Vaticaanstad bezoeken? Tips + hoe tickets bestellen Vaticaan

De kleinste onafhankelijke staat ter wereld

Vaticaanstad mag zich het kleinste land ter wereld noemen. Je vindt het Vaticaan in Italië, middenin het centrum van Rome om precies te zijn . Hier kun je een bezoek brengen aan het bijbehorende museum, maar natuurlijk ook aan de imposante Sint-Pietersbasiliek én de Sixtijnse Kapel.

Vaticaanstad mag je gewoonweg niet overslaan tijdens je verblijf in Rome. Om niet urenlang in de rij te hoeven staan, is het verstandig om je goed voor te bereiden. We vertellen je graag hoe en waar je de beste toegangskaarten kunt bestellen en geven je daarbij ook nog enkele praktische tips.

Maak in Vaticaanstad kennis met het kloppend hart van de rooms-katholieke kerk.  
 • Bezoek de Heilige Stoel in Vaticaanstad
 • Kijk omhoog in de Sixtijnse kapel
 • Bezoek de Vaticaanse musea, top van de wereld
 • Ontdek hoe een pausverkiezing verloopt
 • Bestel je tickets vooraf online
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Online skip-the-line toegangskaarten kopen voor Vaticaanstad

De tijd die je doorbrengt in Vaticaanstad wil je natuurlijk liever niet besteden aan wachten. De wachttijd voor het museum of de Kapel kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Optimaal genieten van je bezoek doe je met een skip-the-line ticket . Die kun je voor € 28,00 online bestellen.

Wil je deze kleinste staat ter wereld liever bezoeken met een Nederlands sprekende gids? Voor € 70,00 reserveer je een Nederlandstalige gegidste rondleiding door Vaticaanstad én entreetickets voor de Kapel en de Sint-Pietersbasiliek.  Boek hier je rondleiding .

Nog meer bekijken in Rome? Doe je voordeel met de stadspas 

Nog goedkoper uit ben je met de zogenaamde Rome pas . Je kunt dan ook nog eens onbeperkt reizen met de bus of de trein. Hier vind je meer informatie over deze stadspas voor Rome en Vaticaanstad .

Kaart met plattegrond Vaticaan stad

1. Het Vaticaan

1.1. Kleine Katholieke staat

Vaticaanstad is de thuishaven van de Katholieke Kerk en omvat een oppervlakte van maar 44 ha . Deze ministaat bevindt zich in Rome en wordt geleid door de paus . Samen met de kardinalen is de paus verantwoordelijk voor vrijwel alle beslissingen die in Vaticaanstad worden genomen. Zij maken deel uit van de Curie.

Latijn is de voertaal. Hoewel Vaticaanstad niet bij de EU hoort, kun je hier wel met euro’s betalen . In het land, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, wonen ongeveer 439 mensen. Ongeveer 600 mensen zijn in het bezit van een paspoort dat bij het land hoort . Het Vaticaan telt circa 5.000 werknemers.

1.2. De historie

Tot het jaar 1870 besloeg Vaticaanstad het gehele centrale deel van Italië. De paus verloor zijn wereldlijke macht toen Rome bij Italië ging horen . Op dat moment werd Vaticaanstad de kleinste staat ter wereld.

Toen Pius XI en Mussolini het Verdrag van Lateranen overeen kwamen, werd het Vaticaan officieel. Dit gebeurde in het jaar 1929 . De paus kreeg na het tekenen van het Verdrag zijn eigen staat en Mussolini kon blijven rekenen op de ondersteuning van de bisschoppen.

2. Vaticaanstad als het kleinste land ter wereld

2.1. Ministaat met veel bezienswaardigheden

Het Vaticaan telt verschillende bezienswaardigheden. Deze ministaat omvat de Pietersbasiliek en het bijbehorende Sint-Pietersplein, maar ook het museum, de tuinen en het paleis van de paus . Het grondgebied van 44 hectare is afgezet met een imposante muur. Paus Urbanus VII gaf hier in de 17e eeuw opdracht toe. Opzienbarend zijn de zuilen van Gian Lorenzo Bernini. Deze staan als een galerij op het Pietersplein, evenals een indrukwekkende obelisk.

