Het Antieke Rome: wat is er te zien en te doen?

Waar het verleden en heden hand in hand samen gaan

In de gratis reisgids lees je dat het Colosseum in Rome hét visitekaartje van de stad is. De bijna 2000 jaar oude arena is een toeristische trekpleister die jaarlijks een ontelbaar aantal keren wordt gefotografeerd. Deze bezienswaardigheid mag je dan ook zeker niet missen tijdens je citytrip Rome. Bij het betreden van de Arena overvalt je een speciaal gevoel. Eéntje van een aparte mix van heden en verleden. Je hebt er ook het Forum Romanum. Samen met het Colosseum vormt dit het hart van het antieke Rome. De Arco di Constantino, ook wel triomfboog, behoort tot de best bewaarde delen van het oude antieke Rome en er is nog veel meer te zien. Lees meer

Ervaar de sensatie die je overvalt eens je binnen de eeuwenoude arena bent.
  • Treedt het Colosseum binnen, dan stokt je adem  
  • Bezoek nog meer getuigen uit het antieke Rome
  • Slenter door het Forum Romanum
  • Ga de trappen op naar de Monte Capitoline 
  • Kom op de plaats waar Rome ontstond op de Monte Palatino
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Colosseum 

Het indrukwekkende theatrale uitzicht zou vandaag nog altijd een unieke en ideale plaats zijn voor grote opvoeringen. Eeuwen geleden konden er in het Colosseum meer dan 50 000 toeschouwers plaatsnemen waarbij er zelfs, in geval van calamiteiten,  een optimaal ontruimingsplan voorhanden was. Soms vindt er vandaag nog een kleine muziekvoorstelling plaats, weliswaar voor een beperkt publiek. Lees meer.

Forum Romanum

Vlak naast het Colosseum bevindt zich het Forum Romanum, het andere meest belangrijke deel van het oude antieke Rome. Je ziet er de oudste opgegraven voorwerpen van het antieke Rome. Het Forum Romanum was de plek waar het juridische, politieke, religieuze en commerciële centrum van de stad zich bevond. De plaats waar destijds de Romeinse Senaat zetelde, de zogenaamde Curia, waar er op de markt onderhandeld werd, of waar men gewoon liep te paraderen. Samen met het Colosseum is het Forum Romanum hét kloppend hart van het Romeinse Rijk. Lees meer.

Monte Palatino

Romulus en Remus waren tweelingbroeders die als baby in een mandje werden gelegd en te water gelaten in Alba Longa. Het mandje bleef steken waarna een wolvin de baby’s oppikte, meenam naar een grot op de Palatijnheuvel en de tweeling ging voeden. Een schaapherder vond de twee jongetjes en voedde hen verder op. De god Mars beval Romelus en Remus de stad Rome te stichten. Remus wou Rema als naam, Romulus wou Roma als naam. Het werd Roma. Hierop zou Remus een daad van spot hebben gebracht (hij sprong over de stadsmuur die Romulus liet optrekken) waarna hij door zijn broer uit de weg werd geruimd, letterlijk. Er werden enkele Sabijnse maagden geroofd uit de bergen waarna er nakomelingen kwam, zoveel ineens dat Zo vertelt één van de vele legendes over het ontstaan. Rome ontstond dus op de Monte Palatino.

De datum van 21 april wordt nog elk jaar herdacht omdat dán de stad Rome zou zijn gesticht, op 21 april in 753 v.C. Dan zijn er tal van feestelijkheden. Eerst waren het koningen, nadien consuls en tenslotte keizers die Rome bestuurden.

Zonder gids of begeleid met een kaartje zal je hier maar wat rondlopen en dat zou jammer zijn voor de archeologische waarde van de overblijfselen op de Palatijn heuvel.  
De groene Palatijnheuvel kijkt uit over het Forum Romanum. Op een platform heb je er niet alleen een mooi uitzicht op het Forum maar eveneens een breed panorama over de stad. Subliem beeld!

Het is de plaats waar de rijken verbleven, zich letterlijk hoog verheven voelden tegenover de armsten in de benedenstad. Het was op de Palatijnheuvel dat de paleizen van de keizers stonden. Caligula, Tiberius, Augustus, Tiberius, Septimius Severus e.a., ze hadden hier allen hun residentie. Behalve Nero, die bleef liever beneden waar hij op de Domus Aurea een wooncomplex liet optrekken maar er eigenlijk nooit zou wonen.
Op de Palatino woonden de rijke patriciërs en politici. Hier werden kloosters en kerken gebouwd. Hier lagen mooie tuinen. Het vraagt wat verbeelding maar Het moeten zo te zien aan het grondplan en de opgegraven delen flink uit de kluiten gewassen paleizen en woningen geweest zijn. Tussenin stonden tempels, lag er een stadion (stadion van Domitianus), lagen er thermen (van Septimius Severus).

