Tongeren en de band met de Romeinen

Maak kennis met de erfenis van de Romeinen

Het Gallo-Romeins Museum brengt de herinneringen aan het Romeinse tijdperk van Tongeren volledig tot leven. Het is een zeer modern museum dat vele multimediale technieken, maquettes, levensechte figuren gebruikt om de geschiedenis levendig voor te stellen. Het museum werd volledig vernieuwd en heropend in 2009 en behoort nu tot de top van archeologische musea in Europa. Zowel permanente als tijdelijke exposities jaar in jaar uit trekken de aandacht.  Lees meer

  • Ontdek het Tongeren uit de tijd van de Romeinen
  • Bezoek het Gallo-Romeinse Museum
  • Laat je meeslepen doorheen het boeiende verleden
  • Loop langs resten van Romeinse muur 
  • Ontmoet Ambiorix op de Grote Markt 
Gratis reisgids downloaden

In 2011 kreeg het museum de prestigieuse titel ‘Europees Museum van het jaar’. Dit is een verkiezing waaraan musea meedingen die in de laatste jaren grondig hebben verbouwd. Het Gallo-Romeins Museum kreeg deze prijs omdat het een archeologisch verleden op een heel boeiende manier naar alle soorten bezoekers weet over te brengen. Inderdaad, of je nu leek bent, specialist of als kind graag de wereld leert kennen, in het Gallo-Romeins Museum zal je je niet vervelen. Meer informatie op hun website: www.galloromeinsmuseum.be

Romeinse muur

In de 2de eeuw na Christus omheinden de Romeinen het toenmalige Tongeren. Van de ongeveer 4,5  km muur die ze aanlegden is nog anderhalve kilometer zichtbaar bovengronds. In de 4de eeuw ontwierpen de Romeinen een kleinere vestingmuur van 2,7 km. Het is twijfelachtig of deze muur als verdediging zou hebben gediend. Het zou eerder een statussymbool geweest zijn, zoals kasteelheren ook hun domein ommuren.

Ambiorix

Ambiorix’ manschappen slaagden erin om de Romeinse legioenen hun grootste nederlaag in Gallië toe te dienen. Uiteindelijk bleken de goed georganiseerde Romeinen echter de sterkeren en verdween deze dappere Galliër in de nevelen van de geschiedenis. Ambiorix’ standbeeld is een bronswerk uit 1866 van de hand van Franse beeldhouwer Jules Bertin. In 1994 onderging Ambiorix een grondige restauratie.

Praetorium

Een aantal locaties in Tongeren dragen Romeinse namen. In het Praetorium, in de Maastrichterstraat, is het Administratief Centrum gehuisvest. De man die je hier opwacht, Flavius Claudius Julianus, verbleef in Tongeren in de lente van het jaar 358. Hij sloot toen een verdrag met de Salische Franken, dat mee aan de basis ligt van de Taalgrens tussen Vlaanderen en Wallonië. In 361 volgde hij zijn oom Constantinus II op als keizer van het Romeinse Rijk, maar in 363 sneuvelde hij.

Reviews en beoordelingen Romeinen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Romeinen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info