Tip : wil je het Vaticaan museum bezoeken in Vaticaanstad? Reserveer je toegangskaarten hier eenvoudig online .

2.2. De gardisten uit Zwitserland

De gardisten uit Zwitserland vind je bij de entrees van de ministaat. Je kunt ze haast niet missen door hun opvallende kledij in de meest uiteenlopende kleuren . De mannelijke gardisten dragen helmen van ijzer en zijn afkomstig uit Zwitserland. De mannen hebben een leeftijd die varieert van 19-30 jaar, zijn niet langer dan 1.74 en zijn niet getrouwd . Daarnaast zijn ze uiteraard aanhanger van het Katholieke geloof.

De garde draagt een hellebaard in hun rechterhand . Paus Julius II stelde de gardisten voor het eerst aan in het jaar 1506 . Dit om zijn eigen veiligheid te kunnen waarborgen. Ze hebben paus Clemens VII tevens bijgestaan in zijn vlucht naar de Engelenburcht. Dit was nodig na de aanvallen van Keizer Karel V. Sindsdien staat deze Zwitserse garde aan de toegangspoorten van Vaticaanstad.

Zwitserse garde Vaticaanstad

2.3. Politie van het Vaticaan

Vaticaanstad kent zijn eigen politiekorps . De Gendarmen zorgen ervoor dat de mensen die woonachtige zijn in Vaticaanstad én de bezoekers veilig en beschermd blijven. De Gendarmerie is moderner gekleed. Veelal wordt er ook gewone burgerkleding gedragen . Het korps heeft onder meer een toezichthoudende taak en let daarbij op zakkenrollers, terroristen en geloofswaanzinnigen. Hoewel het Vaticaan zelf de beschikking heeft over een cellencomplex, wordt dit nauwelijks nog in gebruik genomen . De politie in Italië ontfermt zich dan ook in de meeste gevallen over de arrestanten.

3. Een pauselijke dienst bezoeken

3.1. Zondagsdienst

Tweemaal per week kun je een gebedsdienst bijwonen in de ministaat. Zondags om 12.00 uur spreekt de paus het volk toe vanuit zijn kamer die uitzicht geeft op het plein. Mensen verzamelen zich op het plein om de paus te kunnen zien en zijn gebedsdienst met het afsluitende Angelus te kunnen horen.

3.2. Elke woensdag een audiëntie van de paus

Op woensdagen om 10.30 is er een audiëntie in het Auditorium van Paulus VI. Deze bevindt zich tevens op het plein. Hier staan katholieke mensen rijen dik opgesteld . Na het gebed gaat de paus in zijn beroemde automobiel door de mensenmenigte. Ook de audiëntie op woensdag kun je bijwonen. Als je zeker wilt zijn van een goede plaats, reserveer dan vooraf je toegangskaarten voor de audiëntie mét gids .

4. Sint-Pietersbasiliek

4.1. Via della Conciliazione

De basiliek kun je zien liggen als je over de toegangsweg wandelt. Deze weg heet Via della Conciliazione en geeft je een mooi zicht op s’ werelds grootste kerk , de Pietersbasiliek. Hier kan het best druk zijn dus houd daar rekening mee.

Waar deze toegangsweg én Via San Pio X zich kruisen, zie je een bijzondere gevel met daarop de afbeelding van Romulus & Remus, en natuurlijk de wolf . Volgens de mythe van de Romeinen zijn zij de oprichters van Rome. De gevel laat zien hoe Romulus & Remus worden gevoerd door Lupa Capitolina, de wolvenmoeder.

Via della Conciliazione

4.2. De begraafplaats van Petrus

Katholieken erkennen de 16e-eeuwse Sint-Pietersbasiliek als de meest bekende kerk van het Christelijke geloof. De bouwstijl en architectuur van de basiliek is een combinatie van barok en laat-renaissance. De Sint-Pietersbasiliek is gebouwd op de plaats waar Petrus is gestenigd en begraven . Deze plaats stond vroeger ook wel bekend als Circus van Nero Omdat Petrus de eerste heilige was, is de plaats waarop de basiliek nu staat een bedevaartsoord met aanzien voor aanhangers van het Katholieke geloof.

