Bezoek Saint-Rémy-de-Provence in Provence

Ontdek het klooster Saint-Paul-de-Mausole, de cenotaaf en de triomfboog

Saint-Rémy-de-Provence in Provence is een stadje dat erg geliefd was bij Vincent van Gogh. Hij verbleef hier een tijd in het klooster Saint-Paul-de-Mausole, dat je nu zelf kan gaan bezichtigen. Ook vind je hier prachtige bezienswaardigheden, zoals de oudste triomfboog en een mooie cenotaaf uit het Romeinse Glanum. Lees meer

Glanum werd door de Romeinen gesticht langs een handelsroute tussen Marseille en Avignon.
  • Ontdek het mooie Saint-Rémy-de-Provence
  • Verken het Romeinse Glanum
  • Bezoek het klooster Saint-Paul-de-Mausole
  • Bezichtig de oudste triomfboog
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Saint-Rémy-de-Provence in Provence is een prachtige plaats om te bezichtigen tijdens een vakantie Provence. Romeinse opgravingen en het klooster waar Vincent van Gogh verbleef zijn erg interessante bezienswaardigheden. Toch stond de plaats tot 1921 vooral bekend als geboorteplaats van Michel de Notredame. Dit veranderde toen na verdere opgravingen resten van de stad aan het licht kwamen.

Ontdek Romeinse opgravingen 

Glanum werd door de Romeinen gesticht langs een handelsroute tussen Marseille en Avignon. Nu ligt het een kleine kilometer uit het centrum van Saint-Rémy-de-Provence in Provence. Deze stad zou 5000 inwoners gehad hebben. Een indrukwekkende bezienswaardigheid is de 19,3 meter hoge cenotaaf die uit de 1e eeuw na Christus stamt. Deze ziet eruit alsof hij pas afgeleverd is. Jarenlang dacht men dat het een graftombe was, maar het bleek een mausoleum te zijn dat was opgericht door de twee neven van Augustus. De voet is bewerkt met reliëfs van mythologische verhalen. Een andere bezienswaardigheid is de triomfboog die zwaar beschadigd is. In de Romeinse tijd lag daaronder de weg van de Alpen naar Milaan. Het is de oudste triomfboog uit Narbonisch Gallië. Kenners ontdekken bij het beeld een zekere Griekse invloed.

Glanum was een belangrijke halteplaats. De stad werd voor de eerste keer vernietigd door Teutonen, maar werd weer terug opgebouwd. Bij opgravingen in 1921 brachten de fundamenten drie perioden aan het licht. Een eerste is Grieks met restanten van huizen, een heiligdom voor de Nimfen, tempels en baden. Een tweede periode is Romeins en een derde periode loopt van 49 voor Christus tot 270 erna. De stad was indertijd zelfs voorzien van een riolering. Vele van de gevonden stukken kun je nog zien in het "Musée Archéologique" in het centrum van de stad.

Bezoek het klooster Saint-Paul-de-Mausole

Het klooster Saint-Paul-de-Mausole werd gesticht aan het einde van de 12e eeuw. Aan een heilige man, Paul genaamd, werd het ambt van bisschop aangeboden. De heilige antwoordde dat hij het voorstel alleen zou aannemen wanneer hij zijn staf in de grond zou steken en deze met bloemen bedekt zou worden. Toen hij de daad bij het woord voegde, kwamen er inderdaad bloemen op en het klooster werd op die plaats gebouwd. De Augustijnenorde vestigde zich erin. In de 19e eeuw werd het klooster vergroot en diende toen als rusthuis.

In 1889 kwam Vincent Van Gogh hier om behandeld te worden tegen zijn waanzin en hallucinaties. Hij maakte er tal van bekende schilderijen voor hij terug naar Parijs vertrok.

Reviews en beoordelingen Saint-Rémy-de-Provence

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek Saint-Rémy-de-Provence in Provence? Plaats je beoordeling

Annemie Eysermans6 april 2016

Beste, Deze reisgids was echt een steun in onze trip naar de Provence. Nochtans hadden we toch wat documentatie bij maar jullie gids hebben we toch grotendeels gevolgd. Hartelijk dank, Annemie Eysermans

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info