Dwars door Frankrijk, tips en tricks

Doorkruis Frankrijk in etappes van noord naar zuid (of omgekeerd)

Met de voorgestelde trajecten rij je dwars door Frankrijk van noord naar zuid (of omgekeerd). Wij stellen je interessante etappeplaatsen voor en wat je er zoal kan zien en beleven. Het traject dat we je meegeven gebruikt geen autosnelwegen. Maar wie de snelwegen wel gebruikt kan ook hier interessante tips vinden voor een etappeplaats niet ver van de snelweg af. Je komt soms op verrassende plaatsen. Je krijgt een enorme variatie aan landschappen … je laat je wel eens verleiden door een pijltje naar een bistro of crêperie … Zoals steeds is het downloaden van de reisgids "Dwars door Frankrijk" gratis. Lees meer

Maar bovenal moet je deze gids volgen als je het échte Frankrijk wil zien.
 • Onze rondreizen in Frankrijk

  Onze rondreizen in Frankrijk

  Meer dan 12 rondreizen met eigen wagen in Frankrijk, van het noorden tot het zuiden, van bekende tot minder bekende plekjes. Ook thematische rondreizen. 8 dagen reeds vanaf 285 euro per persoon in kamer en ontbijt incl. pdf-reisgids.
  va. € 285 - Boek nu
 • Frankrijk van noord tot zuid
  (of omgekeerd) in 2 trajecten
 • Maak van de reis ook een vakantie
 • Ontdek het échte Frankrijk
 • Halt houden in een 20-tal etappeplaatsen
 • Tips om leuke plekken te bezoeken
 • Veel stadswandelingen om op korte tijd veel te zien
Gratis reisgids downloaden

"Dwars door Frankrijk" bestaat uit 2 trajecten:

Deel 1 brengt je van Lille (Rijsel) naar Biarritz
Deel 2 start in Sedan en brengt je naar Perpignan of de Côte d'Azur

Aanbevolen etappehotels en B&B's

Als je een etappeplaats of –hotel zoekt, lees dan onder de kaart verder. Per etappe geven we de link naar de downloads en tips voor hotels en B&B's. Lees meer details en tips onder de kaart.

Kaart van de autoroutes 'Dwars door Frankrijk'

Dwars door Frankrijk deel 1: Lille – Biarritz

Je start in Lille (Rijsel) en volgt voortaan de gewone wegen. Zo kom je ondermeer in het zuiden van Normandië met de tuinen van Monet, via Chartres gaat het naar de kastelen van de Loire. We brengen je naar een bijzondere locatie nabij Limoges: Oradour-sur-Glane waar de bevolking werd uitgemoord door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via de Périgord en de zoete wijn van Monbazillac daal je verder af naar Biarritz.

Volgorde van de etappes: Lille tot Biarritz

Km. 0: Lille (Rijsel)
Km. 40: Lens
Km. 60: Arras
Km. 130: Amiens
Km. 265: Vernon
Km. 350: Chartres
Km. 500: Amboise (Loire)
Km. 625: Poitiers
Km. 740: Oradour-sur-Glane (Limoges)
Km. 845: Périgueux
Km. 890: Bergerac
Km. 1170: Biarritz

Routebeschrijving en inspiratie voor bezoeken

Start: Lille, Champ de Mars (parking Citadelle), mogelijkheid tot stadswandeling. Neem dan de N41 richting Béthune, maar net voor je in La Bassée komt neem je de N47 naar Lens. Download wandeling Lille - hotels en B&B's in Lille.

40 km: Louvre Lens. Het enige ‘bijhuis’ van het Parijse Louvre vind je in Lens, Rue Paul Bert. Neem dan de N17 naar Arras. Download reisgids Arras-Lens - ontdek ons hotel nabij Lens.

60 km: Arras, Place du Maréchal Foch (station), mogelijkheid tot stadswandeling. Wie langer wil verblijven kan eveneens een autoroute downloaden: ‘Het Land van Arras’.
Neem dan de D917 naar Bapaume en vervolgens de D929 naar Albert en Amiens. Dit traject brengt je langs de Slagvelden van de Somme (Eerste Wereldoorlog). Voor een uitgebreid bezoek kan je een autoroute downloaden: ‘Picardië Noord: autoroute Amiens’. 

130 km: Amiens, Place Parmentier, mogelijkheid tot stadswandeling. Neem daarna de volgende wegen naar Gairnay-en-Bray: D210 > D106 > D930. Vervolgens gaat het via de D915 naar Gisors en de D181 naar Vernon. Download stadswandeling in Amiens - hotels en B&B's in Amiens.