Tip : Je beleeft Vaticaanstad optimaal onder leiding van een Nederlands sprekende gids. Reserveer je kaarten hier en ontvang tevens tickets voor de basiliek én de Sixtijnse Kapel.

 Het graf van Petrus in Sint-Pietersbasiliek Vaticaan

4.3. De koepel van de basiliek beklimmen

Het meest opzienbarend aan de basiliek is toch wel de koepel. Deze kun je tevens beklimmen als je in het bezit bent van een toegangskaart . Voor € 29,00 bestel je ze eenvoudig online . Je voorkomt dat tevens dat je urenlang moet wachten in de rij.

Via ruim 550 traptreden bereik je de koepel van de basiliek . Uiteraard is dit een aanrader als je conditioneel fit bent. Eenmaal boven wordt je beloont met een adembenemend uitzicht over het plein wat voor de basiliek ligt.

 • de koepel is deels per trap en deels per lift bereikbaar.
 • houd rekening met de openingstijden van de koepel. De trappen naar de bovenste verdieping gaan een uur later open dan de Sint-Pietersbasiliek. Ze gaan ook een uur eerder dicht.
 • in de zomerperiode kun je de koepel beklimmen van 08.00 tot en met 18.00 uur. ’s Winters sluiten de deuren een uur vroeger.
 • het is aan te raden om je toegangskaarten online te reserveren . Je voorkomt daarmee teleurstellingen en hoeft niet urenlang te wachten in de rij.

4.4. Waterpartijen en de obelisk

Het Sint-Pietersplein en de grote kerk zijn op zich al bijzonder, maar er zijn nog meer opmerkelijke bezienswaardigheden. Zo staan er twee 17e-eeuwse fonteinen in perfecte symmetrie .

Ze zijn echter niet gelijktijdig geplaatst. De laatste waterpartij werd geplaatst in opdracht van Bernini. Hij wilde het Sint-Pietersplein na het plaatsen van de eerste waterpartij van wat meer symmetrie voorzien. De fonteinen staan niet altijd aan. Wellicht om waterverspilling te voorkomen. De stad Rome kent wereldwijd de meeste obelisken. Ook in Vaticaanstad is er één met een hoogte van 40 m. te vinden . Dit Egyptische beeld is voorzien van een kruis.

Fontein op Sint-Pietersplein

4.5. Sint-Pietersbasiliek bezoeken zonder lange wachttijden

Je kunt de basiliek van Vaticaanstad kosteloos bezoeken (zonder de koepel, kapel of de musea). Je kunt wel geconfronteerd worden met behoorlijke wachttijden, en voordat je naar binnen gaat moet je door een body-scan of detecto r.

Tip : Wil je de Sint-Pieter liever in alle rust bezoeken? Doe dit dan zo vroeg mogelijk op de dag.

 • in de zomerperiode vind je meer toerisme rondom de Sint-Pieter dan in de winter
 • openingstijden van de basiliek: in de zomer elke dag van 07.00 tot en met 19.00. 's Winters is de Sint-Pietersbasiliek geopend van 07.00 tot en met 18.00.

Tip : bestel je toegangskaarten online . Je hoeft dan geen rekening te houden met lange rijden.

Via internet bestel je eenvoudig kaarten voor de basiliek (met toegang tot de koepel) . Ook kun je kiezen voor een combinatie van entreekaarten voor de Kapel, de musea én de basiliek . Je hoeft nergens lang te wachten!

Wachtrij Vaticaans Museum

5. Necropolis in de Grotte Vaticane bezoeken

5.1. de graftombes van pausen en Petrus

Ook het fundament van de basiliek kun je bezoeken. Dit wordt ook wel de Grotte Vaticane genoemd . De uitgraving dateert uit de 4e eeuw toen Keizer Constantijn opdracht gaf voor de bouw. Pas 12 eeuwen later werd de Sint-Pieter op het fundament geplaatst.

