Tips Gondelvaart Venetië boeken: Hoeveel kost dit?

Wat is de prijs van een gondelvaart in Venetië? Lees onze tips

Venetië spreekt tot de verbeelding. Dit Italiaanse stadje is onlosmakelijk verbonden met gondels, bruggetjes en natuurlijk smalle straten met water. Op het water zie je een aaneenschakeling van gondels die zo typerend zijn voor het straatbeeld van Venetië. De gondeliers zijn herkenbaar aan hun hoeden en gestreepte T-shirts. Juist vanuit deze boten krijg je een prachtig beeld van de romantische sfeer die Venetië uitstraalt.

Wil je zelf ook door de straten van de stad varen met een gondel? We vertellen je er graag alles over. Natuurlijk vind je hier ook meer informatie, handige tips én de actuele prijzen en aanbiedingen voor rondvaarten in Venetië.

  • Ontdek de straatjes van Venetië op een andere manier
  • Maak een romantische rondvaart
  • Ervaar de stuurmanskunst van de gondeliers van dichtbij
  • Zonder wachten aan boord? Boek je gondelvaart vooraf online

Gouden tip: deel een gondelvaart met anderen en bespaar veel geld

  • Een andere optie is de kanalen afvaren met de waterbus: de vaporetto. Deze varende bus is de enige vorm van openbaar vervoer in de stad en brengt je van kade naar kade. Spreekt dit je meer aan? Boek je kaarten voor de waterbus hier online.

Met de gondel door Venetië

1. Een stukje historie van Venetië

1.1. Terug in de tijd

De wereldberoemde stad met zijn typische waterstraatjes wordt al sinds lange tijd bewoond. Venetië was eerst de thuishaven van de Romeinen. De stad werd vooral bewoond door mensen die leefden van de visserij en zoutwerken . Dit werden ook wel de salinari genoemd. Welgestelde Romeinen uit nabijgelegen steden trokken ook naar Venetië om hier vakantie te kunnen vieren. Dit waren vooral mensen uit Aquileia en Padua.

Venetië diende tevens als veilig oord toen de Germanen hun intrede deden . Het gebied rondom de stad was omgeven met drassige gronden en moerassen. Deze omgeving heeft de Romeinen veel bescherming geboden tegen de Byzantijnen en het Germaanse volk.

Steeds meer mensen ontdekten de voordelen van het gebied. Onder toeziend oog van een doge groeiden de aparte Venetiaanse grond gebieden dan ook snel samen tot één geheel.

1.2. Venetië als sterke handelspartner

Het lichaam van de Egyptische evangelist Sint-Marcus werd in de 9 e eeuw weggeroofd om het bij te zetten in de Basiliek van de Doge . Deze kapel heeft later de naam Basilica Sint-Marcus gekregen.

De Venetianen waren in deze periode de machtigste en meest belangrijke handelsstad voor de Byzantijnen en diverse prinsen die afkomstig waren in het noordelijke deel van Afrika . Venetië werd een grootmacht op het land, maar ook op de wateren. De Venetianen waren de baas over de gehele Adriatische Zee.

Deze belangrijke positie wilden ze maar wat graag behouden. Daartoe werden er regelmatig andere zeehavens aangevallen. Deze positie heeft Venetië “slechts” 6 eeuwen lang kunnen behouden. Nadat Frankrijk de Venetianen ten onder liet gaan werd ook hun sterke positie als handelspartner flink teniet gedaan.

1.3. Gondels als vervoersmiddel

Venetië is een verzameling van eilanden. Dat verklaart tevens de grote hoeveelheden water in de stad. Om zich op een eenvoudige manier te kunnen verplaatsen, zocht men naar een boot die geschikt zou zijn voor de smalle waterstraten .

De gondels die zo kenmerkend zijn voor Venetië, waren vroeger alleen beschikbaar voor de welgestelde inwoners . Pas later kwamen er ook boten voor het gewone volk.

Rond 1600 telde de stad circa 10.000 boten. Ze waren geschikt voor personenvervoer, maar ook voor vrachtvervoer om de inwoners te kunnen bevoorraden . Dit gebeurde het meest via de meest bekende waterstraat van Venetië, de Canale Grande.

Met de gondel door Venetië

2. Van gondel naar waterbus

De gondel is dus al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met de stad. Deze lange boten werden ingezet om mensen van A naar B te kunnen brengen, maar ook voor andere bevoorrading. Ze waren een belangrijk vervoersmiddel. Vandaag zijn ze er alleen nog voor pleziervaart.

