardennen vormen een kleurig lappendeken van groene, gele en bruine tinten. Landschappen bezaaid met akkers, weilanden, valleien en bossen.
 • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
  va.€ 225 - Boek nu
 • Proeven, genieten, beleven in de Vlaamse Ardennen
 • Onthaasting in al zijn puurheid
 • Ook aandacht voor rijk cultureel verleden en heden
 • Wielrennen is als Vlaams erfgoed in de Vlaamse Ardennen  
 • Ontdekken per fiets, wandelend of met de wagen

Gratis reisgids Vlaamse Ardennen?

Gratis reisgids downloaden

Wie Vlaamse Ardennen zegt, denkt aan de gezellige dorpjes en lokale cafeetjes waar de tijd lijkt stil te staan. De Vlaamse Ardennen, da's nog kunnen genieten van eenzame holle wegen, van water- en windmolens, van uitzichten op verre 'einders'. Dat is op een plek staan en minuten lang turen naar de kerktorens en bedenken welke kerk tot welk dorp behoort. Stappen, fietsen of autorijden in de Vlaamse Ardennen, dat is bijna altijd zich proberen oriënteren met de Walburga-kerktoren en de torens van de energiecentrale Ruien als geruststellende vaste ijkpunten. Maar je bent er nooit alleen als mens. Of het nu een poel, holle weg, een boomgaard, een malse weide, een vruchtbare akker, een loofbos, beukenbos enz. Overal voelen vele dieren en planten zich hier 'thuis' in die rijke natuur.

Geschiedenis

Maar naast de natuur is de regio ook gelukkig bediend met een fantastisch verleden dat zich vandaag als erfgoed het best laat (her)ontdekken. Oudenaarde en Ronse (zie onze stadswandelingen Oudenaarde en Ronse) spannen de kroon als mekka van geschiedenis en haar vele getuigen. Ename is verbonden met een eeuw geschiedenis. Een tijdsbalk die start in de vroege middeleeuwen tot heden. Dát verhaal kan je horen en zien in het Provinciaal Archeologisch Museum (PAM). Opgravingen op de archeologische site geven een uniek beeld van hoe men woonde en leefde in Ename 1000 jaar terug. Vlaamse erfgoed staat centraal in het Provinciaal Erfgoedcentrum naast de locatie met de opgravingen.

Alle seizoenen geven de regio van de Vlaamse Ardennen een uitzicht die hoe meer je er komt, hoe intenser je die gaat beleven, 'proeven', ervaren met alle zintuigen. Proeven kan je zeker ook op gezellige plekken van de lokale culinaire specialiteiten en daar hoort zeker het 'Oudenaards Bruin' bij.

Wielerklassiekers

De link met wielrennen is nooit ver af door de aanwezigheid van kasseihellingen die zich graag profileren als 'bergen' zoals de Koppenberg, de Patersberg.  De hellingen zijn minder steil en minder lang dan in de échte Ardennen, maar op de 'bergjes' heeft menig al zijn tanden moeten laten zien zeker als je ze fietsend bedwingt. Om je helemaal te verdiepen in Oudenaarde en koers, verwijzen we je graag naar het ROM,  het sinds 2016 vernieuwde Ronde Museum. Dit bezoekerscentrum zal je perfect voorbereiden op een trip in het teken van de Ronde en zijn heuvels.
Ruimte voor ontspanning en recreatie vormen de groene parken, de Donkvijver. Er is de immer groeiende beleving van de passantenhaven vlakbij het stadhuis van Oudenaarde.

Zwalmstreek

De Zwalm is een rivier die als een slang zich door het landschap kronkelt tussen Oudenaarde, Zottegem en Brakel. Vanuit Brakelbos tot wanneer de Zwalm uitmondt in de Schelde, biedt de omgeving van de rivier en de bijriviertjes een mix van prachtige glooiende landschappen, kleine valleien, rustige paadjes, kapelletjes, plukjes bos, akkers en hier en daar nog enkele watermolens.

Hoeveel beter kan je de Vlaamse Ardennen en de uitloper ervan, de Zwalmstreek, verkennen dan de wegen zélf te ervaren hetzij met de fiets, wandelend of vier wielen? Die mogelijkheid bieden we uitgebreid met zowel in de Zwalm als in de Vlaamse Ardennen een fietsroute die de knooppunten volgt en ... enkele hellingen aandoet, met twee luswandelingen in een bos (Muziekbos en 't Bos Ename) en je kan een autoroute- rondrit volgen die je niet alleen kriskras door deze prachtige heuvelachtige regio met pittoreske dorpjes loodst maar je kan er ook wandelroutes aan koppelen in Oudenaarde en Ronse.

Reviews en beoordelingen vakantie Vlaamse Ardennen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vlaamse Ardennen? Plaats je beoordeling

Willy Devalkeneer 20 oktober 2023

Opnieuw een keurig gestructureerde en verrijkende reisgids, met tal van kleine maar deugddoende (letterlijk en figuurlijk !) wetenswaardigheden. Sommige lonen zelfs de moeite van een ommetje.

Herman 29 januari 2023

Uitgebreide gids met veel goede lokale tips. Heb hem wel nog niet volledig doorgenomen (zeer uitgebreid), reis naar Vlaamse Ardennen is pas voor half maart gepland.

Addy Prins 9 augustus 2021

Zeer uitgebreide gids met verschillende goed beschreven routes. Fijn om van te voren te bekijken welke mogelijkheden er zijn , waardoor je nog meer zin krijgt om naar het gebied af te reizen en eenmaal ter plaatse de keuze te maken waar je gebruik van wil maken.

M. Berckmans 25 september 2020

Zeer bruikbare uitgebreide gids met interessante tips.

A.J. de Roo 28 januari 2018

Zeer uitgebreide en inspirerende reisgids. Je krijgt direct zin om in deze streek een vakantie te boeken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info