Laon bezoeken: merkwaardige stad

Een stad met een prachtige kathedraal op een berg

Laon is niet de grootste, maar toch wel de meest merkwaardige stad van het departement Aisne. Het oude Laon ligt namelijk op een tafelberg van 181 meter hoog en strekt zich wel 100 meter boven de rest van de omgeving uit. Vandaar dat Laon de naam 'gekroonde berg' kreeg, nadat het van stadswallingen was voorzien. Lees meer

Neem de kabelbaan naar de bovenstad en laat je verbazen door het indrukwekkende uitzicht.
 • Hostellerie du Mont Aimé**** inclusief 2x diner en extra's-18%

  Champagne 3 of 4 dagen gastronomisch

  Hostellerie du Mont Aimé **** ligt tussen de champagnevelden van de Côte des Blancs. Talrijke champagnekelders in de onmiddellijke omgeving. Inclusief 1x 4-gangendiner, 1x gastronomisch 5-gangendiner, bezoek champagnekelder, 1 fl. champagne.

  va.€ 275 - Boek nu
 • Ontdek de merkwaardige Laon in de Aisne
 • Wat moet je zeker gezien hebben in Laon?
 • Bezoek de kathedraal 
 • Neem de kabellift naar de bovenstad
 • Bovenstad bleef gelukkig gespaard 

 

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Sinds 1989 is de bovenstad verbonden met de benedenstad door middel van een kabelbaan. Dit is een onbemande en computergestuurde cabine die je in minder dan 4 minuten naar de bovenstad brengt. Laon zal je niet ontgoochelen tijdens je vakantie Champagne. 

Er zijn veel indrukwekkende bezienswaardigheden in de bovenstad, maar de kathedraal is toch wel de belangrijkste. De bouw werd gestart in de 12e eeuw nadat de vorige kerk samen met het paleis werd platgebrand. De stijl is vroeg-gotiek met romaanse invloeden. Oorspronkelijk waren er zeven torens, maar twee torens werden afgebroken tijdens de Franse revolutie. Bovenop de hoogste torens (56 meter) kan je beelden zien van ossen. Dit is een eerbetoon aan de dieren die de kathedraal hebben helpen bouwen.

De benedenstad werd volledig herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Alles was vernield omdat de geallieerden de spoorlijnen onbruikbaar maakten en door hun 'precisiebombardementen' zowat de hele stad vernietigden. De bovenstad bleef echter tijdens beide wereldoorlogen gespaard. Vroeger was er ook nog een citadel, maar deze werd in 1870 tijdens de Frans-Pruisische oorlog volledig verwoest door een opzettelijke ontploffing in de kruitkamer.

Je bezoek aan Laon

We raden aan om de auto te parkeren in de bovenstad. Daarvoor volg je de borden naar ‘Cité Médiévale’. Parkeren kan aan de Promenade Ytzhak Rabin (aan de voet van de kathedraal), bij de vroegere citadel (Allée Marcel Bleuet) of aan de Promenade de la Couloire (de enige parking voor campers). De Place Aubry en het plein voor het stadhuis zijn vaak erg druk en het is er moeilijk om een parkeerplaats te vinden.

Je kunt met de Poma 2000, een spoorvoertuigje, vanaf het station in de benedenstad tot aan het stadhuis (Hôtel de Ville) van de bovenstad komen. Het is erg leuk om te doen, maar houd er rekening mee dat het moeilijk is om te parkeren in de buurt van het station.

Wat moet je zeker gezien hebben in Laon? (Je kun de nummers terug vinden op de kaart)

 1. Kathedraal
 2. Hotel Dieu naast de kathedraal, waar nu de toeristische dienst is gehuisvest. Daar zijn bovendien gratis toiletten en je kan er ook nog een oude kloostergalerij zien (volg de pijlen naar de toiletten). 
 3. Rue Surérier (tussen de kathedraal en stadhuis) met nog de oude poort van het vroegere stadhuis. Bij de ingang hangen ook nog de oude lengtematen.
 4. Porte d’Arlon (ten zuiden van de kathedraal, zie kaart)
 5. Uitzichtspunten op Place Aubry en op de Rempart Guillaume de Harcigny

Bij de toeristische dienst kan je een kaart krijgen met extra informatie voor wie de stad uitgebreider wil bezoeken.

Kijk voor meer info op de website: www.tourisme-paysdelaon.com

Reviews en beoordelingen Laon

Heb je zelf tips of opmerkingen over Laon: merkwaardige stad? Plaats je beoordeling

Ivan Callewaert10 september 2019

Heel fijn weekend beleefd dank zij de tips uit jullie folder. een echte aanrader.

Vicky De Cock27 maart 2019

Weer een schitterende wandeling gedaan dankzij de reisgids van Euroreizen. De oude bovenstad van Laon is echt het bezoeken waard. Het was daar heel rustig, een fantastisch uitzicht en genoeg historische gebouwen om te bekijken.

Jan Voogt5 februari 2019

Leuke site met leuke tips, handig om te lezen voor op je op reis gaat!

P Lievens27 augustus 2018

Praktische, compacte doch gedetailleerde informatie met de nodige info betreffende bezienswaardigheden. Handig plannetje voor het voorgestelde bezoek.

John Janssen13 februari 2018

Leuk verhaal. Maar iemand met een beetje historisch inzicht lacht zich natuurlijk kapot om het "ossen-verhaal". De ossen zijn een verwijzing naar de tempel van Salomo in Jeruzalem, waarvan akte.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info