Museum van Oudenaarde en Vlaamse Ardennen bezoeken?

Ga in het MOU op ontdekking met vijf personages doorheen lakenhalle en stadhuis

Vijf personages begeleiden je in het MOU (Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen) en met hen kom je alles te weten over de stad Oudenaarde en haar onmiddellijke omgeving. Margaretha van Parma, Lodewijk XIV en Adriaan Brouwer (schilder van Oudenaarde), allen hebben ze hun stempel gedrukt op de stad. Ontdek ook de andere twee personen in het MOU die met hun verhaal de geschiedenis vertellen van Oudenaarde. Lees meer

Je komt terug buiten 'beslagen' met een volledige kijk op Oudenaarde en omgeving. 
  • Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

    Vlaamse Ardennen 3 dagen in 3* hotel

    Hotel Country Lodge Moriaanshoofd ligt in Mullem, Oudenaarde, aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Je geniet er van een ruim aanbod aan wandel- en fietsmogelijkheden. Inclusief half pension, fiets- en wandelroutes.
    va.€ 225 - Boek nu
  • Het MOU vertelt alles over Oudenaarde en haar geschiedenis 
  • Lees over het brilletje van Hanske de Krijger
  • Bewonder het blinkend zilver in het stadhuis
  • Bekijk de befaamde Oudenaardse wandtapijten
  • Voor de kinderen speciaal interactieve museumtoer
Gratis reisgids downloaden

De naam Oudenaarde komt van ‘Oud’ (uit het Frans ‘haute’ of ‘hoog’) en ‘aard’ (opgehoogde plaats), met de meanderende Schelde in de omgeving was dit wel noodzakelijk. Een leuk item zijn de kaarten die de evolutie aantonen van de stad doorheen de eeuwen. Je kan er de huidige kaart overleggen en zo nog de verschillen en gelijkenissen zien. Je kan een vesting virtueel bouwen o.l.v. Vauban en als je veel tijd hebt kan je ook nog wat verordeningen lezen zoals ‘het is verboden strontpotten door de ramen te gooien’.

Lakenhalle

De lakenhalle is nu ingericht als tentoonstellingsruimte van het MOU, Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen. Je ziet hier de 1000-jarige geschiedenis van Oudenaarde in woord en beeld. Veel aandacht is er voor de wandtapijten, vooral de de verdures (geen personages in landschapsdecors) die Oudenaarde bekend maakte tot ver buiten de grenzen. Die werden hier in grote aantallen gemaakt, maar de stad heeft er nog slechts 29 van de duizenden die ooit werden geproduceerd. Ze zijn te herkennen aan het brilletje in de rechter benedenhoek. Maar niet bij elk tapijt is dat zo omdat ze altijd in serie werden aangekocht en het brilletje alleen op het eerste en laatste tapijt te zien is. De wandtapijten worden getoond in de Bovenlakenhalle.

Hanske de Krijger 

Dat brilletje zou volgens de legende het merkteken van Oudenaarde geworden zijn doordat de torenwachter Hanske de Krijger de Keizer Karel niet had zien aankomen. Of zou hij in slaap gevallen zijn?. Daardoor stond de keizer voor een gesloten poort en moest de stad als straf een brilletje in het wapenschild dragen. Tot zover de legende want in werkelijkheid komt het "brilletje" van de eerste letter van de oude schrijfwijze van Oudenaarde: ‘A’ in het gotisch met een krulletje links en rechts van de letter. Het lijkt dus wel op een brilletje. 

Stadhuis

Tenslotte kom je in prachtige ruimtes van het stadhuis waar nu de zilvercollectie is ondergebracht. Deze collectie is grotendeels in bruikleen gegeven door wijlen echtpaar Ernest De Boever-Hélène Alligoridès. In de Kapellekamer is er religieus zilver te zien. De Grote Zilverzaal en de Oppervoogdenkamer toont profaan zilverwerk met gebruikszilver en pronkzilver. 

Reis je met kinderen? Geen probleem, het museum heeft een parcours speciaal voor kinderen uitgestippeld. De vele interactieve onderdelen van het museum bezorgen hen een onvergetelijk bezoek. Meer info op www.mou-oudenaarde.be

Reviews en beoordelingen MOU (Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen)

Heb je zelf tips of opmerkingen over MOU (Museum van Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen)? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info