Venetië: Canal Grande, belangrijkste waterweg

Vaar met Vaporetto of in een gondel langs de paleizen aan de Canal Grande

De 'hoofdstraat' van dit eiland is een kanaal dat luistert naar de naam 'Canal Grande'. Het heeft een lengte van 4 km en je vaart het af met de lijnboot of Vaporetto op één uur. De breedte varieert van 30 tot 70 meter, de diepte is bijna overal 5.20 meter. De meeste paleizen die Venetië rijk is staan langs het Canal Grande. Lees meer

Canal Grande met zijn vele paleizen is een stille getuige van het ooit zo bloeiende Venetië. 
  • Ontdek het Canal Grande op vele plaatsen in Venetië
  • Te voet langs het water met zicht op zoveel schoonheid
  • Alle belangrijkste paleizen liggen in het water van Canal Grande 
  • Verken het kanaal met de Vaparetto boot of kies alternatief met de gondel 
  • Stap over Rialtobrug, dé mooiste brug over Canal Grande 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Rialtobrug

De Rialtobrug van Venetië móet je gezien hebben. Ze is gebouwd over het Canal Grande waar die het smalst is en de oever het hoogst. De naam komt overigens van, Rivo Alto of hoge oever. De eerste brug was een houten versie ten tijde van de vroege middeleeuwen. Omdat die enkele keren instortte, besloot men een stenen constructie te bouwen. Wat je vandaag ziet, is meer dan 400 jaar oud (eerstesteenlegging 1588). De Rialtobrug is 48 meter lang en 22 meter breed. De uiteinden worden gedragen door zo maar eventjes zesduizend palen. Aan beide zijden van de middelste doorgang bevinden zich in de arcaden winkeltjes, eerder winkelstalletjes. Massa’s mensen murwen zich elk uur langs de reling.

Dit gedeelte van Venetië is steeds de belangrijkste plaats voor de Venetianen geweest om handel te drijven. Het is tevens het hoogstgelegen deel van Venetië. Hier kwamen ook de eerste bewoners zich vestigen. Er liggen nog drie andere bruggen in Venetië over het Canal Grande.

Loggia della Pescaria - Rialtomarkten (Campo della Pescheria)

Dit is dé vismarkt bij uitstek. Onder de loggia wordt in de hal met de neogotische bogen iedere ochtend tot de middag van dinsdag tot zaterdag zowel inheemse als internationale vis verkocht. Een traditie die al dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw. Bemerk op de gevel twee terracotta medaillons: één stelt het symbool van Venetië voor, de leeuw van San Marco, het andere is de auteur Pietro Aretino (hij woonde een tijdje tegenover de vismarkt). Op de linkerhoek vind je een bronzen beeld terug dat een jonge Sint-Petrus voorstelt (hij was een visser).  
Aangrenzend worden ook groenten en fruit verkocht. De straten vanaf de Rialtobrug tot aan de Pescheria zijn zeer druk. Je treft er zowel Venetianen als toeristen aan. De Rialto is van oudsher altijd een marktplaats geweest omdat het hoger gelegen is dan de rest van de stad.

Brug der Zuchten

Deze brug over een kanaaltje is de verbinding tussen de gevangenis (rechts) en de rechtszaal in het Dogenpaleis (links). Binnen is de brug zelfs gescheiden door een muur, zodat de gevangenen die naar de rechtbank moesten niet degenen die de andere richting uitgingen zouden ontmoeten. De meest courante veroordeling hier was immers de doodstraf. Dit was de laatste keer dat een ter dood veroordeelde nog eens de stad zag door het raam. Vandaar de naam ‘Brug der Zuchten’, de dood volgde snel.

Dogana da Mar

Het valt zeker op, dit driehoekig gebouw op de Punta della Dogana, daar waar het Canal Grande samenvloeit met het Canale della Giudecca. Nu huist hier het Centro d’Arte Contemporanea, een kunstencentrum voor hedendaagse kunst. Eigenaar François Pinault, een steenrijke Fransman, kreeg het te ‘pakken’ omdat de stad het hem toewees nadat het een wedstrijd had uitgeschreven, een renovatieproject voor het verwaarloosde gebouw. Die Pinault heeft ook al het Palazzo Grassi in zijn bezit, waar hij ook een deel van zijn rijke kunstcollectie laat zien. Maar in de 17de eeuw was dit het zeedouanegebouw. Schepen meerden hier aan om hun goederen en documenten te laten controleren. Nog vroeger maakte dit ‘landpunt’ deel uit van een verdedigingsgordel. Op het dak zie je een gouden bol die door twee stevig uitgebouwde Atlasfiguren kerels gedragen wordt en boven op de bol staat een beeld van Fortuin en een beeld dat dienstdoet als windwijzer.

Reviews en beoordelingen Canal Grande

Heb je zelf tips of opmerkingen over Venetië: Canal Grande en omgeving? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info