Vaticaanstad bezoeken? Ontdek het mini-staatje in Rome

De kleinste onafhankelijke staat ter wereld

De kleinste onafhankelijke staat ter wereld met een oppervlakte van 44 hectare bevindt zich in Rome. Vaticaanstad is de zetel van de Heilige Stoel met aan het hoofd de paus. Als toerist kun je er zonder problemen een hele dag vertoeven. In de gratis reisgids lees je alles over het Vaticaan, de bewoners, wat er te zien is en wat er te beleven valt. We informeren je over de Vaticaanse bezienswaardigheden zoals de verschillende musea, de Sixtijnse kapel en uiteraard de Sint-Pietersbasiliek.   Lees meer

Maak in Vaticaanstad kennis met het kloppend hart van de rooms-katholieke kerk.  
  • Bezoek de Heilige Stoel in Vaticaanstad
  • Kijk omhoog in de Sixtijnse kapel
  • Bezoek de Vaticaanse musea, top van de wereld
  • Doorboor het gesloten mysterieus karakter 
  • Lees hoe een pausverkiezing verloopt
  • Weetjes over de Zwitserse Garde
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 5

Zoals je ook in de gratis reisgids kunt lezen is gepaste kleding een vereiste voor een bezoek aan Vaticaanstad. Mannen dragen een lange broek en dames een lange broek of rok/jurk tot onder de knie. Iedereen moet zijn of haar schouders bedekken. Je zou niet de eerste zijn die er niet in komt wegens onaangepaste kledij. 

Vaticaanstad

Na de bepaling van de grenzen in de tweede helft van de 19e eeuw bezat en bestuurde het Vaticaan nog slechts een fractie van het voormalige eigendom. Slechts ongeveer één-duizendste bleef over en rond 1930 werden deze grenzen in een verdrag vastgelegd. Als troostprijs werd door Italië de Villa della Conciliazione, de 'Weg van de Verzoening' aangelegd. Vaticaanstad kreeg daardoor een statige laan als verbinding met Rome. Het Vaticaan kreeg echter nog verschillende andere zogenaamde troostprijzen waaronder kerken en gebouwen buiten de stad. Hiertoe behoort ondermeer het buitenverblijf van de paus in Castel Gandolfo.

Wie is de baas?

Vaticaanstad staat bestuurlijk los van de paus. De mini-staat wordt geleid door een burgemeester samen met een kardinaal in met iets wat lijkt op een gemeenteraad. De burgemeester pleegt voortdurend overleg met de paus als vorst van Vaticaanstad. In het Vaticaan zijn er een oude rechtbank en een kleine gevangenis. Degene die in Vaticaanstad wordt veroordeeld moet echter zijn straf in een Italiaanse strafinrichting uitzitten. Er zijn ongeveer 800 bewoners. Niemand bezit hier overigens een woning. Alles is eigendom van de Heilige Stoel. De meeste kardinalen wonen verspreid in Rome. Binnen de muren van Vaticaanstad werken circa 6000 mensen waarvan meer dan 4000 voor de Heilige Stoel. De anderen werken voor Vaticaanstad zelf..

De stad heeft net zoals elders voorzieningen zoals een apotheek, een bank, een supermarkt, een postkantoor, een tankstation, een treinstation en een heuse helihaven. Het treinstation is overigens niet meer in gebruik. Zoals je zult zien wordt de stad bewaakt door politie van Vaticaanstad en leden van de bekende Zwitserse Garde. Deze zullen verhinderen dat je zomaar, zonder reden een wandeling binnen de muren maakt. 

Meer informatie over deze mysterieuze stad en haar bezienswaardigheden vind je op:  www.vaticanstate.va.

Reviews en beoordelingen Vaticaanstad

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vaticaanstad: de zetel van de Heilige Stoel? Plaats je beoordeling

christel.gerardts20 mei 2019

de 3 wandelingen waren zeer goed uitgestippeld en overzichtelijk. De route/wandeling Colosseum en Forum kan je best over 2 dagen verdelen als je deze 2 bezienswaardigheden wil bekijken. We gaan zeker nog beroep op jullie doen voor andere steden.

Lieven Driessens7 mei 2019

Uit ervaring met andere citytripgidsen van euroreizen weet ik dat de gidsen goed zijn om ter plaatse de 'city' eens van een andere zijde te bekijken. Vaticaanstad zelf hebben we nog niet bezocht, maar ik heb de gids - zoals altijd - wel gebruikt om mijn reis goed voor te bereiden.

schuermans eddy17 maart 2018

handige gids met drie leuke wandelingen

Hennin hans26 december 2017

De reis gids over Rome was zeer overzichtelijk en over alles was een goede uitleg. Alles makkelijk te vinden al waren we daar voor de 1ste keer.

Marc Devriendt6 november 2017

Het was een heel mooie wandeling. Toch even verkeerd gelopen door een verwarrende uitleg over de route.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info