Goedkoop diesel of benzine tanken in het buitenland

Goedkope tankstations in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg

Er is veel te doen over de gelijkschakeling van accijnzen in Europa. Maar zelfs al worden die gelijk, dan nog zullen er verschillen blijven, niet alleen per land, maar ook per locatie. Door een kleine planning vooraf kan je ettelijke tientallen euro's besparen op je vakantiebudget.

1. Tankbeurt plannen

Voor je op vakantie vertrekt is het wellicht raadzaam na te gaan in welk land je het goedkoopst je tank vult. Een prijsoverzicht per brandstofsoort en per land kan je vinden op VAB.BE, websites per land vind je onderaan deze pagina.  Opgepast: België is één van de weinige landen die met vaste prijzen werkt maar waar veel prijsverschillen zijn, raadpleeg daarom Brandstoffen.be. Voor de andere landen werden meestal gemiddelden opgenomen.

Stel dat je een reis onderneemt van Antwerpen naar Lloret de Mar aan de Costa Brava in Spanje met een kleine familiewagen op benzine. Hoe kan je dan te werk gaan als je weet dat brandstof het voordeligst is in het Groothertogdom Luxemburg en Spanje?

Vul de brandstoftank voldoende om tot in het Groothertogdom te rijden om daar dan vol te tanken want dit is het goedkoopste land. Bijvullen in Frankrijk zal noodzakelijk zijn. Dat doe je dan best ergens weg van de snelweg. Vul hier enkel het noodzakelijke bij om tot aan de Spaanse grens te komen. In Spanje kan je dan weer bijtanken.

2. Waar tanken? Het voordeligst is weg van de snelweg

Tanken langs de autosnelwegen is in regel duurder dan in een tankstation dat niet langs de snelweg ligt. Wie op vakantie vertrekt doet er best aan zijn tankbeurten een beetje te plannen in functie van de gevraagde bedragen. In grensstreken kan je profiteren van de prijzenslag tussen de benzinestations in de verschillende landen. Op de snelwegen zijn tankstations vooral tijdens het hoogseizoen superdruk en sta je mogelijk al van op de snelweg aan te schuiven. Tankstations weg van de snelweg zijn meestal vrij rustig, maar hebben dan als nadeel dat ze niet altijd 24 uur geopend zijn.

3. Opgelet voor twee versies van diesel

Op autosnelwegen worden vaak twee soorten diesel naast elkaar aangeboden. De tweede soort, die de betiteling Tech, Energy, Excellium of Ultimate krijgt, zou volgens de tankstations efficiënter zijn. Onderzoek wijst echter uit dat de meerprijs van 4 à 6 eurocent in Frankrijk en tot 10 eurocent in Luxemburg zich niet terugbetaalt door een eventueel minderverbruik. Let dus op aan de pomp dat je de goedkoopste dieselsoort kiest. Het prijsverschil staat meestal niet aangeduid op de pomp zelf, maar de prijs verschijnt zodra je de slang uit de houder haalt. Hiermee bespaar je 2 tot 5 euro op een tankbeurt van 50 liter.

Weet je dat de benamingen voor brandstof per land verschillen? 'Eurosuper 95' in België, 'Euro95' in Nederland, 'Sans plomp' in Frankrijk, 'Blyfr 95' in Denemarken. Raadpleeg de volledige lijst bij ANWB.

VAB waarschuwt voor biobrandstof

In vele Europese landen kan je tegenwoordig biobrandstof tanken voor benzinewagens. Let hier echter mee op, 1 op de 10 wagens zijn hier niet voor geschikt. Biobrandstof is namelijk zuurder dan gewone brandstof en tast je leidingen aan. Bij twijfel tank je best gewone brandstof. Is je wagen ouder dan 10 jaar? Dan tank je beter geen E10. Er zijn echter ook nieuwere modellen die niet op E10 kunnen rijden. 

4. Enkele landen van dichtbij bekeken met hun website

  • Groothertogdom Luxemburg
    Het "tankparadijs" voor toeristen op weg naar het zonnige zuiden. Overvolle tankstations langsheen de snelweg. Niet alleen omwille van het goedkopere tanken, maar ook voor het shoppen van sigaretten. Ook hier zijn de prijzen van de brandstof duurder langs de snelweg dan wanneer je iets meer landinwaarts zou rijden.
  • Duitsland: grote onderlinge verschillen.
    In Duitsland is het verschil van plaats tot plaats erg groot, niet alleen van snelweg t.o.v. langs de gewone weg, maar ook tussen tankstations van hetzelfde merk. 
  • Oostenrijk: prijsverschillen per deelstaat.
    Wist je dat in Oostenrijk per Bundesland de prijzen erg uiteenlopend kunnen zijn, zelfs per regio? Bij een prijsvergelijking van zowat 1200 benzinestations in Oostenrijk bleek dat men in Niederösterreich, mits een beetje uitkijken tot 15 euro op een volle tank kan uitsparen. In Vorarlberg is tanken daarentegen altijd een dure bedoening.
  • Frankrijk
    Opvallend in Frankrijk is dat de prijs van de loodvrije benzine bijna niet verschilt tussen stations langs de snelweg en deze buiten de snelwegen. Dit geldt echter niet voor de diesel waar wel degelijk een prijsonderscheid is. Vooral in tankstations verbonden aan grootwarenhuizen ligt de prijs van de brandstoffen lager. Gemiddeld ligt de prijs in Frankrijk 15 tot 25% hoger dan in Luxemburg, maar als je gaat tanken bij een grootwarenhuisketen vervalt het grote prijsverschil.
  • Websites voor andere landen: Groot-Brittannië - Italië - Nederland - Spanje - Zwitserland

Gemiddelde brandstofprijzen kan je terugvinden op de internetsite van VAB.

Reviews en beoordelingen Goedkoop tanken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Goedkoop tanken? Plaats je beoordeling

Eddy Vandermeirsch10 januari 2019

Goede info! Alleen nog dit. Gezien de steeds duurder wordende brandstofprijzen en de bestaande verschillen in Europa : kan men bij terugkeer op reis bijvoorbeeld vanuit het Gr Hertogdom Luxemburg vrij diesel meebrengen naar België en hoeveel ? De één zegt het mag volledig vrij voor maximaal 240 liter in recipiënten van maximaal 60 liter, de ander zegt het mag voor maximaal 1000 liter (voor 1000 liter wel in acht te nemen bepaalde transportvoorschriften "ADR". MVG ANTWOORD VOLGENS REGELGEVING ADR: Volledige vrijstelling van ADR: Het vervoer van gevaarlijke goederen door particulieren, indien die verpakt zijn voor de verkoop in de detailhandel en bestemd zijn voor eigen gebruik, voor gebruik thuis of voor hun vrijetijds- of sportactiviteiten (de totale hoeveelheid brandbare vloeistof in hervulbare verpakkingen mag echter niet groter zijn dan 60 liter per verpakking en 240 liter per transporteenheid.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info