Champagnewijnen: Wat je moet weten over Champagne

Alles over wijnbouw, productie, regio's ... van Champagnewijnen

Leer meer over de champagnewijnen, hun productie en natuurlijk ook over de wijnbouwgebieden. We tonen hoe je een bezoek kan brengen aan een champagnehuis en welke soorten champagne er allemaal zijn. Lees meer

Bezoek een champagnehuis en leer alles over de productie van champagne
 • Hostellerie du Mont Aimé***(*) inclusief 2x diner en extra's

  Champagne 3 of 4 dagen gastronomisch

  Hostellerie du Mont Aimé ***(*) ligt tussen de champagnevelden van de Côte des Blancs. Talrijke champagnekelders in de onmiddellijke omgeving. Inclusief 1x 4-gangendiner, 1x gastronomisch 5-gangendiner, bezoek champagnekelder, 1 fl. champagne.

  va.€ 275 - Boek nu
 • Leer meer over hoe champagnewijnen worden gemaakt
 • Bezoek een van de vier champagnegebieden
 • Proef heerlijke champagne in Reims gemaakt van blauwe druiven
 • Download de gratis reisgids Champagne
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Wijnbouwgebieden 

Zoals je wellicht weet is de benaming 'Champagne' zeer strikt gereglementeerd. Er zijn vier champagnegebieden waarvan er drie rond Reims en Epernay liggen. De vierde ligt ten zuiden van Troyes. De totale oppervlakte aan wijngaarden beslaat ongeveer 17.000 ha.

De bodem in de Champagnestreek bestaat uit klei met kiezels als bovengrond, ideaal om de warmte van overdag op te slaan en 's nachts de voeten van de wijnstokken warm te houden. Onder de laag klei zit er een diepe krijtlaag, waarin wel 200 km aan gangen is gegraven om de champagnewijnen op te slaan. In deze ondergrondse lagen is er een constante temperatuur van 11°C.

De productie van Champagne

Voordat een wijn de naam Champagne mag dragen moet die aan veel voorwaarden voldoen: regio en bodem, wijnstokken, onderhoud van de wijngaarden, maximum opbrengst per hectare, minimum aan alcoholgehalte, productieprocédé, ... Ongeveer een derde van de champagne wordt gemaakt van witte druiven (Chardonnay) en is te vinden in de prestigieuze wijngaarden ten zuiden van Epernay. Deze champagnes noemt men de Blanc de Blancs. De overige champagne wordt gemaakt van blauwe druiven (Pinot Noir en de Pinot Meunier), deze zijn te vinden in de vallei van de Marne en de Montagne de Reims.

Elk gebied in de Champagne krijgt een quotering volgens de kwaliteit van de geleverde druiven. Zo krijg je 'grands crus', 'premiers crus', enz. De champagnehuizen mengen verschillende crus om zo hun specifieke smaak jaar na jaar te behouden. Soms worden er ook verschillende jaren door elkaar gemengd. Wanneer je een champagne ziet die de naam 'Millésimé' draagt dan is deze gemaakt uit druiven die in hetzelfde jaar zijn geoogst. Dit is alleen mogelijk bij uitzonderlijk goede wijnjaren.

Na de eerste gisting in vaten krijgt de wijn gist en kandijsuiker toegevoegd en gaat de fles voor de tweede gisting. Hierbij wordt er koolzuurgas geproduceerd die in de fles blijft en voor de de bekende belletjes zorgt in de champagne. De druk kan oplopen tot 6 bar, daarom zijn de champagneflessen stevig gemaakt. Als de suikers verbruikt zijn vormt er zich een bezinksel. Dit bezinksel moet men naar de flessenhals brengen. Deze activiteit noemt men het 'remueren'. De flessen zitten dan in een pupiter en worden door een werknemer dagelijks een achtste gedraaid waarbij de hellingsgraad lichtjes wordt gewijzigd, gedurende 5 à 6 weken. Zo'n persoon kan tot wel 40.000 flessen per dag draaien. Tegenwoordig gebeurt dit echter vaak door robots, die de flessen mechanisch remueren.

Reviews en beoordelingen Champagnewijnen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Champagnewijnen: wat je moet weten? Plaats je beoordeling

veronique devos7 augustus 2016

Champagne gids zeer interessant en compleet met heel goeie informatie met dank Veronique Devos

sabine Deleu2 november 2015

Het is een heel complete en bruikbare gids. We hebben het goed kunnen gebruiken als leidraad voor onze trip Hartelijk dank.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info