Burano in Venetië: Bezoek het eiland met de gekleurde huisjes

Hoe bezoek je het best Burano vanuit Venetië? Tips & tickets

Het vissersplaatsje Burano vind je vlakbij Venetië in de bijbehorende baai. Het eilandje is nog niet zo toeristisch als de stad zelf, wat een bezoek een echte aanrader maakt. Je gaat naar Burano omwille van de bekende huizen in de meest uiteenlopende kleuren. Natuurlijk wil je niets missen van deze mooie plaats. In dit artikel lees je dan ook alles wat je moet weten voordat je naar het eilandje vaart.

Boek je ticket online

Verzorgde rondleidingen en tickets voor de overtocht van Venetië naar Burano

Hier kun je een overzicht vinden van alle beschikbare uitstapjes. Deze dagtrips kun je al online reserveren vanaf 18 euro.

Tip: met de Venetië Pass haal je alles uit je bezoek. Daarnaast ontvang je leuke kortingen en kun je gratis reizen met de boottaxi. Als je kiest voor deze Venice City Pass dan krijg je ook nog eens kaartjes voor het Dogepaleis, diverse kathedralen én bekende musea. Deze pas heeft een geldigheid van 1, 2 of zelfs 3 dagen. Zo verken je de baai van Venetië op jouw eigen tempo. De City Pass kun je hier online kopen.

Wil je alleen gebruik maken van de watertaxi of de vaporetto? Bestel je kaarten hier voordelig vooraf.

Oude vissersdorpje

1. Historie

1.1. Porto Boreana

Al in de 6e eeuw werd het vissersdorp bewoond door Inwoners van Altino. Daarvoor waren het vooral de Romeinen die gebruik maakte van de regio. Burano is een afgeleide van de naam Porta Boreana welke verwijst naar “noordelijk gelegen poort van Treviso”. Burano leefde in deze tijd vooral van de visvangst wat voldoende welvaart en rijkdom bracht.

1.2. De productie van kant

Burano is niet alleen bekend om zijn felgekleurde huizen. In 1600 was het voormalige vissersdorpje ook bekend door de productie van kant . Dit waren vooral de werkzaamheden van de vissersvrouwen. Kant dat afkomstig was uit Burano was niet alleen verfijnd, maar ook van exclusieve kwaliteit. Zelfs Da Vinci gebruikte het kant van het stadje in zijn kunstwerken.

Het kant is onder andere verwerkt in het altaar van de Dom in de Italiaanse stad Milaan . Het is dan ook niet voor niets dat de inkomsten van de kantproductie de visvangst snel inhaalde.

De kantproductie wist geheel Europa te veroveren tot het moment dat de vraag daartoe rondom 1800 afnam. In 1872 werd er een speciale “kantschool” opgericht in Burano waarna de vraag weer toenam.

1.3. Inkomsten van bezoekers én kant

Als je in Burano bent, dan is het zeker een aanrader om te ervaren hoe dit kant wordt gemaakt. Je kunt meegaan met een excursie die je vooraf kunt reserveren v.a. 20,00. Dit gebeurt echter niet meer op de oude en tijdrovende manier. Naast de kantproductie leeft het karakteristieke stadje nu ook vooral van het toerisme.

Kant in Burano

2. De gekleurde woningen van Burano

Als je in Burano bent, dan is het eerste wat je opvalt de kleurrijke huisjes. Ze hebben een vierkante vorm en 2-3 etages. Elke woning heeft zijn eigen unieke kleur. De betekenis hierachter moeten we zoeken in de oude visserij. Zodra de mannen op zee waren, konden ze de kleur van de huizen gebruiken als aanknopingspunt . De gekleurde huizen van Burano beslaan met elkaar zo’n 210.000 m². Er zijn circa 3.000 mensen die de huisjes bewonen.

De felle kleuren van de huizen zijn een kenmerk van Burano. Daarom mogen ze niet zomaar veranderd worden. Wil je dit als eigenaar wel? Dan moet je daar en vergunning voor aanvragen bij de gemeenteraad. Ook beslissen zij dan over de uiteindelijke kleur van het huis.

Fel gekleurde huisjes Burano

3. San Martino kathedraal

Burano heeft een kleine maar belangrijke kerk met een scheve toren. Dit kerkje heet San Martino en bevat tevens het kunstwerk waarop je de kruisiging van Christus van Giambattista Tiepolo kunt zien .