De vaporetto, of ook wel de waterbus genoemd, heeft vandaag de transportfunctie van de gondel overgenomen. Nu worden gondels alleen nog ingezet om toeristen de stad van dichtbij te kunnen laten zien .

In een gondel is er plaats voor zes personen. De boten hebben een lengte van ruim 10 meter . Omdat ze maar 1,40 meter breed zijn, varen ze moeiteloos door de soms smalle straten van de stad.

Tip : wil je Venetië bezichtigen vanuit een gondel? Boek je kaarten dan online. Je kunt kiezen voor een privé rondvaart, maar ook een gezamenlijke boottocht behoort tot de mogelijkheden. Deze optie is aanzienlijk voordeliger.

2.1. Vakmanschap

Het bouwen van een Venetiaanse gondel is vakmanschap. De boten worden in een Squeri gemaakt. In deze werkplaatsen worden de boten vervaardigd en van een gedegen onderhoud voorzien . In deze werkplaatsen die direct aan het water liggen, worden zowel kleine als grote boten gebouwd. Nu zijn er nog slechts enkele van deze werkplaatsen over.

De 400 Venetiaanse gondels die in gebruik zijn, worden daar nog steeds van onderhoud en reparatie voorzien. Ook worden er nog boten gebouwd. De prijs voor het bouwen van een nieuwe boot ligt rond de 15000 euro . Gondels worden opgebouwd uit lariks, spar, kersen, iepen, linde, eiken, mahonie en walnoothout. Daarnaast bestaat een gondel uit 280 componenten.

Niet alleen de bouw van een boot is duur, maar ook het onderhoud ervan. In het winterseizoen worden de gondels op het droge gehaald en naar een squeri gebracht.

Tip: Zin om een gondelwerkplaats te bezoeken? Dat kan met een gegidste tour. Kijk hier voor tours vanaf € 50,00.

2.3. Kleding en het uiterlijk van de boot

Gondels mogen alleen maar voorkomen in de kleur zwart. Dit is zo overeengekomen in het jaar 1562. Ook de gondeliers moeten zich aan strikte voorschriften houden voor wat betreft hun kleding . De broek moet zwart zijn en de bovenkleding gestreept. De typische platte hoed hoort bij de outfit, maar is niet altijd verplicht.

“O Sole Mio” is een geijkt gezang dat te horen is vanaf de gondels. Veel gondeliers brengen liederen ten gehore of vertellen wat meer over de stad zelf, maar ook dat is geen strikte regel.

Met de gondel door Venetië

2.4. Opleiding tot gondelier of gondoliera

Het besturen van een gondel kan en mag niet zomaar. Als je gondelier wilt worden, dan gaan hier behoorlijk wat trainingsuren aan vooraf. Gemiddeld genomen tussen de 350-400 uur . De bestuurders moeten de boten niet alleen veilig door de smalle straten kunnen sturen, maar ze moeten de gondel ook kunnen afremmen of laten keren.

Ook achteruit varen is, net zoals kennis over de historie en de hotspots van de stad, een examenopdracht . Naast het beheersen van de boot moet je naast Italiaans ook de Engelse of Franse taal kunnen spreken.

Tot voor kort waren er alleen mannelijke gondolieri. Giorgia Boscola was de eerste gondoliera. Deze dame ontving haar vaarbewijs in 2010 . Op jaarbasis worden er trouwens slechts 3 à 4 goedkeuringen voor gondelvaarbewijzen uitgegeven.

Met de gondel door Venetië

3. Vaarroutes door de stad

Naast veel vaarroutes kent de stad ook veel hotspots en bijzondere plekjes. Elke boot kent zijn eigen route. Zo kun je kiezen voor onder andere:

  • varen vanaf Santa Maria del Giglio. Per gondel wordt je meegenomen langs het theater La Fenice.
  • een vaarroute richting de brug van Rialto.
  • vanaf S. Simeon Piccolo. Je komt dan langs de S. Maria Gloriosa dei Frari basiliek, de Faculteit van Architectuur en Piazzale Roma.

4. Gondelvaren: de actuele prijzen voor een boottocht

4.1. Gondelhaltes in Venetië

Als je in de stad bent, dan kun je op verschillende plaatsen opstappen. Je kunt enkele kleinere haltes vinden bij de vele bruggen, maar je kunt ook aan je gondelvaart beginnen vanaf één van de grotere haltes. Deze vind je bij het San Marco plein, de Rialtobrug en Santa Sofia.

