Essoyes: wandelen met Renoir

Een kunstenaarsdorpje met geschiedenis

Essoyes is een kunstenaarsdorpje waar meerdere kunstschilders inspiratie vonden door de jaren heen. De bekendste inwoner was Auguste Renoir. In onze reisgids Aube en Champagne wordt een wandeling beschreven die de belangrijkste inspiratiebronnen van de kunstenaar Renoir laat zien. Lees meer

Volg de wandelroute in het spoor van kunstenaar Auguste Renoir.
 • Golden Tulip Troyes **** inclusief ontbijtbuffet

  Troyes 2 dagen in hotel 4* incl. ontbijtbuffet

  Golden Tulip Troyes **** ligt op slechts 7 km van Troyes en leent zich uitstekend voor een verkenning van de hoofdstad van de Champagnestreek. Inclusief ontbijtbuffet, 1x 4-gangendiner en bezoek kelder met degustatie.

  va.€ 109 - Boek nu
 • Verken het kunstenaarsdorpje Essoyes met een korte wandeling
 • Leer meer over kunstschilder Auguste Renoir
 • Geniet van de pittoreske sfeer
 • Bezoek het kunstcentrum L'Espace des Renoir
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De wandelroute in Essoyes zit in de betalende reisgids.

Je komt tijdens je vakantie Champagne langs schilderachtige plaatsen en voelt de tastbare herinneringen. Het riviertje de Ource kronkelt door Essoyes en de gevels van de huizen zijn mooi versierd met bloemen, evenals de bruggetjes. Het is een korte maar stevige wandeling waarbij je voortdurend met het leven van Renoir geconfronteerd zult worden.  

Auguste Renoir

Renoir (1841-1919) was een van de grootste schilders uit het impressionisme. Zijn vrouw, Aline Charigot, werd in Essoyes geboren en dankzij haar heeft hij dit dorpje ontdekt. Hij werd er meteen verliefd op. Als Parijzenaar vond hij hier heel wat inspiratie In 1895 kocht hij een huis in Essoyes en bouwde er een atelier waar hij iedere zomer terug kwam. Het rondborstig model dat je dikwijls op zijn schilderijen ziet was afkomstig uit Essoyes en was erg belangrijk in zijn werk.

Renoir werd eerst begraven in Nice. Hier bracht hij meestal zijn winters door. Drie jaar later werd hij alsnog in Essoyes begraven. Er zijn twee familiegraven. Hij ligt niet bij zijn vrouw. Het verhaal doet de ronde dat hij niet bij zijn schoonmoeder wilde begraven worden.

L'Espace des Renoir

Dit is een recent (2011) centrum waar je kennis maakt met de kunstschilder Renoir, zijn werk, het impressionisme, zijn familie en waarom hij verliefd werd op dit dorpje. In het Espace des Renoir kan je een ticket kopen dat je ook toegang geeft tot het atelier van Renoir. Er is een film in het Frans of Engels en je krijgt een folder in het Nederlands mee over het leven van de schilder.

Tijdens de wandeling kom je onder meer langs zijn woonhuis, zijn atelier, de plaats van het bekende schilderij 'Les Laveuses' en de grafzerk van Renoir op het kerkhof van Essoyes.

Wandelroute Essoyes op kaart

Reviews en beoordelingen Essoyes en Renoir

Heb je zelf tips of opmerkingen over Essoyes: wandelen met Renoir? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info