Murano in Venetië: Bezoek het eiland van de glasblazers

Hoe bezoek je het best Murano vanuit Venetië? Tips & tickets

Circa 1500 meter vanaf het vasteland ligt het eilandje Murano in de baai van Venetië. Murano staat wereldwijd bekend om de prachtige Venetiaanse glaswerken. Toch zul je hier niet worden overspoeld door mensenmassa’s. Dat maakt Murano een echte must-see. Zeker als je de drukke wateren en gondels van Venetië zelf even wilt ontlopen. In dit artikel vertellen we meer over het eiland van de glasblazers en hoe je er best geraakt.

 • Bezoek het iconische eiland van de glasblazerij
 • Waar kan je het échte Murano glas kopen?
 • Combineer met andere eilanden
 • Boek je tickets online
Boek je ticket online

Boottickets en verzorgde uitstapjes van Venetië naar Murano

Als je in Venetië bent, dan is het heerlijk om de drukte even te kunnen ontvluchten. Dat kun je prima doen in Murano. Een tripje reserveer je dan ook eenvoudig online vanaf 18,00 euro. Wil je alleen de beroemde glaswerken bekijken of een bezoek brengen aan de glasblazerijen? Boek dan een kaart voor een gegidste tour vanaf 5,00 euro. Hier kun je een overzicht van alle beschikbare kaarten en excursies in Murano bekijken.

Tip: wil je naast Murano nog meer bijzondere plekjes bezoeken? Denk dan eens na over de aanschaf van een Venetië Pass. Je kunt rekenen op aantrekkelijke kortingen, gratis reizen met de watertaxi én het OV.

Je ontvangt tevens een entreekaart die toegang geeft tot het paleis van de Doge, diverse kathedralen en vooraanstaande musea. Dit kan voor 1 dag, 2 dagen of zelfs 3 dagen.

Je kunt ook cruisen in Venetië of online kaartjes kopen voor de Vaporetto. Zo kun je overal gebruik maken van de waterbussen.

Glasblazers Murano

1. Historie van Murano

1.1. De oprichting

Vanaf het jaar 600 trokken mensen uit Oderzo en Altinum naar Murano. Maar, er zijn bewijzen gevonden dat het gebied al in de Romeinse tijd bewoond moet zijn geweest . De eilandbewoners leefden vooral van de zoutproductie en de visserij. Voor Sant'erasmo was Murano in deze periode een belangrijke handelsplaats. De leegloop van het eiland begon in 1100.

Mensen zochten hun heil in de andere gebieden die Venetië rijk was. Het Klooster van St. Michaël werd ook in deze periode opgericht door de Camaldolese Orde. De abdij kreeg naamsbekendheid met het vervaardigen en kopiëren van manuscripten.

1.2. Glasindustrie

In de 12e eeuw werd glasblazen door de Venetianen verboden. Mede omdat de stad grotendeels was opgetrokken uit hout en de handelingen die nodig waren voor het blazen van glas een groot risico op brand met zich meebrachten . Omstreeks 1291 trokken er dan ook veel Venetiaanse glasblazers naar Murano . De glaswerken werden direct een belangrijk handelsproduct. Mede omdat de glasblazers als enige Europeanen een delicate techniek bezaten waarmee zowel spiegels als bont gekleurd glas, kristal en namaak edelstenen geproduceerd werden.

1.3. Het geheim van de smid

Blazers die de stad wilden verlaten kregen een verbod opgelegd. Verhuizen was niet toegestaan omdat ze bang waren dat het goed bewaarde geheim zou uitlekken . In ruil daarvoor konden de glasblazers wel op een aantal voordelen rekenen. Ze mochten zich tot de edelen van Murano rekenen en ook hun dochters mochten trouwen met heren van stand uit Venetië.

1.4. Monopoliepositie

De glashandel in Murano floreerde. Decennia lang waren zij de enige die het bijzondere glas in Europa verkochten . Het geheim bleef echter niet altijd in Murano want eind 1600 werden er diverse glasblazerijen opgericht in andere landen. Daarmee kwam er een einde aan de monopoliepositie voor wat betreft het blazen van glas. Dat neemt echter niet weg dat Murano nog steeds wereldwijd bekend staat om zijn prachtig glaswerken dat met de mond wordt geblazen. Er bestaat zelfs nog een blazerij uit 1866. Daarmee is het direct de oudste van het eiland.

