Andere uit de 1001 bezienswaardigheden Rome

Rome stad van duizend-en-één bezienswaardigheden

Laat je ons jou helpen een selectie te maken onder de bezienswaardigheden die je zou moeten gezien hebben tijdens je citytrip Rome? Het Nationaal Monument voor Vittorio Emanuele II is er bijvoorbeeld zo één van. Of de Hemeltrap op het Capitool. Wist je dat je in Rome naar een klein eilandje kan, het Isola Tiberina? Van Villa Borghese heb je zeker al gehoord, maar wat stel je je erbij voor? We stellen de selectie graag aan je voor.  Lees meer

Alle wegen leiden naar Rome, een stad die nooit verveelt, die voor iedereen wat te bieden heeft.
  • Beklim het monument Vittorio Emanuele II
  • Ga zitten en kijken op de Spaanse Trappen 
  • Bekijk Rome vanaf het Castel Sant'Angelo
  • Wandelen in het park Villa Borghese
  • Bezoek het eilandje van Rome
  • Bestijg de Hemeltrap en Trappen van Michelangelo
  • Ontdek het Teatro Marcello, Palazzo Quirinale
  • Eerbiedig de biddende mensen op Scala Santa
  • Wandel op de Via Appia Antica 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

 Vittorio Emanuele II

Het opvallende witte monument op de heuvel van het Capitool is een niet te missen bouwwerk en vormt het hart van de stad Rome. Het is een nationaal monument dat de eenheid van Italië moet symboliseren met voorop het ruiterstandbeeld van de eerste koning Vittorio Emanuele II van Italië. Je kan het beklimmen tot bij een zuilengalerij. Het uitzicht daar is bijzonder. Aan de voet staat een altaar met het graf van de onbekende soldaat, Altare della Patria. Het monument is 70 meter hoog, 135 meter breed en ca. 130 meter diep.  

Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen, in totaal 138 treden brengen je van het Piazza di Spagna tot aan de Trinita dei Monti, de Drievuldigheidskerk. De buurt straalt een gezellige drukte uit. Het is dan ook een ware publiekstrekker van Rome. Veel jongeren en toeristen rusten, zonnen of maken een praatje met elkaar op deze beroemde trappen.  Kijk ook niet vreemd op als je een pas getrouwd stel de trappen in vol ornaat ziet beklimmen, volgens de legende brengt dat geluk in het huwelijk. Eénmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad. De Drievuldigheidsdkerk met haar twee parallelle koepeltorens dateert uit het begin van de 15de eeuw.

Vóór de trappen staat een fontein die nauwelijks aandacht krijgt, de Fontana della Barcaccia. Herken je een bootje? Het is een ontwerp van Pietro Bernini in opdracht van paus Urbanus VIII. Veel water komt er niet echt stromend uit en dat komt omdat de waterdruk hier in het deel van Rome te laag is. Een euvel dat tot vandaag niet opgelost geraakt.

Stel je zo op dat je de trappen in de rug hebt. Kijk naar de tegenoverliggende straat. Dit is de Via dei Condotti. Of je hier koopjes kan doen, is maar de vraag. Je vindt hier prachtige etalages van illustere merken zoals Bvlgari, Gucci, Cartier, Armani, Louis Vuitton, ...      

Castel Sant'Angelo

Op deze plaats stond het mausoleum van Keizer Hadrianus. Het praalgraf is uitgebouwd tot een burcht die langs de oever van de Tiber staat en maakte ooit deel uit van de vestingmuur. Castel Sant’Angelo heeft dienst gedaan als pauselijke residentie en als gevangenis. Het woelige verleden van het kasteel kan bezocht worden. Het is ingericht als museum en het graf van Keizer Hadrianus is de voornaamste bezienswaardigheid. Je hebt er bovendien een mooi panorama over Rome. 

Villa Borghese

Verwacht bij Villa Borghese geen eeuwenoude prachtige villa. Villa Borghese is eigenlijk een park, een stadspark met verschillende musea. Het park ligt centraal in de stad en is ook bij de lokale bevolking erg geliefd. De tuin heeft diverse fonteinen, monumenten, een vijver en zelfs een renbaan. Een van de aanraders is het Museum voor Moderne Kunst, Galleria Nazionale d’Arte Moderne. Het ligt op het hoogste punt van het park. Eigenlijk is dit een uit de hand gelopen privéverzameling van kardinaal Scipione Borghese. Het Museo bevindt zich op de benedenverdieping, de Galleria vind je boven. Bijna alle Italiaanse schilders vanaf 1850 zijn hier vertegenwoordigd (o.a. Caravaggio, Titziano, Raphael). Beeldhouwwerken van Bernini. Naast de Vaticaanse musea is dit museum één van de absolute aanraders tijdens je citytrip Rome. 

Isola Tiberina

Het Isola Tiberina verbindt de wijk Trastevere met de Capitool heuvel. De bruggen die naar het eilandje leiden, zijn stokoud. Bij het oversteken van de brede Ponte Palatino zie je aan je rechterzijde resten van een brug die wel lijkt weg te rotten. Ze heet dan ook de Ponte Rotto (letterlijk ‘kapotte’ brug). Hier lag nog voor de jaartelling een houten constructie. De stenen versie kwam er in 142 n.C. Het was meteen de allereerste brug in Rome. 
De Ponte Cestio stamt van origine uit 46 v.C. maar in de 2000 jaren liggende tussenperiode is de brug reeds herhaalde malen gerenoveerd. De Ponte Fabricio uit 62 v.C. is genoemd naar een consul Fabricius.