Dit schilderwerk dateert uit 1727. Dat is niet het enige wat de kerk speciaal maakt. De toren van ruim 50 meter hoog is ontzettend scheef. Het verschil in helling is zelfs ruim 1.80 meter.

San Martino kerk

4. Het plein en de hoofdstraat van Burano

Het gezellige plein in Burano heet Piazza Galuppi. Je kunt hier neerstrijken op een terrasje en genieten van échte lokale lekkernijen zoals risotto met vis, Esse of Bussola koeken . Het plein bereik je via de Calle Galuppi, wat ook wel de hoofdstraat van Burano wordt genoemd.

Hier kun je diverse kant- en glaswinkeltjes bezoeken. In de winkels wordt er tevens glas geblazen, net zoals op buureiland Murano. Natuurlijk zijn ook de winkeltjes aan de Calle Galuppi felgekleurd.

Piazza Galuppi

5. Waterput op Piazza Galuppi

Heel bijzonder is de put die je vindt op het plein. Deze Istrische put uit de 6e eeuw is nog steeds in gebruik. Je kunt er tevens diverse fossielen bekijken.

Tip : wil je niets missen van Venetië? Gebruik dan onze stadswandeling die je gratis kunt downloaden. Naast bijzondere bezienswaardigheden kom je ook op diverse plaatsen die nog niet bekend zijn bij de mensenmassa.

De Istrische waterput

6. Remigio Barbaro

Deze kunstenaar en beeldhouwer heeft het eiland voorzien van twee standbeelden . Een beeld representeert Baldassare Galuppi, de componist uit Burano. Attesa di Pace is dan weer een beeldhouwwerk dat je kunt vinden bij de haven. Het betekent letterlijk “wachten op vrede”.

7. De houten brug

In Burano vind je een houten brug met de naam Tre Ponti. Het is de verbinding tussen Via San Mauro, Giudecca met de visafslag Pescaria Vecia en San Martino Sinistro . De vissen worden daar gevangen en direct aan de man gebracht.

Vanaf deze vismarkt kun je ook genieten van een mooi vergezicht als de zon in de zee zakt.

Ponte Tre Ponti Burano

8. Bekende huisjes in Burano

Het oude vissersdorpje kent 2 bekende huizen waarvan het geometrische en meerkleurige La Casa di bepi Sua de bekendste is . De woning van Remigio Barbaro is te vinden aan de Via Terranova in Burano waarvandaan je het oude gedeelte van Burano kunt bezoeken.

La Casa di Bepi Suà

La Casa di Bepi Sua

9. Museo del Merletto

De inwoners van Burano wilden de traditie van de oude kantproductie niet verloren laten gaan. Daartoe zijn er een museum en school opgericht. Het beknopte museum vertelt je alles wat je wilt weten over de kantproductie op het eiland. Van begin tot aan het uiteindelijke productieproces.

Kantmuseum

10. Leuke wetenswaardigheden

 • het eilandje trekt op jaarbasis ruim 1.000.000 mensen. Er wonen slechts 3.000 mensen in Burano, verdeeld over een oppervlakte van 52 ha. Hoewel dit aantal jaarlijkse bezoekers enorm lijkt, is dit niets vergeleken bij de mensen die een bezoek brengen aan Venetië.
 • de kleuren van je huis overschilderen kan niet zomaar. Hiervoor heb je toestemming nodig. Ook worden de kleuren door de gemeenteraad van Burano bepaald.
 • kun je niet genoeg krijgen van de felgekleurde woningen? Dan is een bezoek aan Cinque Terre ook zeker een aanrader .
 • wil je Burano in het winterseizoen bezoeken? Zorg dan voor warme kleding . De wind vanuit zee kan behoorlijk fris zijn.
 • een bezoek brengen aan het oude vissersdorp kun je prima combineren met een verblijf in het nabijgelegen Venetië. Toegangskaarten en tickets voor de boot reserveer je online al vanaf 20,00 euro.

Fel gekleurde huisjes Burano

11. Met de boot naar Burano en het museum bezoeken

Varen van Venetië naar Burano doe je bij voorkeur met de vaporetto als je het museum ook wilt bezoeken. Niet alle dagtours doen namelijk dit museum erbij . Je kan elke dag van 04.20 tot en met 23.20 de watertaxi nemen.

Als je weer terug wilt varen dien je rekening te houden met vertrektijden die liggen tussen 05.00 en 00.11 uur.