Oude glasblazerij

2. Vetrario Murano Museum

Het glasmuseum is zeker een aanrader als je dol bent op de typisch Venetiaanse glaswerken. Het museum op Palazzo Giustiniani geeft je een kijkje in de historie van de glasblazerij die Murano zo bekend heeft gemaakt. Bisschop Marco Giustiniani heeft het bouwwerk in 1861 geopend en daarna cadeau gegeven aan het bisdom Torcello.

Je ziet een opsomming van bekende glasmakers uit Venetië door de eeuwen heen . Ook kun je bekijken welke innovaties de glasblazerij heeft doorgemaakt als het aankomt op kunst. Daarnaast herbergt het museum diverse oude én nieuwe werken. Van glazen vaasjes tot aan beeldwerken en lampen.

Tip : wil je een exclusieve wandeling maken door Venetië en plekjes ontdekken zonder dat je wordt omgeven door toeristen? Download de Venetië wandelroute helemaal gratis.

Glasmuseum Murano

3. Dei Santa Maria e San Donato

Deze basiliek is de oudste en meest indrukwekkende van Murano én de omliggende eilanden . Hoewel de kerk van origine afkomstig is uit de 7e eeuw, zijn er na deze periode toch meerdere veranderingen en verbouwingen uitgevoerd. De toren met de klok staat los van de roodgekleurde kerk zelf.

Hoewel de basiliek aan de buitenzijde niet echt spectaculair lijkt, vind je binnen een kleurrijke vloer van mozaïek . Ook de koepel van de kerk is adembenemend mooi. Naar het verhaal gaat, heeft Sint Donatus in de 4e eeuw een draak ten gronde gericht. De grote botten van het dier kun je bewonderen vlakbij het altaar in de basiliek.

Basilica dei Santa Maria e San Donato

4. Chiesa di San Pietro Martire

Deze uit 1348 stammende kerk werd gebouwd om Johannes de Doper te kunnen eren . Ruim een eeuw later werd de basiliek grotendeels in de as gelegd door een brand. De herbouw van de wat “gewoon” ogende kerk ging van start in 1511.

In de basiliek kun je diverse schilderwerken bekijken. St. Jerome in de woestijn, de Deposition from the Cross en Assumption with Saints zijn daar enkele voorbeelden van. Ze zijn gemaakt door Paolo Veronese, Giuseppe Porta en Giovanni Bellini. Voor Murano is de Chiesa di San Pietro Martire 1 van de 2 belangrijkste kerken.

Chiesa di San Pietro Martire

5. De glazen komeet

De Cometa di Vetra (de glazen komeet in het Italiaans), kun je vinden voor de kerk van San Stefano. Het kunstwerk staat op het Torre dell’Orologio plein. Het betreft glaskunst in zes kleuren helder blauw. De scherpe punten bestaan uit maar liefst 500 losse fragmenten en zijn afwisselend van afmeting . Het glazen kunstwerk is gemaakt door Simone Cenedese, een Venetiaanse glasblazer.

Na zonsondergang wordt de “komeet” verlicht wat voor een indrukwekkende schouwspel zorgt . Kunstwerken van glas vind je overigens verdeeld over heel Murano.

Cometa di Vetra

6. Zomerhuis in Gotische stijl

Het laatst overgebleven zomerverblijf van kooplui uit Venetië is Palazzo da Mula . Huis kun je het nauwelijks noemen, want het heeft meer weg van een paleis. Het gebouw is bijzonder omdat het zowel binnen als buiten is voorzien van een tuin. Deze woonoppervlakken waren toen, en ook nu nog, behoorlijk uniek én prijzig.

7. Glasfabriek Vetreria Artistica Colleoni

Als je wilt zien hoe het glasblazen in zijn werk gaat, dan kun je een bezoek brengen aan de glasfabriek van Vetreria Artistica Colleoni. Dit is één van de weinige fabrieken waar je de Venetiaanse vaklui kunt zien werken . Veel bedrijven of glasblazers houden hun werkwijze liever afgeschermd, omdat ze hun geheim en liever niet willen delen.

Namaak glas of een echt kunstwerk uit Murano?

Omdat het glaswerk uit Murano zeer populair is, is er ook veel imitatie te koop. Het is dus aan te raden om altijd goed op te letten als je graag écht Venetiaans glas wilt kopen. Het echte glas is voorzien van een keurmerk op de onderzijde met de tekst “Vetro Artistico Murano”. Je weet dan zeker dan je een authentiek glazen aandenken mee naar huis neemt. Namaak vazen of glaswerk herken je niet aan de goedkope prijs. Ook imitatie moet je duur betalen.

