Brugge: Heilige Bloedbasiliek topattractie

Ontdek de waarheid over het Heilige Bloed van Brugge

De H. Bloedbasiliek, op nummer 10, waar de relikwie van het Heilig Bloed vereerd wordt, bestaat eigenlijk uit twee kapellen boven elkaar. Het onderste deel, de H. Basiliuskapel is in romaanse stijl en is het enige volledig intact bewaarde romaanse kerkgebouw van West-Vlaanderen. Ze werd in het midden van de 12de eeuw gebouwd in opdracht van Diederik van den Elzas om er de relikwie te bewaren. De hoger gelegen kapel van het H. Bloed, waar de relikwie zich nu bevindt, heeft een meer neogotische aanblik. Vanaf 1923 werden beide kapellen verheven tot de H. Bloedbasiliek. Lees meer

Wie bracht het bloed naar de Heilige Bloedbasiliek. Een leugentje om bestwil?
  • Bezoek de Heilige Bloedbasiliek
  • Het schrijn bevindt zich in de bovenkapel
  • Een keer per jaar komt het schrijn naar buiten
  • Lees de waarheid over het H. Bloed 
  • Ga ook de onderste kapel zeker eens binnen
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Wie bracht het Heilig Bloed mee naar Brugge?

Lange tijd werd aangenomen dat het graaf van Vlaanderen Diederik van de Elzas was die de enkele druppels bloed meebracht na de tweede kruistocht (officiële overhandiging op 7 april 1150). Hij zou dit als geschenk hebben meegekregen als beloning voor zijn heldhaftige moed tijdens de kruistocht.

Het eerste geschreven document over het Heilig Bloed dateert echter van 1256, ruim een eeuw later dus. Dat doet vermoeden dat het bloed pas later dan 1150 in Brugge is terechtgekomen. In Constantinopel werd een relikwie van het Heilig Bloed bewaard in een kapel. Toen in 1203 de kruisvaarders Constantinopel innamen werd het relikwie buitgemaakt. Boudewijn IX, een andere graaf van Vlaanderen, werd er tot keizer gekroond en hij zou het geweest zijn die enkele relieken van het lijden van Christus uitzond naar Vlaanderen waarbij o.a. naar Brugge.

Tijdens de Heilige Bloedprocessie (stoet met praalwagens met uitbeeldingen van gebeurtenissen uit het Oude en Nieuwe Testament) wordt de aankomst van dat bloed elk jaar herdacht. Die vindt plaats in mei op O-L-H Hemelvaart. Het schrijn met het bloed wordt dan door de Brugse straten rondgedragen.

Proosdij

Op de hoek van de Breidelstraat en de Burg, op huisnummer 1 en 2 staat de barokke Proosdij, die bij de nu verdwenen Sint-Donaaskathedraal hoorde.

Reviews en beoordelingen Heilige Bloedbasiliek

Heb je zelf tips of opmerkingen over Brugge: Heilige Bloedbasiliek topattractie? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info