Voordelig auto huren op vakantie? Waarop moet je letten?

Tips voor een huurauto zonder zorgen

Het huren van een auto is niet moeilijk, maar het zijn de vele aspecten van dit huren die het ingewikkeld maken. Er zijn vooreerst twee soorten van aanbieders van huurauto's. Maar het is vooral het aspect verzekering die niet alleen voor verrassingen zorgt maar ook voor onzekerheid. In dit artikel proberen we het voor jou wat duidelijker te maken.

Vergelijk de prijzen van kleine en grote autoverhuurders.

Bij Sunny Cars kan je een auto huren zonder zorgen, dankzij de all inclusive formule.
  • Overzichtelijk krijg je de aanbiedingen van grote en kleine autoverhuurders.
  • Het is zeer gebruiksvriendelijk om te selecteren naar grootte voertuig.
  • Je kan meteen selecteren welke verzekering je wenst.
  • Afhaalpunt huurauto en regeling brandstof direct zichtbaar.
Doe de test en vergelijk

Wat is het onderscheid tussen een autobroker en een autoverhuurder?

Een autobroker heeft geen eigen wagenpark. Deze bedrijven onderhandelen met lokale, kleine verhuurders en verkopen dit door aan hun klanten. Zij onderscheiden zich vooral door hun reclamecampagnes waarbij ze beweren de goedkoopste te zijn. Hun prijzen zijn inderdaad soms lager omdat zij geen balie of parking in de luchthaven hebben. Op het vlak van verzekering bieden zowel autoverhuurder als autobroker verschillende pakketten aan.

Een autoverhuurder zoals een Avis, Hertz, Alamo ... heeft wel een eigen wagenpark. Zij hebben ook een balie in de luchthaven met een eigen parking op de luchthaven of ze brengen je met een shuttledienst naar een dichtbij gelegen parking.

Belangrijk nadeel bij een broker

Vermits een broker samenwerkt met lokale kleinere verhuurders is het afleveren van de auto soms een probleem. Dikwijls mag je de auto gewoon op de parking van de luchthaven achterlaten en de sleutel in een brievenbus stoppen. Maar je hebt dan geen enkele afrekening. Dikwijls zie je pas na een maand op je afrekening van je kredietkaart wat die nog allemaal aangerekend heeft. Foto's nemen om te bewijzen dat er geen schade is bij aflevering is nuttig. Doch dikwijls rekenen ze andere zaken aan zoals kleine bedragen voor het bijvullen van de brandstof want volgens hen was de tank toch niet volledig vol. Of ze vonden het voertuig wel niet proper genoeg en rekenen daarvoor een carwash aan. Als ze bij elk voertuig zo'n 30 à 40 euro extra ontvangen (zonder daarvoor kosten te maken) dan levert dat voor hen een aardig supplement op na een jaartje auto's verhuren.

Huur je een type auto of een categorie?

Je huurt nooit een type auto, maar wel een categorie. Dit is zowel bij brokers als bij verhuurders het geval. Afhankelijk van het land werken ze samen met een bepaald automerk en hierdoor moet je een keuze maken op basis van een categorie. Op wat moet je dan zoal letten om een soort voertuig te bepalen?

  • Aantal nodige comfortabele zitplaatsen
  • Diesel of benzine?
  • Airconditioning?
  • Welke kofferruimte is er vereist?
  • Automatische versnelling nodig?

Ter plaatse huren of vooraf boeken?

Wie vooraf boekt heeft natuurlijk het voordeel dat bij aankomst het tijdverlies heel beperkt is. Veelal mag je hierbij ook het prijsvoordeel niet uit het oog verliezen. In je moedertaal heb je ook vernomen wat zoal inbegrepen en niet-inbegrepen is.