Grotte Vaticane herbergt tevens de graven van diverse pausen. Onder het altaar van de basiliek ligt een schrijn die afkomstig is uit de 2e eeuw. Er wordt aangenomen dat dit de laatste rustplaats van Petrus is . Door een looppad uit de eerste jaartelling te volgen, loop je op een pad welke je vroeger naar het Mons Vaticanus bracht. Links en rechts van het pad vind je nog enkele graven. Ze zijn de laatste rustplaats van christelijke en heidense figuren.

5.2. Toegangskaarten voor de Grotte Vaticane

Het fundament dat zich onder de basiliek bevindt, is alleen te bezoeken door deel te nemen aan meertalige rondleidingen . Deze vinden tweemaal per week plaats op dinsdag en donderdag .

Tip : Als je zeker wilt zijn van een plekje, reserveer je kaarten voor de Necropolis dan vooraf via internet . Er kunnen per dag namelijk maar 250 bezoekers worden rondgeleid.

Necropolis Vaticaan

6. Musea van Vaticaanstad

In het Apostolische paleis van het Vaticaan kun je diverse musea bezoeken. Hier kun je een collectie van ruim 70.000 stukken bewonderen . Je kunt er moderne en barokke werken bewonderen, maar ook renaissancekunst en werk dat te maken heeft met religie. Ook kunst uit Griekenland, Italië en Egypte kun je hier in levende lijve zien.

Het museum stamt uit het jaar 1600 en werd door Julius II, de paus van die tijd, opgericht. Naast kunstcollecties kun je ook globes, kleden en landkaarten bewonderen in het Vaticaanse Musea.

Tip : als je in het bezit bent van een skip-the-line toegangskaart , krijg je niet te maken met lange rijen voor de entree. Je kunt de basiliek ook direct bezoeken als je een ticket hebt voor een rondleiding met gids .

6.2. Plan je bezoek aan de Musea in Vaticaanstad

De musea in Vaticaanstad zijn enorm van omvang. Daardoor is het vrijwel niet mogelijk om alle collecties in 1 dag te kunnen bewonderen . Plan je route daarom op zo’n manier dat je langs de kunst komt die je graag wilt bezichtigen.

6.3. Lange rijen voorkomen

De Musea van Vaticaanstad behoren tot de top 5 grootste musea ter wereld. Op jaarbasis weten meer dan 6.000.000 mensen het complex te vinden . Je bezoek vroeg op de dag plannen is verstandig. Al bij de entree kan een indrukwekkende wachtrij ontstaan. In de winterperiode zijn er minder toeristen. Januari of november zijn over het algemeen goede maanden om Vaticaanstad in alle rust te kunnen bezoeken.

Tip : van tevoren toegangskaarten boeken voor de Musea en de kapel is een aanrader als je lange rijen wilt omzeilen. Je kunt tevens een entreekaart aanschaffen voor de basiliek en combinatie met een bezoek aan het Vaticaanse Musea.

Als je helemaal niet van massatoerisme en drukte houdt, kun je ook kiezen voor een gegidste rondleiding in de ochtend door de Musea . Je mag dan zelfs één uur voor de reguliere openingstijden naar binnen.

 • het Musea is dagelijks geopend (met uitzondering van zondag*) van 09.30 tot en met 17.30.
 • * 1x in de maand is het Vaticaan Musea op zondag open (laatste) van 09.00 tot en met 14.00.

Vaticaans museum

7. Sixtijnse Kapel

In het Apostolisch Paleis vind je de Kapel. Deze wordt vaak als laatste bezocht als je ook tickets hebt voor het Vaticaan Musea. De Sixtijnse Kapel bekijken is meer dan de moeite waard.

Het plafond is namelijk beschilderd met werken van Michelangelo. Het moeten de 9 scènes uit Genesis voorstellen . De wand achter het altaar is tevens beschilderd. Dit indrukwekkende kunstwerk representeert het laatste oordeel.

Tip : het is zeer aan te raden om toegangskaarten voor de Sixtijnse Kapel vooraf en online te reserveren. Dit kan al v.a. € 28.00. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je vanwege de drukte geen toegang krijgt. Reserveren voor de Kapel kun je hier doen .

