Douane: hoeveel mag ik meenemen of importeren?

In- en uitvoeren van goederen en geld op vakantie

Je kan goederen invoeren voor privé-gebruik (behalve voertuigen), zonder invoerrechten te betalen

Invoeren vanuit de landen van de Europese Unie gelden er beperkingen voor de volgende goederen:

 • Tabaksprodukten: 800 sigaretten, 400 cigarillo's, 200 sigaren, 1 kilogram rooktabak
 • Alcoholische dranken: 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan max. 60 liter mousserende wijn), 20 liter aperitiefdrank, 10 liter sterke drank

Deze beperkingen zijn per persoon (vanaf de leeftijd van 17 jaar) en uitsluitend voor privé-gebruik. Dus een koppel met 18 bakken pils, 160 flessen champagne, 80 flessen wijn, 20 flessen picon en 10 flessen cognac in zijn wagen zou wel eens voor een verrassing kunnen komen te staan. Nochtans die hoeveelheid mogen ze in theorie over de grens brengen, maar de douanier zal niet akkoord gaan met de voorwaarde van 'privé-gebruik'. Hij is dan gemachtigd om je een grote boete op te leggen en zelfs over te gaan tot inbeslagname van het voertuig en de goederen. DUS wees redelijk en zondig niet tegen de geest van de wet.

Opgepast: goederen aangekocht voor een ander, ook voor een kennis of uitwisseling tussen particulieren zullen aanzien worden als voor commericieel gebruik = geen vrijstelling.
DUS ook als je iets meebrengt in geschenkverpakking of als geschenk!

Bij de omschrijving 'landen van de EU' is er een uitzondering op deze wet, nl. voor de landen die een totaal ander BTW- en accijnsstelsel hebben, dit is bv. het geval voor de Canarische Eilanden, Jersey, Franse overzeese gebieden, Gibraltar en Alandeilanden.

Ingevoerde goederen vanuit de andere landen dan de Europese Unie moet je steeds aangeven. Er gelden de volgende beperkingen:

 • Tabaksprodukten: 200 st. sigaretten - 100 st. cigarillo's - 50 cigaren - 250 gr. rooktabak
 • Alcoholische dranken: 4 liter wijn samen met 1 liter sterke drank of 2 liter mousserende wijn of 2 liter aperitiefdranken
 • Andere goederen tot een maximumbedrag van 430 euro (indien u reis met vliegtuig of boot), 300 euro bij andere vervoersmiddelen zoals auto, trein, bus, ... te voet.

Dit is slechts een samenvatting, want er zijn ook goederen die u helemaal niet mag importeren, zoals nagemaakte merkartikelen. Je kan dit alles nalezen in Reis Wijs, een boekje uitgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kan dit boekje on-line raadplegen op de site van het Ministerie.

De exacte wetgeving hieromtrent vind je op de website van de Douane & Accijnzen.

Wenst u vreemd geld in- of uit te voeren, dan vindt u alle beperkingen terug op een gespecialiseerde website

 • Direct een all-inclusive auto huren

  Direct een all-inclusive auto huren

  Geen verrassingen bij het huren van een auto bij Sunny Cars. Standaard inbegrepen: ongelimiteerde kilometers, schade- en diefstalverzekering met terugbetaling eigen risico, 24/7 Nederlandstalige bijstand in geval van nood. Ook huren zonder creditcard.
  va. € 99 - Boek nu

Reviews en beoordelingen Douane

Heb je zelf tips of opmerkingen over Douane? Plaats je beoordeling

peter de cock18 december 2017

zeer goed

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info