265 km: Vernon. Naast het plaatsje Vernon, waar je dit bijzonder huis kan zien (foto) is de topattractie wellicht de Tuinen van Monet in Giverny. Ook Les Andelys zal velen kunnen bekoren. 
Neem daarna de D181 naar Pacy, dan de D836 naar Ivry-la-Bataille en via de D928 rij je dwars door het bos van Dreux naar het plaatsje Dreux. Daar neem je dan de N154 naar Chartres. Download onze reisgids Normandië - hotels en B&B's in Giverny.

350 km: Chartres, Place Chatelet. De kathedraal van Chartres moet je gezien hebben, maar ook de vele smalle straatjes met hun oude huizen zijn prachtig. Heb je veel tijd dan moet je zeker eens langs het kanaaltje wandelen waar er nog vele oude wasplaatsen zijn. Download onze wandelroute in Chartres - hotels en B&B's in Chartres.
Nem nu de N10 richting Tours maar in Vendôme sla je af naar Blois en via de oevers van de Loire rij je naar Amboise. 
 
500 km: Amboise, Rue Racine (parking). Amboise ligt central in het oostelijk deel van de Loirestreek. Het heeft zelf twee kastelen die pal in het centrum liggen. Toppers in de omgeving zijn de kastelen van Chambord, Cheverny en Chenonceaux. We hebben een autoroute die je de volledige Loire laat verkennen vanaf de Atlantische kust: ‘Loirevallei, 8-daagse rondreis’. Download onze reisgids Loirestreek - ontdek onze hotels in de Loirestreek.
Neem de D31 naar Loches en verder richting Châtellerault. Neem dan de D910 naar Poitiers en onderweg kom je in Chasseneuil-du-Poitou waar Futuroscope is gelegen. 

625 km: Poitiers. Meer dan 1,5 miljoen toeristen per jaar bezoeken Futuroscope in de deelgemeente Chasseneuil-du-Poitou. Daardoor is er ook een gigantisch aanbod aan betaalbaar logies in de omgeving van Futuroscope
Neem dan de N147 richting Limoges maar in Bellac neem je de D675 naar Saint-Junien en onderweg sla je af voor de D9 naar Oradour-sur-Glane. Hotels en B&B's in Limoges.
 
740 km: Oradour-sur-Glane is tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig omsingeld geweest door de Duitse troepen. Mannen, vrouwen en kinderen werden samengedreven en uitgemoord, de reden is tot nu toe niet gekend. Het dorp werd volledig vernietigd. De ruïnes zijn tot nu bewaard gebleven als monument. Er is een groot informatiecentrum. 
Neem de D9 naar Limoges en vervolgens de N21 naar Périgueux.

845 km: Périgueux, Place Francheville, mogelijkheid tot stadswandeling in de oude stad. Je vertoeft nu in de bekende streek van de Périgord. Voor een uitgebreider bezoek of een vakantie kan je een autoroute downloaden: ‘Dordogne en Lot, rondreis in de Périgord’. Ontdek onze hotels in de Dordogne.
Neem de N21 naar Bergerac.

890 km: Bergerac.
Neem de D933 naar Marmande en vervolgens naar Mont-de-Marsan.  Daar neem je dan de D824 naar Bayonne en Biarritz. 

1170 km: Biarritz.

Dwars door Frankrijk deel 2: Sedan – Perpignan of Côte d’Azur

De startplaats lijkt je misschien niet vanzelfsprekend, toch is Sedan heel snel te bereiken via de Belgische Ardennen. Het is een unieke regio om te starten. Via de champagnestreek, zowel de Marne als de Aube kom je in Bourgogne met bekende steden zoals Dijon, Beaune en Maçon. Lyon is voor dit traject een kruispunt. Wie naar de Côte d’Azur wil of verder door wil rijden naar Italië moet hier naar Grenoble om van daar uit de Route Napoleon te volgen. Wie naar Spanje wil volgt vanaf Lyon de beroemde N7 tot in Avignon. Daarna volgt een laatste traject naar Perpignan.

Volgorde van de etappes: Sedan tot Perpignan

Km. 0: Sedan
Km. 110: Châlons-en-Champagne
Km. 195: Troyes
Km. 350: Dijon
Km. 385: Beaune – Chalon-sur-Saône – Mâcon
Km. 545: Lyon
Km. 695: Montélimar
Km. 780: Avignon
Km. 830: Nîmes
Km. 1055: Perpignan

Volgorde van de etappes: Lyon tot de Côte d’Azur

Km. 545: Lyon
Km. 660: Grenoble en de Route Napoléon
Km. 985: Cannes
TIP: Onze routes volgen nationale en departementale wegen die dikwijls naast de snelweg zijn gelegen. Stel daarom  je GPS-toestel zodanig in dat die je niet voortdurend naar de snelweg stuurt. Dikwijls is het in Frankrijk eenvoudig door te kiezen voor ‘geen tolwegen’. 

