Fontenay abdij: toonbeeld van de Cisterciënzer orde

Ervaar het gevoel van eenvoud, soberheid, gebed net zoals de Cisterciënzers

Een bezoek aan de abdij van Fontenay laat je niet onberoerd. Hier ervaar je nog hoe Cisterciënzers hun leven invullen. Met de stilte, de levenskunst van gelukkig zijn met de combinatie van soberheid, eenvoud, gebed en werk. Letterlijk afstand doen van wat niet nodig is voor een eenvoudig monastiek leven. Sinds 1981 is de abdij erkend als UNESCO Werelderfgoed. Meer dan 100 000 bezoekers komen er elk jaar over de vloer om zich over te geven aan deze plek van stilte, devotie en spiritualiteit. Lees meer  

Zoek in de abdij Fontenay nog eens de rust en stilte op, ver weg van de drukke bewoonde wereld. 
 • Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Dit is een rondreis die je naar hartelust zelf kan invullen. Alle ingrediënten zijn er om er een natuurreis, gastronomische reis of culturele reis van te maken. Verblijf in 4* hotels met ontbijtbuffet en optie van half pension.
  va.€ 349 - Boek nu
 • Meer dan 100 000 bezoekers jaarlijks
 • Ervaar voor even de eenvoud van monastieke beleving
 • Kom in de verschillende zalen en vertrekken
 • Bezoek de romaanse kerk uit 12de eeuw
 • Lees over de geschiedenis van de abdij 
 • Wandel ook rond de abdij en geniet van de rust
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Waar?

De abdij ligt in een dal, goed afgezonderd van de 'grote' wereld en omringd door veel groen. Je kan ze vinden tussen Marmagne en Touillon op de D32. De drukte van dorp, stad en de grote wereld is er vér weg.

Wat houdt een bezoek in?

Het bezoek aan de Abbaye de Fontenay brengt je zowel in de kerk als in het klooster. De kerk is nog goed bewaard en ze dateert toch al uit 1147. Binnen staat een madonna beeld uit de 13de eeuw en ook het altaar is uit diezelfde eeuw. Je kan ook andere vertrekken en zalen binnenkijken met onder meer de kapittelzaal, het dormitorium, de refter, enz. De kruidentuin kan eveneens bezocht worden net als de vroegere smidse en de bakkerij.

Het verhaal van de abdij

Je kent ook de abdij van Cluny in de buurt van Mâcon? Ooit het meest omvangrijke abdijcomplex van de christelijke beleving. Maar er kwam een tijd dat men het daar niet zo nauw nam met de voorgeschreven sobere manier van leven. Vandaar dat een groot aantal monniken Cisterciënzers de oorspronkelijke geest van het monastieke leven  in ere wilden herstellen. Dit was de aanzet van het ontstaan van de abdij van Fontenay in 1118. Toen bevond die zich nog op een andere plaats. Pas in 1130 verhuisden de monniken naar de huidige locatie. Vele andere abdijen kregen het hard te verduren en werden verwoest of andere raakten in verval. Uniek is dat de abdij van Fontenay nagenoeg intact is gebleven. Wat je vandaag ziet, is dus ruim acht eeuwen oud.

Vier eeuwen lang zou de abdij het mekka vormen van de Cisterciënzer orde maar godsdienstoorlogen en minder inkomsten zorgden dat de bloei van de abdij ging tanen. De laatste opleving dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw toen er papier werd geproduceerd. Toen dat ophield, kocht een broederpaar van de familie Aynard uit Lyon de gebouwen en liet ze gelukkig in de sobere stijl van weleer restaureren. Inmiddels is het de derde generatie van dezelfde familie die de gebouwen in eigen beheer onderhoudt.    

Omgeving rond abdij

Een bezoek hoeft zich niet te beperken tot het gebouwencomplex van de abdij. Ook er rond mag je vrij rondlopen op de wandelpaden. Hier zoeken ook de paters tijdens hun wandelingen de rust op in de mooie natuur. Je komt dan ook langs de visvijvers voorbij die de geestelijken aanlegden. Ze kweekten er vis wat deels zorgde voor een manier van levensonderhoud. Je kan een korte als een langere wandeling maken.

Wil je meer info over de abdij, kijk dan op www.abbayedefontenay.com

Reviews en beoordelingen Fontenay abdij

Heb je zelf tips of opmerkingen over Fontenay abdij? Plaats je beoordeling

Marja25 oktober 2018

Aanrader: deze abdij is prachtig . Op de weg naar Dijon naar toe gereden. Tip: neem picknickmand mee en ga ergens langs het water zitten.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info