De Sixtijnse Kapel Vaticaan

8. De Tuinen van Vaticaanstad

8.1. Bijzondere belevenis

Met een oppervlakte van ruim 23 hectare mogen de Tuinen van het Vaticaan met recht indrukwekkend en bijzonder genoemd worden . Ze liggen gesitueerd achter de basiliek en het museum. Hier kun je flora van alle werelddelen bewonderen, maar ook fonteinen en tuinhuizen uit de voorgaande eeuwen kun je hier zien. Je komt hier helemaal tot rust en kunt de bezienswaardigheden van die dag goed op je in laten werken.

8.2 De tuin bezoeken

De tuinen van het Vaticaan mag je niet op eigen gelegenheid bezoeken . De Vaticaanse Tuinen zijn pas sinds kort opengesteld voor het publiek en over het algemeen vrij rustig.

Een ticket voor een rondleiding kun je wel vooraf reserveren . Er bestaan tevens combinatietickets inclusief toegang tot de kapel, de basiliek of de Musea.

De Vaticaanse Tuinen

9. Voorkom lange wachttijden

Vaticaanstad is druk bezocht, zowel in de ochtend als de avonduren. Vrijwel overal mag je lange rijen verwachten, zeker voor de basiliek. We geven je een aantal praktische tips om de drukte zoveel mogelijk te kunnen vermijden.

9.1 Toegangskaarten met voorrang reserveren

Het vooraf reserveren van voorrang tickets voorkomt urenlang wachten . Je hoeft niet aan te schuiven in de rij en kunt direct de basiliek of de Sixtijnse kapel bezoeken. Dat maakt een bezoek aan het Vaticaan een stuk aangenamer. Hier vind je informatie over deze skip-the-line tickets . Uiteraard kun je ze ook direct reserveren. Daarnaast kun je tot één dag van tevoren annuleren.

Wil je een bezoek brengen aan het Vaticaan maar heb je van tevoren geen voorrang kaarten besteld? Je kunt het ook proberen bij straatverkopers maar let op, er worden veel valse toegangskaarten verkocht aan goedgelovige toeristen. Online kaarten reserveren is een meer veilige én goedkope optie.

9.2 Rustige dagen binnen het Vaticaan

Zowel de dinsdag als de donderdag zijn minder druk bezocht als de overige dagen van de week . Dat heeft te maken met de audiëntie op woensdag. Op zaterdagen zijn de meeste mensen dan weer vrij, dus is het dan een pak drukker in Vaticaanstad.

9.3 Rustige uren binnen Vaticaanstad

Rustige tijdstippen zijn direct nadat het Vaticaan is geopend, of later in de middag rond 15.00 .

9.4 Rustige periode

Tussen november en februari is het nog relatief rustig in Vaticaanstad. Het hoogseizoen is dan nog niet begonnen waardoor het minder druk is.

Vaticaanstad, publiek voor Paus Franciscus

10. Informatie en advies als je Vaticaanstad wilt bezoeken

 • beste tip: reserveer je toegangskaarten online . Je hebt dan niet te maken met lange rijen. Ook combinatietickets zijn voordelig in aanschaf.
 • plan je bezoek aan het Vaticaan tussen november en februari . Het hoogseizoen is dan nog niet van start gegaan. Ook de dinsdag en donderdag zijn een stuk minder druk bezocht.
 • de Musea van Vaticaanstad zijn het rustigst na 3 uur in de middag.
 • draag geen hoed of pet. Neem ook geen tas of paraplu mee naar binnen . Ook moet je ervoor zorgen dat je schouders bedekt zijn, evenals je knieën.
 • als je de koepel wilt bezoeken, zorg dan dat je voldoende cash geld bij je hebt.
 • foto’s maken in de Sixtijnse kapel is niet toegestaan. Ook mag je geen selfie-sticks of camera statieven gebruiken in de overige bijgebouwen.
 • het nuttigen van etenswaren binnen de kapel, de basiliek en het museum is verboden .
 • neem voldoende drinken mee. De wachtrijen zijn in de zomerperiode lang waardoor je mogelijk ook langere tijd wordt blootgesteld aan de warmte van de zon.
 • boek een tour met een Nederlands sprekende gids . Je komt dan nog meer te weten over Vaticaanstad. Deze toegangskaarten geven ook toegang tot de basiliek en de kapel . Deze tickets reserveer je via internet en kosten € 70.00.

