Brugge: is onbekend onbemind?

Wandel met ons in de Brugse binnenstad naar plekjes die je waarschijnlijk nog niet kende

Onbekend is onbemind. Ook in Brugge kom je het tegen. Slechts enkele meters voorbij de Mariabrug moet je eens aan je rechterhand letten op de smalle toegang naar een steegje, tussen twee winkels. Op een overspanningsboogje lees je ‘Godshuis Spanoghe 1680’. Een bijna onbekende doorgang leidt je naar een nog minder bekend stil binnenpleintje. Ga gerust eens tot het eind en laat je verrassen door het uitzicht. Bij de ingang van het steegje hangt een infobord over het godshuis. Ook de windmolens langs de verhoogde vesten zijn minder bekend. Lees meer

Zou je het Godshuis Spanoghe ook ontdekt hebben?

  • Maak het onbekende bemind
  • Al gehoord van het Godshuis Spanoghe?
  • Ontdek het Groot Seminarie 
  • Wandel langs de vesten en ontdek 
    de vier resterende windmolens
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Duinenabdij, Groot Seminarie

Het waren de cisterciënzers die zich hier kwamen vestigen vanaf de 17de eeuw. Eigenlijk was het een verhuis van de geestelijken van de Duinenabdij in Koksijde naar Brugge, vandaar ook die naam. De monikken vestigden zich in een refugehuis op de Potterie. Gaandeweg bouwden zij het uit tot een groot complex. Het is opgetrokken in een sobere barokstijl en is volledig ommuurd. Vanaf 1833 kreeg hier het Groot Seminarie hier een onderkomen. Nog steeds worden er priesters opgeleid. De vele zalen worden ook vandaag gebruikt voor lezingen, seminaries, vergaderingen enz.
De kerk is een juweeltje van de classicistische stijl in Brugge. Meer info op www.grootseminariebrugge.be

Windmolens

Als je wandelt van de Kruispoort naar de Dampoort dan stap je langs een bijna kaarsrechte vaart. In het midden van de 16de eeuw stonden er 25 windmolens op de verhoogde vestingen rond de stad. Vandaag zijn dat er nog vier. In volgorde wandel je langs de Bonne Chière (foto rechts), de Sint-Janhuismolen (foto links), de Nieuwe Papegaai en de Koelewei. Twee zijn nog maalvaardig en kunnen (weliswaar beperkt) bezocht worden: de St-Janhuismolen en de Koelewei.

De Sint-Janhuismolen is een staakmolen uit 1770 en werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk hersteld, maar haalde toch in behoorlijke toestand de 21ste eeuw.

Als je bij de Koeleweimolen bent is het niet ver meer naar de Dampoort. Van 1765 tot 1991 draaiden de wieken van de molen met de wind mee in Meulebeke, maar hij kreeg daarna een winderig plekje op de Kruisvest in Brugge. 
In vergelijking met de andere stadspoorten was de Dampoort geen lang leven beschoren. Nochtans werd hij in 1621 gebouwd op een strategisch belangrijke plaats: het begin van de Damse Vaart. Precies tweeënhalve eeuw later sneuvelde die toegangspoort onder de slagen van de slopershamer.

Reviews en beoordelingen Onbekend en onbemind

Heb je zelf tips of opmerkingen over Brugge: is onbekend onbemind? ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info