In de loop der jaren is flink wat gesleuteld aan het reienbestand waardoor sommige delen werden rechtgetrokken, verlegd, overwelfd of zelfs compleet gedempt. Het oude tracé van de Reie is nog een beetje herkenbaar waar het water vanaf het Minnewater langs de Bakkersrei naar de Dijver stroomt en zo naar de Rozenhoedkaai.
Reie is afgeleid van het Keltische ‘rogia’ wat zoveel betekent als heilig water.
Diepte
Heel diep zijn die reien niet. Op veel plaatsen kan je er in rechtstaan zonder kopje onder te gaan. Ze bereiken dan ook meestal maar een diepte van nog geen twee meter.
Nu hebben ze louter een toeristische functie (bootjevaren), maar vanaf de 12de eeuw werden de reien gebruikt als verdedigingslinie en natuurlijk als scheepvaartwegen. Tot begin 20ste eeuw voeren immers nog schepen op de reien.
De binnenreien zijn eeuwenoud, de oudste zelfs 2000 jaar. Een kaartje met het overzicht van alle reien vind je op Wikimedia.
Bootjevaren
Mocht je ervoor kiezen om met de ganse familie een boottochtje op de Brugse reien te maken én je hebt een vrij grote familie, hou er dan rekening mee dat maximum 34 personen worden toegelaten in een reiebootje. Het traject dat de schipper aflegt is strikt bepaald.