Duinenabdij, Groot Seminarie
Het waren de cisterciënzers die zich hier kwamen vestigen vanaf de 17de eeuw. Eigenlijk was het een verhuis van de geestelijken van de Duinenabdij in Koksijde naar Brugge, vandaar ook die naam. De monikken vestigden zich in een refugehuis op de Potterie. Gaandeweg bouwden zij het uit tot een groot complex. Het is opgetrokken in een sobere barokstijl en is volledig ommuurd. Vanaf 1833 kreeg hier het Groot Seminarie hier een onderkomen. Nog steeds worden er priesters opgeleid. De vele zalen worden ook vandaag gebruikt voor lezingen, seminaries, vergaderingen enz.
De kerk is een juweeltje van de classicistische stijl in Brugge. Meer info op www.grootseminariebrugge.be
Windmolens
Als je wandelt van de Kruispoort naar de Dampoort dan stap je langs een bijna kaarsrechte vaart. In het midden van de 16de eeuw stonden er 25 windmolens op de verhoogde vestingen rond de stad. Vandaag zijn dat er nog vier. In volgorde wandel je langs de Bonne Chière (foto rechts), de Sint-Janhuismolen (foto links), de Nieuwe Papegaai en de Koelewei. Twee zijn nog maalvaardig en kunnen (weliswaar beperkt) bezocht worden: de St-Janhuismolen en de Koelewei.
De Sint-Janhuismolen is een staakmolen uit 1770 en werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk hersteld, maar haalde toch in behoorlijke toestand de 21ste eeuw.
Als je bij de Koeleweimolen bent is het niet ver meer naar de Dampoort. Van 1765 tot 1991 draaiden de wieken van de molen met de wind mee in Meulebeke, maar hij kreeg daarna een winderig plekje op de Kruisvest in Brugge.
In vergelijking met de andere stadspoorten was de Dampoort geen lang leven beschoren. Nochtans werd hij in 1621 gebouwd op een strategisch belangrijke plaats: het begin van de Damse Vaart. Precies tweeënhalve eeuw later sneuvelde die toegangspoort onder de slagen van de slopershamer.