11. 10 leuke wetenswaardigheden over het Vaticaan

 • dat Benedict XII in 1344 tot paus werd verkozen was eigenlijk een vergissing . Tijdens de eerste ronde stemden de kardinalen allemaal op dezelfde persoon, terwijl deze stemronde eigenlijk was bedoeld om te kunnen zien wat de keuze van de anderen was.
 • Franciscus werkte ooit als portier binnen een disco voordat hij benoemd werd als paus.
 • de zendmast van radio Vaticaanstad staat in de bijbehorende tuinen . De uitzendingen worden wereldwijd in maar liefst 20 verschillende talen uitgezonden.
 • ‘s werelds enige Latijnse geldautomaat staat in Vaticaanstad.
 • Vaticaanstad heeft zijn eigen spoorlijn. Deze heeft één treinstation en twee treinsporen met een totale lengte van amper 300 m.
 • elke inwoner van Vaticaanstad is Rooms-katholiek.
 • UNESCO kent maar één staat die in zijn volledigheid is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst . Dat is Vaticaanstad.
 • het Vaticaan heeft eeneuro munt waarop de paus staat afgebeeld. Het is een gewild verzamelobject voor muntenverzamelaars.
 • Vaticaanstad heeft zijn eigen postzegel en postcentrum. De bevolking van Rome maakt hier ook gebruik van omdat de service over het algemeen sneller is dan die van Italië.
 • de uit Mainz afkomstige paus Johannes VIII (John Anglicus) bleek van het vrouwelijke geslacht te zijn . “Hij” was 3 jaar aan de macht in Vaticaanstad.
 • Tegenwoordig heeft de stoel van de paus een doorkijk in de zetel. Als de paus wordt rondgedragen, controleren de kardinalen of de paus echt mannelijk is.

12. Voordelige accommodaties in Rome

Wil je slapen in Rome vlakbij Vaticaanstad? Er zijn heel wat mooie hotels, appartementen en hostels waar je kunt verblijven met korting. Hier vind je meer informatie.

13. Video: het Vaticaan van dichtbij

Wil je alvast een voorproefje van al het moois dat je te wachten staat in Vaticaanstad? Bekijk dan de onderstaande video die je meeneemt langs al het moois van deze kleinste staat ter wereld.

14. Nog meer ontdekken: gratis wandeling door de stad Rome

Natuurlijk wil je niets missen van Rome. Je ontdekt deze Italiaanse stad dan ook het beste aan de hand van onze stadswandeling. Je kunt de wandeling door Rome hier gratis downloaden .

Wil je alles uit je bezoek halen? Dan is de Rome reisgids onmisbaar . 3 mooie routes brengen je op meer dan 80 bijzondere plekjes. Uiteraard ontvang je daar ook GPS-coördinaten bij. Je kunt de reisgids hier downloaden.

Reviews en beoordelingen Vaticaanstad

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vaticaanstad: de zetel van de Heilige Stoel? Plaats je beoordeling

Luc Wuytack14 mei 2024

Overzichtelijk met een leuke standwandeling

christel.gerardts20 mei 2019

de 3 wandelingen waren zeer goed uitgestippeld en overzichtelijk. De route/wandeling Colosseum en Forum kan je best over 2 dagen verdelen als je deze 2 bezienswaardigheden wil bekijken. We gaan zeker nog beroep op jullie doen voor andere steden.

Lieven Driessens7 mei 2019

Uit ervaring met andere citytripgidsen van euroreizen weet ik dat de gidsen goed zijn om ter plaatse de 'city' eens van een andere zijde te bekijken. Vaticaanstad zelf hebben we nog niet bezocht, maar ik heb de gids - zoals altijd - wel gebruikt om mijn reis goed voor te bereiden.

schuermans eddy17 maart 2018

handige gids met drie leuke wandelingen

Hennin hans26 december 2017

De reis gids over Rome was zeer overzichtelijk en over alles was een goede uitleg. Alles makkelijk te vinden al waren we daar voor de 1ste keer.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info