Ook bij de waterbusstations kun je op gondels stappen. Dat doe je onder andere bij Vallaresso, Giglio en San Toma.

4.2. De prijs voor een boottocht

De voordeligste gondelvaart maak je door de boot te delen met andere passagiers. Sommige gondeliers hanteren prijzen die boven de vastgestelde norm liggen.

Onderhandelen is dan ook een aanrader . Blijf daarbij wel redelijk, zeker als je niet wil dat jouw gondelvaart Venetië behoorlijk wordt ingekort. Je kunt zowel overdag als in de avond varen. De avondvaarten zijn sowieso wel wat prijziger.

4.3 Vastgestelde prijzen

Varen met een gondel door Venetië is prijzig maar meer dan de moeite waard. Probeer dus vooral van de prachtige locatie en ambiance te genieten.

  • deel je boot met andere toeristen als je de prijs voor een ticket binnen de perken wilt houden. Je betaalt dan circa 33,00 euro.

  • wil je liever in alle rust rondvaren? Dan betaal je 80,00 voor 40 minuten. Je betaalt 40,00 meer voor elke 20 minuten extra.

  • als je in de avond wilt varen dan betaal je na 19.00 uur een starttarief van 100,00. Elke 20 minuten extra kost 50 euro.

Tip : als je niet te lang wilt wachten op een beschikbare gondel, of niet te veel geld wilt betalen voor een rondvaart, reserveer je toegangskaarten dan van tevoren online.

4.4. De beste plaatsen om op te stappen

Als je niet te lang op een boot wilt wachten, dan kun je het beste opstappen op de minder bekende haltes . Het San Marco plein of de haltes aan de Canale Grande kun je dus beter overslaan.

Er zijn namelijk ook meer dan voldoende rustige opstapplaatsen die vaak ook nog een beetje gunstiger geprijsd zijn. Bijvoorbeeld die bij het paleis of in één van de zijstraten van de stad. Kijk op de kaart voor een overzichtje.

4.5. Gondelvaren als je last hebt van zeeziekte

De kanalen in de stad Venetië zijn rustig waardoor je over het algemeen geen last hebt van zeeziekte . Natuurlijk is dit voor iedereen persoonlijk maar over het algemeen schommelt en deint een Venetiaanse gondel nauwelijks.

5. De pont over de Canale Grande

Als je van de ene naar de andere kant van de Canale Grande wilt, dan kun je het beste gebruik maken van de traghetto . De overtocht is niet duur en zo ervaar je toch het gevoel dat varen met een Venetiaanse gondel je bezorgt.

Dogepaleis

6. Vaar mee door de straten van Venetië

Zit je lekker achter je desktop maar wil je toch graag ervaren hoe het is om de straten van Venetië te bevaren met een gondel? Klik dan op de onderstaande Streetview video van Google . Je trotseert niet alleen de smalle kanalen maar kunt ook het paleis van de Doge én de Brug der Zuchten bewonderen vanuit huis.

7. Video: feeëriek Venetië vanuit een gondel

Ga je binnenkort naar Venetië maar wil je nu alvast een voorproefje? Bekijk dan de onderstaande beelden en kom alvast lekker in de stemming.

8. Goedkoop verblijven in Venetië

Hoewel Venetië niet al te groot is, heeft het toch bijzonder veel bezienswaardigheden. Reden te meer om een aantal dagen in deze romantische stad te verblijven. Kijk hier voor de overnachtingsmogelijkheden in Venetië. Mogelijk ontvang je zelfs een aantrekkelijke korting bij één van de vele uitstekende Venetiaanse hotels. Vooral buiten het hoogseizoen maak je een goede kans op een mooie aanbieding.

9. Gratis wandelroute door Venetië downloaden

In Venetië kun je niet alleen gondel varen, maar ook prachtig wandelen. Een uitgebreide stadswandeling kun je hier gratis downloaden.

Ben je wat langer in de stad en wil je liever niets missen van alle bijzonderheden? Maak dan gebruik van onze Venetië reisgids.

Deze gids staat niet alleen vol met bijzondere plekjes en hotspots, maar is ook uitgebreid met een looproute mét coördinaten. Neem alvast een preview en laat je overtuigen door de charme van overweldigend Venetië . Download je preview reisgids.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Doe een gondelvaart in Venetië

Heb je zelf tips of opmerkingen over Een romantische gondelvaart in Venetië? Prijzen én handige informatie? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info