Stadspoorten Brugge: middeleeuws Brugs verleden

Smedenpoort, Gentpoort, Kruispoort en Dampoort

Met deze poortenwandeling loop je langs de stadsvesten waardoor je de gevarieerde natuur in de directe omgeving er zomaar bij krijgt. De stadspoorten maakten tijdens de middeleeuwen deel uit van een verdedigingsgordel rond de binnenstad. Niet enkel diende de stadspoort om de stad te verdedigen, maar ook als tolpoort voor in- en uitvoer van goederen. Vanaf de 16de eeuw moest die versterking rond de stad herzien worden, vooral omwille van de veel grotere reikwijdte van kanonnen en ander schiettuig. Er werden stervormige versterkingen ontworpen en tegelijkertijd werd de buitengracht flink verdiept. Lees meer

  • Smedenpoort en Waterhuis
  • Gentpoort bevat museum
  • Kruispoort thuishaven ERF
  • Vergane Dampoort
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Smedenpoort 

De eerste poort die we tegenkomen is de Smedenpoort. Deze werd op deze plek operationeel in 1368. Het huidige uitzicht dateert in belangrijke mate uit 1615 toen het bovenste gedeelte verbouwd werd. De bronzen schedel boven de doorgang aan de linkerzijde van de poort herinnert aan de terechtstelling van verrader François vander Straeten. Het Waterhuis (1760) werd gebouwd als onderdeel van het toenmalige waterleidingssysteem. Dit gedeelte van de vesten werd beplant op het einde van de 19de eeuw. Vandaar dat er nu flink wat eeuwelingen onder de bomen zijn, onder meer linden en paardenkastanjes.

Gentpoort

Brugge telt vier goed bewaarde middeleeuwse stadspoorten (Gentpoort, Kruispoort, Smedenpoort en Ezelpoort). De Gentpoort was daarvan het meest strategisch gelegen: bij het begin van de weg naar Gent. Samen met elf andere historische toplocaties, zoals onder andere het Stadhuis en het Belfort, maakt deze poort deel uit van het concept 'Bruggemuseum'. Het museum in de Gentpoort belicht het ontstaan van de stadspoorten en de omwalling als verdedigingsgordel rond de binnenstad. De Gentpoort is overigens ook de enige stadspoort die openstaat voor het publiek.

Kruispoort

Het traject naar de Kruispoort wordt slechts eenmaal onderbroken, door de Maalse steenweg, voor de rest kan je zorgeloos wandelen in het groen. Tussen die Maalse steenweg en de Kruispoort staat links van je het Gerechtshof. Qua architectuur is de Kruispoort erg vergelijkbaar met de Gentpoort. Beide poorten zijn trouwens precies even oud en allebei gebouwd in kalkzandsteen. Van dit omvangrijke stuk uit de Brugse verdediging bleven belangrijke onderdelen behouden. De Kruispoort is de thuisbasis van ERF (Erfgoedjongeren), die hier jaarlijks een project uitwerken rond de Open Monumentendag.

Dampoort

De weg van de Kruispoort naar de Dampoort verloopt langs een bijna kaarsrechte vaart. In het midden van de 16de eeuw stonden er 25 windmolens op de verhoogde vestingen rond de stad. Vandaag zijn er nog een viertal waarvan twee langs deze vaart. Na zowat éénderde van de afstand tussen beide poorten beland je bij de Sint-Janshuismolen.

Deze staakmolen uit 1770 werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk hersteld, maar haalde toch in behoorlijke toestand de 21ste eeuw. Als je bij de Koeleweimolen bent is het niet ver meer naar de Dampoort. Van 1765 tot 1991 draaiden de wieken van de molen met de wind mee in Meulebeke, maar hij kreeg daarna een winderig plekje op de Kruisvest in Brugge. Onderweg zie je ook nog twee andere molens:de Bonne Cheire en de Nieuwe Papegaai. In vergelijking met de andere stadspoorten was de Dampoort geen lang leven beschoren. Nochtans werd hij in 1621 gebouwd op een strategisch belangrijke plaats: het begin van de Damse Vaart. Precies tweeënhalve eeuw later sneuvelde die toegangspoort onder de sloophamer.

Reviews en beoordelingen Stadspoorten

Heb je zelf tips of opmerkingen over Stadspoorten? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info