De mooiste pleinen van Rome

Laat je 'omarmen' door de pracht op en rondom de pleinen

In de reisgids over Rome kun je lezen dat de stad geen bezoeker onberoerd laat. Iedereen die de stad bezoekt valt ten prooi aan een overvloed van emoties en gevoelens bij het zien van de indrukwekkende geschiedenis, cultuur, kunst, gebouwen, fonteinen en andere bezienswaardigheden. Het leuke eraan is dat je bijna altijd belandt op een gezellig en uitnodigend plein. Lees meer

Eens je op een plein aanbelandt en je vindt een vrij plekje op een terras, geraak er dan maar eens weg ...
  • Struin over het barokke Piazza Navona
  • Wie herken je op het Piazza San Bernardo?
  • Neem plaats op de Spaanse Trappen en geniet 
  • Verken het Piazza della Republica
  • Flaneer over het Piazza del Popolo
  • Leiden alle wegen naar Piazza Venezia?
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Dagelijks wandelen er duizenden bezoekers over de pleinen van Rome. Laat je tijdens de citytrip Rome meenemen naar de pleinen en fonteinen, naar de toeristische en minder bekende plekjes in de stad. 

Piazza Navona

Op de Piazza Navona vind je drie sierlijke fonteinen en zie je dat het plein wordt omgeven door Barokke palazzi. Dagelijks is er een kleurrijke groep straatartiesten en straatventers die de toeristen vermaken. Het grootste aantrekkingspunt van Piazza Navona is met recht de Vierstromenfontein van Bernini. Het beeld geeft de personificaties van de rivieren de Nijl, de Ganges, de Donau en de Rio de la Plata weer. De Braziliaanse ambassade is tegenwoordig gevestigd in het grootste gebouw op het plein, het 17e eeuwse Palazzo Pamphilj dat werd gebouwd voor paus Innocentius X. Rond het plein zijn er zijstraatjes met tal van juweliers en antiekwinkels.

Piazza della Republica

Vandaag de dag rijdt het verkeer op Piazza della Republica de vouwen uit je broek. In lang vervlogen tijden bevond zich hier een openlucht sportterrein met thermen. De Piazza della Republica met in het midden de Fontana della Naiadi werd pas in 1887 aangelegd toen Rome hoofdstad werd van het één geworden Italië. De fontein met spelende bronnimfen was het laatste monument dat door een paus werd onthuld. Door de eenwording van Italië verdween de wereldlijke macht van de pausen. Aan de rechterkant van de fontein zie je de Santa Maria degli Angeli. De kerk was ooit een badhuis waar 3000 mensen zich konden baden, verzorgen en ontspannen. Het was Michelangelo die in 1563 begon aan de verbouwingswerken die van de thermen een gebedshuis maakten.

Piazza San Bernardo

Recent werd de Mozesfontein, Fontana dell’Acqua Felice, gerestaureerd. De fontein staat op het Piazza San Bernardo en was onherkenbaar geworden door de vele uitlaatgassen die jarenlang het beeldhouwwerk hebben aangetast. De restauratie heeft de fontein opnieuw tot leven gebracht. Als je op het Piazzo San Bernardo bent, bezoek dan ook de Santa Maria Della Vittoria kerk met een schitterend interieur. Lees er alles over in de reisgids tijdens je citytrip Rome.

Piazza di Spagna en de Spaanse trappen

De Piazza di Spagna met de Scalinata della Trinità dei Monti, de Spaanse Trappen, zijn een toeristisch hoogtepunt van de stad. Je kunt geen citytrip Rome maken zonder de Spaanse Trappen in het echt te hebben gezien. Als je er voor staat lijken de trappen uit drie delen te bestaan. Het onderste en het bovenste deel zijn wat breder en het midden lijkt smaller te zijn. Het plein, dat eigenlijk op een uitgerekte straat lijkt, heeft qua schoonheid niet zo veel te bieden en toch laat het je niet onberoerd.

Je zult zien dat het vooral bredere straten zijn die op het plein uitkomen. Deze winkelstraten hebben een uiterst modieus aanbod. De duizelingwekkende prijzen doen je soms met de ogen knipperen. De Spaanse Trappen zijn jaarlijks het toneel van wereldberoemde mode ontwerpers.

Bekijk de Trinità dei Monti, de Franse Drievuldigheidskerk met 2 paralelle torens en ga net zoals iedereen zitten op de Spaanse Trappen en geniet er van een verfrissend drankje of een smaakvol ijsje en kijk naar de constante stroom bezoekers.

Beneden aan de trappen zie je de Fontana della Barcaccia. Het is wellicht even zoeken om de fontein in de drukte te vinden. Veel water komt er overigens niet aan te pas want de waterdruk is hier te laag.

Niemand weet eigenlijk of de boot in de fontein een verwijzing is naar de apostel Petrus of dat het om een overstroming gaat. Opvallend zijn de stenen bijen, je weet dus onmiddellijk dat de Fontana della Barcaccia een opdracht van een Barberini is geweest. De buurt rondom de Spaanse Trappen is lange tijd de Engelse wijk geweest omdat er veel Engelse kunstenaars, artiesten en intellectuelen in de 18e eeuw woonden en werkten.

Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo is tegenwoordig één van de grootste en mooiste pleinen van Rome. Lang geleden echter werd het gebruikt als openbare terechtstellingsplaats. Hier komen drie grote kaarsrechte verkeersassen samen, van de Via di Ripetta, de Via del Corso en de Via del Babuino. In het midden staat een obelisk van 24 meter hoog uit Egypte die sedert 1586 het plein siert.  

De twee kerken op Piazza del Popolo lijken identiek te zijn maar er is een verschil. De Santa Maria dei Miracoli heeft een ronde koepel terwijl de Santa Maria di Montesanto het moet doen met een ovalen koepel. Het plein dankt zijn naam aan een derde kerk: de Santa Maria del Popolo, één van de oudste kerken van Rome.  Aan deze kerk is een legende verbonden. Het gebedshuis zou zijn gebouwd op het graf van keizer Nero, een heiden. Paus Paschalis zou voor de bouw de beenderen van Nero in de Tiber hebben laten gooien. Wat er ook van waar mag zijn, bijzonder is het wel. Loop ook eens onder de geschiedenisrijke stadspoort Porta del Popola door. Zowel menig gekroond staatshoofd als jan met de pet is je er voorgegaan.

Piazza Venezia

Er wordt gezegd dat alle wegen naar … Rome leiden, maar zou het kunnen dat die wegen hier op de Piazza Venezia allemaal samenkomen? Het vormt inderdaad het middelpunt van het verkeerskluwen van Rome, bijna dag en nacht. Er is eens berekend dat hier dagelijks 1 miljoen passanten plaatsvinden! Het grote gebouw met kantelen links (met Vittorio monument in de rug) is het Palazzo Venezia. Gebouwd halfweg de 15de eeuw. Hier resideerden lange tijd de pausen.Vanaf het balkon hield de fascist Mussolini hier zijn befaamde toespraken. Vandaag is het de huisvesting voor het Museo Nationale del Palazzo Venezia (kunst, wapens, zilver, …).

Reviews en beoordelingen Pleinen

Heb je zelf tips of opmerkingen over De mooiste pleinen van Rome ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info