Tip: bij een aantal glasfabrieken hoort ook een shop, daar ben je in ieder geval zeker dat je het echte glas uit Murano koopt. Zelfs wanneer je niets koopt, is het wel de moeite om even langs de vele kunstwerken te gaan snuisteren.

Palazzo da Mula

8. Openingstijden attracties Murano

 • met de vaporetto naar Murano kan elke dag van de week van 04.20-23.20. Andersom zijn de vertrektijden van de vaporetto van 04.37-23.47.
 • het museum in Murano kun je, behalve op woensdagen, elke dag tussen 10.00-18.00 bezoeken.
 • houd er rekening mee dat de populaire hotspots, zoals bijvoorbeeld musea of glasblazerijen, hun eigen openingstijden hanteren .

Glasblazers aan het werk

9. Kaarten voor de overtocht en must-sees

Als je vanuit Venetië naar Murano wilt varen, dan doe je dat het beste met de vaporetto. Je hebt hiervoor een kaartje nodig . Deze kan een geldigheidsduur van een dag hebben.

Je kunt ook een dagtour reserveren waarbij je tevens Torcello en Burano kunt bezoeken. Bekijk hier een overzicht van de tickets die je online kunt boeken voor dediverse beschikbare tours.

De must-sees van Murano bekijken hoeft niet veel te kosten. De entreeprijzen zijn redelijk normaal . Een kaartje voor het museum kost bijvoorbeeld 10 euro. Entreekaarten kun je het beste vooraf en online reserveren. Desgewenst in combinatie met een andere bezienswaardigheid.

Glasblazers aan het werk

10. Murano verkennen in alle rust

Er zijn minder mensen die het stadje bezoeken. Dat betekent dat je in alle rust kunt genieten van het moois dat Murano te bieden heeft . Hoewel je hier geen wachtrijen hoeft te verwachten, is het een aanrader om vooraf een begeleide tour te boeken online.

Bezoekers Murano

11. Routebeschrijving

 • als je in Murano bent, dan kun je de stad al wandelend verkennen .
 • vanuit Venetië kun je het eiland met de vaporetto bereiken. Je kunt dan kiezen voor boot 3,4.1, 4.2, 7,12,13 of 18 . De overtocht neemt 3 kwartier in beslag. Een kaartje koop je voor 6,50 euro. Voor een vaporetto dagkaart ben je 20,00 euro kwijt.

Vaporetto Murano

12. Handige informatie

 • naast Murano kun je ook een bezoek brengen aan het naastgelegen Burano . Je kunt vanaf het eerste eiland doorvaren naar Burano waar je kunt genieten van de kleurrijke huisjes.
 • als je wilt zien hoe het glas wordt geblazen, dan doe je dat bij voorkeur in de ochtend wanneer veel glasblazers actief zijn.
 • als je een authentieke souvenir van glas wilt kopen, let dan op het Vetro Artistico Murano merkje . Zo weet je zeker dat je niet naar huis gaat met imitatie glas voor een aanzienlijke prijs.
 • pas op met het boeken van glasfabriek tours waar je niets voor hoeft te betalen. Aan het einde van de rit beland je in een winkel waar er van je wordt verwacht dat je een (te dure) aankoop doet . Als je zeker wilt zijn van een mooie rondleiding dan reserveer je die bij voorkeur online via de officiële kanalen. Dat kun je bijvoorbeeld doen via GetYourGuide waar je al vanaf 18,00 een mooi uitstapje reserveert.

13. Video: glasblazers in actie

Laat je aan de hand van de onderstaande video alvast inspireren tot een bezoek aan Murano . De beelden laten precies zien hoe het Venetiaanse glas geblazen wordt.

14. Met korting verblijven in de buurt van Murano

Als je in Venetië bent en ook graag Murano en Burano wilt bezoeken, dan is het aan te raden om wat langer te blijven . Een fijne accommodatie is dan een must. Hier vind je een overzicht van mooie hotels in alle prijsklassen. Je boekt ze mogelijk wel met een aantrekkelijke korting.

15. Een wandeling door Venetië

Venetië verken je bij voorkeur lekker op je gemak. Er is namelijk heel veel te zien. Download daarom de gratis stadswandeling die je op alle mooie plekjes brengt. Wil je ook alle must-sees bezoeken? Dan kun je ook de complete Venetië reisgids kopen. Je ontvangt 35 hotspots met de juiste coördinaten. Neem hier alvast een voorproefje op de reisgids.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Murano bezoeken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Murano bezoeken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info