Er is nog maar 60 % opgegraven op de Palatino heuvel. Nog veel heeft zijn geheimen dus nog niet prijsgegeven.

Monte Capitoline

De Capitool heuvel is de laagste van de 7 heuvels van Rome. Het is altijd één van de belangrijkste plaatsen geweest. Ooit als een militair bolwerk, nadien religieus en politiek is Rome vanaf hier geleid. Consuls, senatoren woonden hier. Het vormt het hart van de stad. De bezienswaardigheden op de Capitool heuvel zijn er in grote getale. 
Beginnen we onderaan het trappenduo. 
Met het aangezicht ernaar gericht, zie je rechts de trappenrij van Michelangelo en links de Hemeltrap. 

De trappen van Michelangelo
In tegenstelling met de Hemeltrap zijn de treden hier heel breed. Het maakt de klim iets makkelijker dan de buur ernaast. Michelangelo maakte het ontwerp. In 1536 lag hij er t.g.v. het bezoek van keizer Karel V. Hij wordt ook wel de Cordonata genoemd. De trappen leiden naar het Piazza Campidoglio plein waar je de tweelinggoden Castor en Pollux ontmoet. 

Piazza Campidoglio
Ook het Campidoglio plein is aangelegd volgens een ontwerp van Michelangelo. Drie grote gebouwen en een kopie van een ruiterstandbeeld van keizer Aurelius domineren het plein. Het originele (gerestaureerde) is te vinden in de Capitolijnse Musea op dit plein. Achter het standbeeld staat het Senatorenpaleis, links het Palazzo Nuovo en rechts het Palazzo dei Conservatori. 

Palazzo Senatorio
Het gebouw is 16de eeuws, ook de buitentrappen en de grote fontein ontwierp Michelangelo. In dit gebouw zetelt de burgemeester van Rome. 
Loop je rechts van het Senatorenpaleis een beetje naar beneden, dan kom je tot bij een platform waar je een magnifiek uitzicht krijgt op het Forum Romanum, nu dus van de andere kant. 

De Fontein Minerva bevat drie standbeelden: links zie je de Nijl voorgesteld door een riviergod, rechts de Tiber, in het midden de godin Minerva die het zegevierende Rome symboliseert.

Capitolijnse Musea 
De Musei Capitolini heten de oudste musea van de wereld te zijn.

Palazzo Nuovo (links)
Hier tref je kunst uit de oudheid. ‘De Stervende Galliër’ (kopie) is het topwerk. Verder sarcofagen, bustes van Griekse en Romeinse dichters.

Palazzo dei Conservatori (rechts)
De wolvin die Romulus en Remus voedt (wolvin 5de eeuw v.C., tweeling 15de eeuw toegevoegd vind je hier. Voorts resten van een beeld van keizer Constantijn, ca. 12 m hoog. ‘Jongen haalt doorn uit voet’ is een ander bekend werk (1e eeuw), Venus, werken van Caravaggio, Rubens. Vazen, beelden.
Tussen beide musea loopt een ondergrondse gang ook met kunstwerken. Meer info vind je op www.museicapitolini.org

Carcere Mamertino
Het is niet aan te zien van buitenaf, maar dit is wel degelijk een gevangenis geweest. Ondergronds liggen kerkers waar gevangenen hun laatste uren voor hun executie doorbrachten. Er is een kleine kapel toegewijd aan apostel Petrus. Hij en apostel Paulus zouden hier opgesloten hebben gezeten. Een bezoek is betalend.  
De arcadeboog naast het gebouw is die gewijd aan Settimio Severo.

Reviews en beoordelingen Antieke Rome

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ervaar het antieke Rome? Plaats je beoordeling

Els Cocquyt30 juli 2019

Heel duidelijke info, kreeg nog meer zin om te vertrekken en door de stad te dwalen aan de hand van de uitgestippelde wandelingen

Conny Deuninck29 juli 2019

goede info en makelijk in gebruik

Haan 18 februari 2019

Ook deze reisgids Rome is heel mooi.

Elsie Moortgat3 april 2018

Super mooie en handige wandelingen, volledig volgens thema

Lambert Gaby14 november 2015

Zoals steeds zijn deze brochures zeer goed beschreven, wij gaan DEZE zeker gebruiken bij ons bezoek in Rome volgend jaar. Bedankt voor de info.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info