Openingstijden museum op Burano

Het Merletto museum is elke dag van de week open, behalve op maandag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag .

 • van 01-04 tot en met 01-11 kun je het museum bezoeken tussen 10.00-18.00 uur.
 • van 02-11 t/m 31-03 sluit het museum een uur eerder.

Vaporetto

12. Kaarten voor de vaporetto en dagtours

12.1. Bootkaarten en dagtrips

Je kunt Burano niet alleen bereiken met de vaporetto. Je kunt ook kiezen voor een dagtour. Je kunt dan niet alleen een bezoek brengen aan het voormalige vissersdorpje, maar ook aan de andere eilanden Torcello en Murano. Reserveer je boottocht hier.

12.2. Toegangskaarten voor de hotspots in Burano

 • voor elke must-see die je in Burano wilt bezoeken moet je entree betalen . De prijzen variëren onderling.
 • het museum hanteert een toegangsprijs van 6,50. Kinderen tussen 6-14 betalen 1,50 minder. Kinderen die jonger zijn dan 5 jaar hoeven geen entree te betalen.
 • wil je meer musea bezoeken in Venetië? Kies dan voor een bijbehorende Museum Pass. Je kunt dan tevens het Glasblazerijmuseum in Murano en diverse andere tentoonstellingen in Venetië bezoeken.

12.3. Entreekaarten boeken

Entreekaarten voor het museum kun je ter plaatse kopen, maar je kunt dit beter vooraf online doen.

Burano verkennen

13. Mensenmassa’s voorkomen

Als je vanuit Venetië afreist naar Burano, dan kom je in een oase van rust. Het vissersdorpje dat tevens bekend is om zijn kantproductie, is nog niet heel erg toeristisch . Als je optimaal wilt genieten van het eiland is het reserveren van een dagtour een aanrader.

Tip : als je niets wilt missen van Burano en zijn bijzondere hotspots, dan kun je een tour het beste vooraf online reserveren.

14. Routebeschrijving

 • het eiland kun je alleen bezoeken per boot. Als je in Venetië bent, dan kun je meevaren met boot 12 die vertrekt vanaf San Zaccaria.
 • als je de hele dag gebruik wilt maken van de vaporetto, dan kun je een dagkaart kopen voor 20,00 euro . Wil je liever een retourtje reserveren? Dan betaal je 6,50 per persoon. De boottocht duurt ongeveer 3 kwartier.
 • op Burano rijden geen auto’s, het stadje is heel goed wandelend te verkennen .

15. Handige wetenswaardigheden

 • als je in Venetië bent, dan kun je Burano heel goed combineren met Murano. Dit eilandje staat bekend om zijn typisch Venetiaanse glaswerk.
 • elke woensdag vind je in de ochtend een gezellige markt vlakbij het kerkje van Burano . Je kunt hier heerlijk vis eten of andere leuke spulletjes aanschaffen.
 • als je graag een citytrip naar Burano wilt maken, dan kun je jouw kaarten het beste online bestellen via GetYourGuide.

Murano, Venetië

16. Verblijven in de mooiste hotels van Venetië

Het op je gemak bezoeken van Venetië, Murano én Burano neemt wat tijd in beslag. Je kunt dan ook het beste een paar dagen in de stad overnachten. Hier vind je een overzicht van Venetiaanse hotels in elkeprijsklasse. Mogelijk krijg je ook nog een aantrekkelijke korting.

17. Video: de heerlijke en kleurrijke ambiance van Burano

Met de onderstaande video krijg je al een goede indruk over wat je allemaal te wachten staat als je een bezoek brengt aan Burano . Voor de echte beleving moet je natuurlijk zelf afreizen naar het oude vissersdorpje, maar je kunt je nu altijd laten inspireren door de kleurrijke huisjes.

18. Gratis wandeling door Venetië of roadtrip? Download de complete reisgids

Hier kun je een gratis wandeling downloaden die je meeneemt langs de mooiste plekjes van Venetië. Als je alles uit je bezoek wilt halen, dan kun je ook de complete Venetië reisgids downloaden. Je krijgt dan niet alleen een mooie wandelroute, maar ook 35 hotspots mét GPS-coördinaten. Ben je benieuwd naar de reisgids? Hier kun je alvast een kijkje nemen.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Burano bezoeken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Burano bezoeken: de gekleurde huisjes? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info