Vlaamse Ardennen: wandelen in het Muziekbos

Ga naar de plek in het Muziekbos waar de naam 'Vlaamse Ardennen' voor het eerst viel

De Muziekberg is op z’n hoogste punt 148 meter hoog en is daardoor de op één na hoogste berg van de Vlaamse Ardennen. Al die ‘bergen’ zijn getuigenheuvels. Zo’n 3 à 6 miljoen jaar geleden lag hier de kustlijn van een tropische zee en waren de heuvels zandbanken. Nu kan je in het Muziekbos op de Muziekberg erg mooie wandelingen maken. De begroeiing onder de bomen is nog minimaal omdat na de Eerste Wereldoorlog het kale bos beplant werd met beuken. Daardoor was het bos zeer donker en dat is het nog op sommige plaatsen. Geleidelijk aan planten ze verscheidene soorten bomen zoals eik en es om meer licht toe te laten.  Lees meer

Je moet geen muziek kennen om op de Muziekberg te genieten.
 • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
  va.€ 220 - Boek nu
 • Ga naar op één na hoogste punt in Vlaamse Ardennen
 • Zie je al wat meer licht in het Muziekbos?
 • Zoek de Geuzentoren op de Muziekberg
 • Loop op drie gemeenten in Louise-Marie 
 • Bezoek de kapel O.L. Vrouw van Lorette
Gratis reisgids downloaden

(met wandeling in het Muziekbos)

Geuzentoren op de Muziekberg

Deze toren werd gebouwd in 1864. Het had geen functie, gewoon een ‘follieke’ van de toenmalige eigenaar van deze gronden. Het verhaal doet de ronde dat de naam ‘Vlaamse Ardennen’ hier voor het eerst zou uitgesproken zijn door Pol De Mont, dichter en vriend van Omer Wattez. 

Geuzentoren?

Vooraleer de toren hier gebouwd werd zouden de geuzen hier nog erediensten gehouden hebben in het geheim. De geuzen woonden later in de Geuzenhoek in Horebeke, eveneens in de Vlaamse Ardennen: www.geuzenhoek.be.

Louise-Marie

Louise-Marie is een klein dorpje met een kerk (O.L.Vrouw van La Salette) dat nooit zelfstandig heeft bestaan. Het behoort vooral toe aan Ronse maar ook voor een deel aan Maarkedal en zelfs aan het Henegouwse Ellezelles. De kerk dateert van 1853. Het grote gebouw recht tegenover de kerk is een rust- en verzorgingstehuis.

Kapel O.L.Vrouw van Lorette

Deze vrij grote kapel, inclusief sacristie en koor werd gebouwd in de 17de eeuw opdat de inwoners uit de buurt niet te ver moesten gaan om een misviering bij te wonen. Deze kapel ligt op het traject van de bekende Fiertelommegang (32 km) van Ronse, waarbij zijn inwoners hierdoor vrij willen blijven van geestesziekten.

Verblijf er in een leuke vakantiewoning

Wie graag de sfeer van Louise-Marie en het Muziekbos ten volle wil ontdekken kan er verblijven in de mooie vakantiewoning Le bonheur de Louise in het centrum van dorpje. Deze vakantiewoning voor 9 personen voorzien van alle comfort kan je huren voor een weekend of verlengd weekend. Alle info kan je vinden op de website.

Onze wandelroute in het Muziekbos

Download deze wandeling, onderdeel van onze reisgids. 

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Muziekbos

Heb je zelf tips of opmerkingen over Muziekbos? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info