Welke rijkdom bezitten de kastelen van Bourgogne?

Op kastelenbezoek in de Bourgogne

De kastelen in Bourgondië zijn minder gekend dan zijn wijnen, zijn kunststeden, zijn archeologische vondsten en de Romaanse kerken. We beperken ons hier tot een korte opsomming en beschrijving, nog meer links kan je vinden op onze pagina 'websites' waarnaar we verwijzen.  Lees meer

 • Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Dit is een rondreis die je naar hartelust zelf kan invullen. Alle ingrediënten zijn er om er een natuurreis, gastronomische reis of culturele reis van te maken. Verblijf in 4* hotels met ontbijtbuffet en optie van half pension.
  va.€ 405 - Boek nu
 • Clos de Vougeot: vroeger wijngoed van monniken
 • Bazoches: een geschenk voor Vauban
 • Ancy-le-Franc: Italiaanse renaissancestijl
 • Saint-Fargean: nog veel beleving vandaag
 • Bussy-Rabutin: muren die kunnen 'spreken'
 • Cormatin: unieke uitstraling dankzij Lodewijk XIII
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kasteel van Clos de Vougeot

Kasteel van Clos de Vougeot. Foto: Maison de la France / Thierry Daniël. 
Het vermaarde kasteel van Clos de Vougeot was eerst het wijngoed van de Cisterciënzermonniken van Cîteaux. Van hieruit hebben zij de wijnbouw gepropageerd. Pas in de 16de eeuw kreeg dit gebouw kasteelallures. Nu is het eigendom van een genootschap dat nauwlettend toeziet op de kwaliteit van de Bourgognewijnen, de "Confrerie des Chevaliers du Tastevin".

Het kasteel van Bazoches

Het kasteel van Bazoches is onvermijdelijk verbonden met maarschalk Vauban, de vestingbouwer uit de 17de eeuw. Hij verwierf dit kasteel nadat Lodewijk XIV hem een extra toelage had geschonken na de inname van Maastricht. Het kasteel ligt in een groen park en is vooral interessant voor de Vauban-fan, want hier werkten ook zijn ingenieurs. Meer info: www.chateau-bazoches.com

Het kasteel van Ancy-le-Franc

Het kasteel van Ancy-le-Franc werd gebouwd in de 16de eeuw naar de plannen van een Italiaans architect. Dit renaissancekasteel werd ingericht door Bourgondische kunstenaars in Italiaanse Renaissancestijl. Zijn muurschilderingen staan bekend als de belangrijkste voorbeelden van mythologische en allegorische motieven in Frankrijk. Meer info: www.chateau-ancy.com

Tonlay

Tonlay, een Frans kasteel, omringd door een slotgracht werd gebouwd tussen de 16de en 18de eeuw en is nog steeds bewoond. Er werd hier een belangrijke bladzijde in de Franse geschiedenis geschreven, want hier werden in de 16de eeuw vergaderingen gehouden met leiders van de Protestantse Liga.

Het kasteel van Saint-Fargean

Het kasteel van Saint-Fargean is één van de meest levendige kastelen van de Bourgogne. Naast de talrijke zalen die je kan bezoeken is er ook een boerderijmuseum, de trekpleister voor de kinderen. In de zomer is er op vrijdag en zaterdagavond een historisch spektakel die de geschiedenis vertelt van het kasteel en het omringende platteland.

Het kasteel van Saint-Fargean

Kasteel van Bussy-Rabutin. Foto: Maison de la France / Thierry Daniël. 
Van het kasteel van Bussy-Rabutin kan je wel zeggen dat het een ziel heeft. Want de kasteelheer Roger de Rabutin, graaf van Bussy, werd verplicht in zijn kasteel te verblijven na zijn roman over de "amours" van Lodewijk XIV die hij hiermee belachelijk maakte. Hij besteedde al zijn vrije tijd aan de inrichting van het kasteel. Zo kan je complete muren zien die beschilderd zijn met gezichten van grote koninklijke domeinen en belangrijke personen, telkens voorzien van enigszins gewaagde commentaren. 
Meer info: www.azurline.com/bussy/chateau.html

Het kasteel van Cormatin

Het kasteel van Cormatin mag je zeker niet zomaar voorbijrijden. Lodewijk XIII bezorgde dit kasteel zijn unieke uitstraling. De appartementen uit het begin van de 17de eeuw hebben prachtige beschilderde zolderingen en met bladgoud verguld houtwerk. Tevens hebben grote kunstenaars hier veel souvenirs achtergelaten. Vergeet ook de tuin niet te bezoeken.

Het kasteel van Pierreclos

Het versterkt kasteel van Pierreclos heeft nog het typische veelkleurige Bourgondische dak. Hier zijn vooral het wijnmuseum en zijn uitgestrekte wijnkelders de moeite van een bezoek waard.

Reviews en beoordelingen Kastelen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kastelen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info