Op het eilandje staat de Basilica Bartolomeo. Het interieur bevat veel fresco's in diverse zijkapelletjes. Ook zijn er religieuze voorwerpen verzameld rond verschillende thema's of werelddelen. De graftombe van de H. Bartolo bevindt zich in het hoogkoor en wordt gebruikt als altaar.

Scala Santa

Schuin over de basiliek bevindt zich een gebouw waar je niet hoeft te schrikken als je op de trappen knielende biddende mensen ziet. Om het gebouw binnenin te bezoeken moet je entreegeld betalen, maar van in de deuropening kan je gratis beetje voyeur spelen om te kijken naar de biddende mensen op de heilige trappen (in het Italiaans ‘scala santa’). Een legende vertelt dat Jezus deze trappen opgeklommen zou zijn bij zijn terechtstelling in Jeruzalem, waar ze in het paleis van Pilatus toen nog lagen.  Aan de vrome Helena, moeder van keizer Constantijn, hebben we te danken dat de trappen (in marmer maar met hout bedekt om het voor de knieën wat aangenaam te houden) nu zich in Rome bevinden.      
Vanaf 6u15 tot 12u15 en tussen 15.00 en 18u30. 

Palazzo del Quirinale

Palazzo del Quirinale werd op het einde van de 16e eeuw als zomerverblijf gebouwd door Paus Gregorius XIII. Hij vond het hier in de zomermaanden koeler dan in het Vaticaan. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten. De bouwwerkzaamheden duurden tientallen jaren. Wie er wel van genoot is ondermeer Silvio Berlusconi. Sinds 1947 is het Palazzo del Quirinale de ambtswoning van de Italiaanse president. Daarvoor diende het als residentie van het Italiaanse vorstenhuis. Je staat hier op de hoogste van de zeven heuvels waar Rome op werd gebouwd. 

Teatro Marcello

Je kan nog heel goed 'n groot deel van de buitenmuur zien van het theater Marcello, voltooid in 13 v.C. Het is het enige overgebleven theater naast het Colosseum. Genoemd naar de vroeg gestorven Marcellus (20 jaar), zoon van Octavia, zuster van keizer Augustus. Er konden ruim 20 000 toeschouwers binnen. Het was ook het eerste theater van Rome. De gelijkenis met het later gebouwde Colosseum is treffend.  
Het theater werd in de middeleeuwen gebruikt als woning van de families Fabi en later Savelli. Tijdens de 16de eeuw werd een paleis ingebouwd, het Palazzo Orsini, op de plaats waar ooit de zitplaatsen waren van het theater.

Hemeltrap en trappen Michelangelo

De 124 marmeren treden van de Hemeltrap leiden naar de Santa Maria Aracoeili kerk. De hemeltrap werd er gelegd in 1348. De Madonna had Rome in die tijd bevrijd van de pestplaag. Als geschenk aan Madonna werd de trap gebouwd. 

De trappen van Michelangelo naast de Hemeltrap zijn heel erg breed. Het maakt de klim gemakkelijker dan die van de buur de Hemeltrap. Toen keizer Karel V naar Rome kwam en het hogergelegen Piazza Campidoglio wou bezoeken moest er een manier gevonden worden om de keizer naar daar te brengen. Michelangelo werd aangesteld als architect met als resultaat de Trappen van ... Michelangelo.

Palazzo Doria Pamphilj

Een bezoek (via een smalle toegangsboog) brengt je eerst op een binnentuintje waar je in het seizoen zomaar sinaasappelen en citroenen aan de bomen ziet hangen. De ingang van het rococopaleis bevindt zicht rechts. Je kan er naar woonverblijven en appartementen van welgestelde vroegere bewoners of je kan een combiticket nemen waarmee je dan ook de kunstgalerij in kan. Werken van Velazquez, Rafhael, Caravaggio, Titiaan, Lippi, Breughel … hier hangt dus geen tweederangskunst. Let op, dit is een privaat museum van de familie Doria Pamphilj, de Roma Pass is hier bijvoorbeeld niet geldig. Meer op de website www.doriapamphilj.it

Via Appia en Catacomben

De Via Appia Antica is de oude toegangsweg naar Rome en deze is volgebouwd met mausolea. Je vindt de Via Appia Antica een eindje buiten het centrum. In de gratis reisgids kun je er alles over lezen. Volg het traject te voet. Hou er wel rekening mee dat slechts een klein gedeelte autovrij is. Oplettendheid is dus geboden. Je vindt hier nog  de originele kinderkopjes (kasseistenen). Op plaatsen waar autoverkeer is toegestaan is geen voetpad voorzien.
Langs de Via Appia Antica bevinden zich ook de Catacomben. In de Catacomben begroeven de Romeinen hun overledenen. Om hygiënische redenen zijn de Catacomben buiten de oude stadsmuren aangelegd.

Het drukst bezocht is wellicht de Catacombe van San Sebastian. Sebastian was lid van de Keizerlijke wacht en werd martelaar toen hij in de 3e eeuw werd gedood. Hij werd aanbeden om de Romeinse bevolking tegen de pest te beschermen. In een stad als Rome was de pest nooit ver weg en deze kerk werd daardoor steeds goed onderhouden. Volgens de overlevering zouden ook de resten van de apostelen Petrus en Paulus hier zijn begraven. In de reisgids lees je alle informatie over deze bijzondere Catacomben
Catacomben van St. Sebastianus
Adres: Via Appia Antica 136

Ontdek nog meer bezienswaardigheden Rome.

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Rome? Plaats je beoordeling

DeBacker23 februari 2024

zeer goede informatie waarvoor dank.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info