Bezienswaardigheden in Ename: opgravingen en museum

Herbeleef de geschiedenis van Ename met zijn opgravingen en museum en wandel in bos 't Ename

Men heeft steeds geweten dat over een oppervlakte van 11 ha. de restanten lagen van het vroeg middeleeuws dorp Ename, zijn burcht en kloosterabdij. De restanten lagen juist onder de graslaag, men heeft nooit de grond deftig kunnen bewerken omwille van de overblijfselen die in de grond aanwezig waren. In 1941 tot '46 heeft men dan toch een gedeelte van de burcht opgegraven en van de grote abdijkerk. Daarna is alles terug dicht gegooid. In 1982 werden de gronden gratis ter beschikking gesteld door een privépersoon. In samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen, heeft men een archeologisch park uitgebouwd.  Lees meer

Kijk door een venster hoe het leven in Ename was rond het jaar 1000.
 • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

  Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
  va.€ 225 - Boek nu
 • Ga kijken naar opgravingen van Ename in 1000
 • Vorm je een beeld met het kijkvenster
 • Bezoek het PAM 't Ename, een aanrader!
 • Mogelijkheid tot individueel bezoek Sint-Laurentiuskerk
 • Stap mee op een prachtige tocht door Bos 't Ename 
Gratis reisgids downloaden

Site opgravingen en Provinciaal Erfgoedcentrum

Alle opgegraven muren en dergelijke zijn verstevigd. Het Kijkvenster moet je een beeld geven van hoe het er vroeger uitzag. Deze multimediale kijk krijg je ook aan het museum 't Ename PAM, aan de overzijde van de grote baan wat verderop vlak naast de Sint-Laurentiuskerk. Dankzij deze multimediale kijk en de aanwezige infoborden is het zelfs voor een leek gemakkelijk om zich een beeld te vormen van de abdij van toen. Je ziet er ook een groot nieuw grijs gebouw op de achtergrond. Dat is het Provinciaal Erfgoedcentrum waar de provincie een erfgoeddepot heeft ingericht en daarnaast zijn deuren opent voor workshops en tijdelijke exposities. Dit gebouw is toegankelijk vanaf de straat.
Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1, 9700 Ename. Meer info www.oost-vlaanderen.be

PAM ‘t Ename

Naast de Sint-Laurentiuskerk bevindt zich het provinciaal archeologisch museum t'Ename (PAM Ename). Op een moderne manier krijg je een voorstelling van het leven in de periode van het jaar 1000. Dit is een echte aanrader! Een uitgebreide beschrijving kan je vinden op hun website PAM, Lijnwaadstraat 20, 9700 Ename. Meer info op de website: www.pam-ename.be 

Een paar historische gegevens:

 • 974 :Het Duitse Rijk laat hier een burcht oprichten, ter verdediging tegen het Frankische Rijk.
 • 1033 : Inname van de burcht en het havenstadje, alles wordt vernield en achtergelaten.
 • 1063 : Een monnik van de St.Vaastabdij van Arras sticht in de burcht een abdij, met de steun van de Graaf van Vlaanderen. Ze bouwen de Benidictijnerabdij St.Salvator.
 • 1139 : De abt bouwt een basiliek aan de abdij, ter vervanging van het uitgebreide zaalkerkje.
 • 1400 (ongeveer) : Het klooster wordt afgebroken en vervangen door een ruimer opgevat complex, o.a. de uitbreiding van de ziekenzaal.
 • 1578 : De abdij wordt door de Spanjaarden gedeeltelijk gesloopt, als de rust is teruggekeerd worden ze grotendeels hersteld en uitgebreid, o.a. de abtswoning wordt serieus vergroot. Dit nieuw gebouwen gedeelte is te herkennen aan het feit dat toen al bakstenen werden gebruikt.
 • 1794 : De abdij wordt afgeschaft en door de Fransen openbaar verkocht.

Wandelen in 't Ename Bos

Wil je een prachtige wandeling met alles er op en en er aan, dan moet je de wandelschoenen aantrekken en vanaf het PAM Ename vertrekken. We nemen je mee voor een natuurtocht die soms verrassende ontdekkingen in petto heeft: een trap midden in het bos, een enig mooi zicht op Oudenaarde en bij heel helder weer zelfs tot in Gent, een rijke fauna en flora, doorsteekbrugjes, ... Start en einde aan het PAM, waar je de wagen kan achterlaten. Download onze reisgids, de wandeling is er in opgenomen.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Ename

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ename? Plaats je beoordeling

Tom Prims26 juli 2021

Duidelijke gids, met mooie wandelingen en genoeg duiding bij belangrijke zaken.

Els21 februari 2021

Er staan zeer mooie stadswandelingen in en enkele mooie natuurwandelingen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info