Wie ter plaatse huurt heeft wel meer tijd nodig om een auto te huren. Prijsvergelijkingen zijn echt niet mogelijk. Niet alleen omdat je niet aan alle balies offertes kan vragen vanwege het tijdverlies, maar omdat de prijzen niet doorzichtig zijn. Er wordt nogal gegoocheld met geafficheerde tarieven waarbij niet alles is inbegrepen. Je krijgt daarbovenop nog eens de uitleg in een vreemde taal en een papier te ondertekenen waarvan je geen soms jota begrijpt.

Heb je niks vooraf geboekt dan kan je natuurlijk eerst uitkijken wat je hotel en de onmiddellijke omgeving te bieden hebben. Misschien heb je dan wel absoluut geen behoefte aan een huurauto. Wil je er toch eentje dan zijn er verhuurkantoren voldoende op je vakantiebestemming. Maar lees goed de algemene voorwaarden.

Maken we de excursies in groep of huren we beter een auto?

Dit is volledig afhankelijk van jezelf. Wil je liever alles onder begeleiding volgen en vind je de strakke timing geen bezwaar? Dan boek je misschien beter een excursie in groep. Je hoeft zich dan ook geen zorgen te maken om alles te vinden, je trip te organiseren en een parking te zoeken.

Wil je daarentegen vrij zijn als een vogel? Dan is een huurauto natuurlijk de oplossing. Zorg er wel voor dat je de lokale afwijkende wegcode kent en beschikt over een goede wegenkaart. In sommige landen zijn wegwijzers eerder een uitzondering dan regel en laat de leesbaarheid soms te wensen over. Pas op, ben je als buitenlander betrokken in een ongeval met gekwetsten of doden dan word je in veel landen een paar dagen of meer in 'verzekerde bewaring' genomen tot je verzekering alles geregeld heeft.

Is een 'all-in' werkelijk een 'alles inbegrepen'?

Zeer zelden. Een auto huren is op het vlak van prijs altijd een beetje avontuur. Alleen is het bij de ene al wat meer duidelijk dan bij een ander. Een all-in bevat wellicht onbeperkte kilometers, parkingkosten luchthaven, lokale taksen, uitgebreide verzekering en misschien ook wel een tweede bestuurder. Maar het gevaar schuilt hem in de verzekering. Je kan soms niet alles laten verzekeren. De meeste verhuurders en brokers maken dit goed bekend op hun website.

De grootste verrassingen op het vlak van extra kosten ter plaatse te betalen kan je ervaren in Noord- en Zuid-Amerika. Informeer je voor deze landen dan ook zeer uitgebreid. Natuurlijk zijn nooit de brandstof, wegentaksen en verkeersboetes inbegrepen.

Hebben we echt een kredietkaart nodig om een auto te huren?

Inderdaad, een kredietkaart dient als borg. Vroeger kon je nog een auto huren met een borg van een paar honderd euro, maar dit is nu niet meer mogelijk. Trouwens je identiteitskaart of paspoort en je rijbewijs moet je ook steeds bij je hebben.

Toch willen we hierbij een goede raad geven. Zorg ervoor dat bij het afleveren van je huurauto ook altijd een definitieve afrekening gemaakt is. Dit neemt wel wat meer tijd in beslag maar dan word je thuis niet verrast met een éénzijdige 'afrekening' voor benzine, schade, enz... Ga dus met de bediende naar de wagen, laat hen vaststellen dat er geen extra schade is aan het voertuig, dat de benzinetank vol is en dat het voertuig eventueel in gereinigde staat is afgeleverd.

Hoe oud moet je zijn om een auto te mogen huren?

Er is overal een minimumleeftijd van 21 jaar vereist. Maar dikwijls moet je nog eens een supplement betalen als je geen 26 jaar bent.

Reviews en beoordelingen Huurauto's vergelijken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Huurauto? Plaats je beoordeling

sonja1 mei 2016

We hebben tweemaal een auto gehuurd bij Centauro in Malaga. Je wordt opgehaald aan een teruggebracht naa de luchthaven. Telkens een goeie auto gekregen!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info