Vlaamse Ardennen: bedevaartsoord Kerselare (Oudenaarde)

Bidden bij de kapel van Kerselare en daarna lekkies likken

Kerselare is reeds een bedevaartsoord sedert de 15de eeuw. Het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw behoorde toe aan een priester. Na zijn dood kreeg het een plaats in de kapel boven op de berg van Kerselare. Die kapel gaat evenwel volledig in de vlammen op in 1459 maar het beeldje kwam er ongeschonden uit. Meteen was dit de aanzet om heel wat bedevaarders te lokken. Er werd een nieuwe grotere kapel gebouwd in 1570 en af en toe gebeurde er nog wel eens een mirakel.  Lees meer

In mei kan je er over de koppen lopen bij 'Keerseloare kapelle' (dialect voor Kerselare kapel).
  • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

    Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

    Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
    va.€ 225 - Boek nu
  • Lees hoe een beeldje de aanzet was tot bedevaartsoord
  • Kom in mei en volg de bedevaarders
  • Likken aan lekkies bij Jan van Gent 
  • Ga op onderzoek wat een krokodil doet in Kerselare
Gratis reisgids downloaden

In 1961 ging ook die 400 jaar oude kapel in de vlammen op. Niet getreurd in 1966 werd de huidige moderne betonnen kerk gebouwd. In de meimaand is het hier nog steeds vrij druk van bedevaarders.

Krokodil in Kerselare

Als je een bezoekje brengt aan de kerk zal je ook een afbeelding zien van een krokodil. Om te weten wat daarachter zit moet je 500 jaar terug in de tijd. Toen was er een Belgische baron die in Jeruzalem aangevallen werd door een krokodil. Hij wist het dier te doden en bracht die mee naar huis. Als dank aan Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare schonk hij haar de krokodil. Nu is het origineel vervangen door een beeld.

TIP:'Lekkies' om aan te likken

Langs de rijbaan in Kerselare, zal het je wellicht opgevallen zijn: 'Lekkies'. Dat is een plaatselijke lekkernij van de bakkerij Jan van Gent. Het is een snoep om aan te likken waarbij suiker de hoofdingrediënt is. 'Likken' is in het dialect 'lekken' en zo is de naam 'lekkies' ontstaan. In 2012 heeft de suikerbakkerij Jan van Gent zijn 200ste verjaardag gevierd. Er is een tearoom en brasserie zodat je volop kan genieten van hun lekkernijen. Meer info over de 'Lekkies' en hun geschiedenis op www.janvangent-oudenaarde.be 

Reviews en beoordelingen Kerselare

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerselare? Plaats je beoordeling

Riet28 juli 2020

Heerlijk,genoten van de streek,het hotel,zo dichtbij en zo mooi👍

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info