Routebeschrijving en inspiratie voor bezoeken

Start: Sedan, Place du Château: mogelijkheid tot bezoek aan de grootste burcht van Europa. Volg daarna de D977 naar Vouziers. 

110 km: Châlons-en-Champagne, Cours d’Ormesson, mogelijkheid tot stadswandeling in deze wat miskende en prachtige stad van de Champagnestreek. Wie deze regio uitgebreid wil bezoeken kan verschillende autoroutes en stadswandelingen downloaden. Ontdek ons populaire hotel in deze regio.
Daarna via de D977 en D677 naar Troyes.

195 km: Troyes, Boulevard Gambetta, mogelijkheid tot stadswandeling in het oude centrum met prachtige vakwerkhuizen. Je vertoeft in de Champagne-Aube en ook hiervan is er een autoroute beschikbaar voor wie er een korte vakantie wil doorbrengen. Ontdek ons hotel in Troyes.
Via de D671 en D971 naar Châtillon-sur-Seine.  En vervolgens naar Dijon.

350 km: Dijon, Place Darcy. Dit is de ideale plek om een stadswandeling te starten. Alle belangrijke bezienswaardigheden liggen heel dicht bij mekaar. Download onze wandelroute. Hotels en B&B's in Dijon.
Via de D974 naar Beaune.

385 km: Beaune, Boulevard Bretonnière. Twee toppers in de Bourgogne op minder dan 40 km afstand. Ook hier moet je niet ver wandelen om de topattracties gezien te hebben. Hier zijn er ook heel wat wijnhuizen gevestigd. Download onze gratis wandeling in Beaune. Ontdek onze hotels in Beaune.
Neem de beroemde N6 naar Châlon-sur-Saône via Mâcon. Vanaf die stad neem je de D306 naar Lyon. 

545 km: Lyon, Place Bellecour. Mogelijkheid tot stadswandeling in deze unieke stad. 

Route tot Perpignan

Via de befaamde N7 naar Montélimar.

695 km
: Montélimar: een mooi stadscentrum bekend voor zijn nougat.
Via de N7 naar Bagnols-sur-Cèze en dan de N580 naar Avignon. 

780 km: Avignon, Boulevard du Rhône, mogelijkheid tot stadswandeling. Wie uitgebreid de Provence wil bezoeken kan terecht in onze autoroute van de Provence met nog twee andere stadswandelingen en een autoroute die je tot in de Camargue brengt. Ontdek onze hotels in Avignon.
Via de D2 richting Beaucaire (je volgt de oevers van de Gard) maar net voor Beaucaire de D999 naar Nîmes. 

830 km: Nîmes, Places des Arènes, mogelijkheid voor een stadswandeling.
Neem de N113 tot Lunel, dan de D61 naar La Grande Motte en vervolgens de D62 naar Montpellier. Zo rij je langs grote meren en volg je deels de kustlijn.
In Palavos-les-Flots neem je de D986 en de D185 naar Villeneuve-les-Maquelone. Die weg blijf je volgen tot je aan de D613 bent dan linksaf naar Mèze.
In Mèze de D613 naar Montagnac en blijf je volgen tot in Pézenas en vanaf daar de N9 naar Béziers. Neem dan de D609 naar Narbonne en die blijf je volgen naar Perpignan, bij het naderen van Perpignan veranderen de wegnummers wel.

1055 km: Perpignan

Route tot Cannes 

Vanuit Lyon neem je de D306 en de D1085 naar Grenoble.

660 km: Grenoble, van hieruit volg je nu de Route Napoléon naar de Côte d’Azur.
Vanuit Grenoble volg je achtereenvolgens:
N85 naar Gap (100 km)
D1085 naar Sisteron (50 km)
N85 naar Digne-les-Bains (40 km) en Castellane
D6085 naar Grasse (120 km)
D6185 naar Cannes (20 km)

985 km: Cannes. Download onze complete reisgids Côte d'Azur - ontdek onze hotels aan de Côte d'Azur.

Reviews en beoordelingen Dwars door Frankrijk

Heb je zelf tips of opmerkingen over Dwars door Frankrijk? Plaats je beoordeling

VAN LOOY7 augustus 2023

Prachtige routes, interessante stops!

Arno30 juli 2023

Op zoek naar een alternatieve, rustige manier om naar Spanje te rijden zag ik deze gids. Ben daar heel tevreden mee.

Esteingeldoir21 juli 2023

Heel nuttig

lode18 juli 2023

vlotte reisgids met veel mogelijkheden

Ronald16 juli 2023

Prima gids en uitstekend geschikt om zelf nog wat te kunnen varieren

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info