Brugse Reien ontdekken

Lees de weetjes over de Brugse Reien vooraleer je te water gaat

Als je in het centrum van Brugge rondwandelt kan je er niet naast kijken, de reien.  Weet je waar de naam ‘reie’ vandaan komt? Heel simpel, vroeger stroomde het riviertje de Reie door Brugge van zuid naar noord. Het water bereikte het centrum via het Minnewater ten zuiden van de stad. De Reie werd gekanaliseerd en er werden op verschillende plaatsen zijkanaaltjes gegraven. Het ontstaan van de reien was een feit. Lees meer

Met beetje voorkennis wordt een boottochtje over de Brugse Reien nog zo leuk.

Een boottochtje op de Brugse Reien is een ideale manier om Brugge eens anders te bekijken

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

In de loop der jaren is flink wat gesleuteld aan het reienbestand waardoor sommige delen werden rechtgetrokken, verlegd, overwelfd  of zelfs compleet gedempt. Het oude tracé van de Reie is nog een beetje herkenbaar waar het water vanaf het Minnewater langs de Bakkersrei naar de Dijver stroomt en zo naar de Rozenhoedkaai.
Reie is afgeleid van het Keltische ‘rogia’ wat zoveel betekent als heilig water.

Diepte

Heel diep zijn die reien niet. Op veel plaatsen kan je er in rechtstaan zonder kopje onder te gaan. Ze bereiken dan ook meestal maar een diepte van nog geen twee meter. 
Nu hebben ze louter een toeristische functie (bootjevaren), maar vanaf de 12de eeuw werden de reien gebruikt als verdedigingslinie en natuurlijk als scheepvaartwegen. Tot begin 20ste eeuw voeren immers nog schepen op de reien.

De binnenreien zijn eeuwenoud, de oudste zelfs 2000 jaar. Een kaartje met het overzicht van alle reien vind je op Wikimedia.

Bootjevaren

Mocht je ervoor kiezen om met de ganse familie een boottochtje op de Brugse reien te maken én je hebt een vrij grote familie, hou er dan rekening mee dat maximum 34 personen worden toegelaten in een reiebootje. Het traject dat de schipper aflegt is strikt bepaald.


Reviews en beoordelingen Brugse Reien

Heb je zelf tips of opmerkingen over Citytrip Brugge:Brugse Reien? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info