Beaune: het Hospice niet de enige blikvanger

Mis evenmin de andere mooie gebouwen, proef Bourgognewijnen, bezoek musea

Wellicht is Beaune de meest bekende stad van Bourgogne. Het wordt daarom ook de toeristische hoofdstad genoemd van de regio. De échte hoofdstad is evenwel Dijon. Het Hôtel-Dieu of Hospice is veruit dé toeristische topper in Beaune. We laten je in onze stadswandeling langs ook nog andere gebouwen met geschiedenis voorbijkomen. Je vindt in Beaune nog vestingtorens en remparts rond de stad. Mooie kerken kan je er eveneens bezoeken. En natuurlijk ga je als liefhebber proeven van Bourgognewijnen. Daarvoor serveren we een paar tips. Lees meer

Ga ook de andere historische gebouwen van Beaune en de mooiste plekjes opzoeken.
 • Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Dit is een rondreis die je naar hartelust zelf kan invullen. Alle ingrediënten zijn er om er een natuurreis, gastronomische reis of culturele reis van te maken. Verblijf in 4* hotels met ontbijtbuffet en optie van half pension.
  va.€ 445 - Boek nu
 • Verken Beaune, de toeristische hoofdstad van Bourgogne
 • Oog in oog met de beroemde daken van het Hospice 
 • Ontdek nog meer historische panden
 • Bezoek het wijnmuseum, klein maar knus
 • Proef van een aantal Bourgognewijnen in de Marché aux Vins
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Vestingen

Beaune moest zich in het begin van zijn bestaan wel gaan verdedigen omdat vijandigheden maar bleven voortduren. Al in de 4de eeuw werd een Castrum gebouwd. Immense muren van 5 meter dikte, 10 meter hoog en een aantal defensietorens erin verwerkt. Later werd rond de stad een verdedigingsgordel van ca. 2,5 km opgetrokken. Je kan in Beaune langs enkele overblijfselen wandelen. 

Musea en andere bezienswaardigheden

Aanraders onder de musea is het Musée des Beaux-Arts dat in een voormalige stadspoort is gevestigd. Behalve moderne kunst is er ook fotografie en decoratieve kunst te bekijken. Over het Musée du Vin lees je meer hieronder. Een vroegere kapel toebehorend aan een klooster wordt vandaag gebruikt als expositieruimte.

De basiliek Notre-Dame mag je niet vergeten bezoeken want daar hangen 19 tapijten gemaakt in Doornik uit de 16de eeuw. Zij stellen het leven van de H.Maagd voor. Aan de buitenzijde herken je zowel de gotische als romaanse bouwstijl.

Een reusachtige muurschildering bij een pleintje toont een scène uit de kaskraker 'La Grande Vadrouille' met Louis de Funès en Bourvil in de hoofdrollen. Andere noemenswaardige gevels zijn die van de Chapelle de la Charité, een voormalig hospitaal uit de 17de eeuw,  het Château de Beaune (momenteel in privé bezit) en la Maison romane dat oorspronkelijk uit de 11de eeuw dateert.

Bourgognewijnen

Natuurlijk vergeten we de Bourgognewijnen niet. Beaune heeft wellicht het meeste aantal wijnhuizen in zijn centrum en langs de kleine ring. Je hebt echt je auto niet nodig! Vele degustaties zijn hier als individueel bezoeker zelfs gratis (niet in groep!). Een must als wijnspecialist is het eerder kleine museum van de Bourgognewijnen, gehuisvest in het Ancien hôtel des Ducs de Bourgogne. De wijnliefhebber kunnen we eerder de 'Marché aux Vins' aanbevelen. Als je buitenkomt uit het Hospice de Beaune kijk je rechts en dan zie je de gevel van het Marché aux Vins. Wat, hoeveel en hoe lang je mag proeven kom je te weten als je al eens naar de website surft. Het decor is er op zijn zachtst uitgedrukt uniek te noemen. Website: www.marcheauxvins.com

Reviews en beoordelingen Beaune

Heb je zelf tips of opmerkingen over Beaune? Plaats je beoordeling

Decloedt Sabine15 september 2021

Bedankt voor de de mooi reisgids. Heel overzichtelijk, , mooi gedetailleerd, en heel uitgebreid. De moeite waard!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info