Checklist: met je huisdier op het vliegtuig of in de auto

Met kat of hond op vakantie naar het buitenland, waarop moet je letten?

Met je huisdier de landsgrenzen oversteken vraagt een aantal praktische maatregelen. Voor alle duidelijkheid beperken we de term 'huisdier' tot honden en katten en horen hier het hangbuikzwijn en de hagedis niet bij. We geven je basisinformatie en linken je verder door naar lokale websites voor meer info. Zowel vervoer per trein, auto, vliegtuig als autocar komen aan bod.

Algemeen en eigen vervoer (auto - fiets - te voet)

Binnen de Europese landen is de regelgeving dezelfde. Dus voor die landen is het voldoende dat je hond of kat een chip ingeplant kreeg van de dierenarts, samen met een inentingsbewijs tegen hondsdolheid. Dit laatste bewijs moet minstens 10 dagen voor de afreis opgemaakt zijn. Je hond moet bovendien nog eens één jaar voor afreis en 30 dagen voor afreis zijn ingeënt. Bovendien ben je verplicht om voor je hond of kat een Europees paspoort in je bezit te hebben. Deze is beschikbaar bij de dierenarts.

Je kan alles nog eens uitgebreid lezen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De pagina gaat over dieren die naar België gebracht worden, maar dit is evengoed geldig voor die 22 landen van de Europese Unie.

Huisdieren mee op reis
Checklist: met je huisdier op het vliegtuig of in de auto

Download onze checlist over:

  • Hoe je huisdier vervoeren?
  • Op de trein
  • Op het vliegtuig
  • In de auto
  • Tips en overnachtingen
Gratis checklist downloaden

Tips en overnachtingen: interessante websites

Er zijn heel wat websites die je overstelpen met tips en advies. Een viertal willen we je alvast niet onthouden: www.hotdogholidays.com is volledig in het Nederlands raadpleegbaar en is vooral een website met hotels die er geen probleem van maken om samen met je huisdier er te overnachten. 

Ook Travel Pets is een website die als hoofdactiviteit diervriendelijke hotels in de aanbieding heeft. Deze Engelstalige website is vooral gericht op de USA en Canada, voor Europa zijn er alleen maar ketenhotels opgenomen. Maar interessant op deze pagina is dat je bij elk landoverzicht ook nog informatie krijgt om met je huisdier in dat land te reizen, te vinden onder de rubriek 'Important Import Policies!'.

Takeyourpet.com is ook een diervriendelijke hotelsite maar heeft een aantal tippagina's. We hebben er je onmiddellijk naartoe gelinkt. We ontbreken hier wel concrete reglementen. Maar de tips zijn goud waard voor een onbezorgde vakantie te beleven.

Mobiele Honden is een website van Vlamingen die je een beoordeling geven van door hen bezochte campings. Je krijgt er meteen ook de datum bij dat ze er laatst verbleven en een bondige beschrijving.

Treinreizen

Om kort te zijn, op de Eurostar is het niet toegelaten op alle andere treinen is het wel toegelaten mits bij te betalen. Sommigen moeten een muilband dragen of in een kooitje zitten. Raadpleeg hiervoor de websites van de maatschappijen zelf.

Internationale lijnbussen en autocarreizen

Met Eurolines mag je het alvast vergeten, er zijn geen huisdieren toegelaten. Ja zelfs de poes in een tas of het kleine hondje in een mandje. Ook bij autocarreizen moet je eerst informeren bij de maatschappij zelf of via je reiskantoor. Op pendeldiensten is een klein diertje soms getolereerd, bij rondreizen zijn er evenwel teveel bezwaren om een uitzondering te maken. Alhoewel ... een 'neen' heb je, een 'ja' kan je krijgen als je het vriendelijk vraagt. Alle autocarbedrijven kan je vinden op de website van het FBAA.

Vliegreizen

Reizen met het vliegtuig blijft problemen stellen, vooral als je hartendief in een box moet in de laadruimte. Vandaar is het onontbeerlijk dat je eerst de luchtvaartmaatschappij contacteert vooraleer te reserveren. Dit voorkomt alvast problemen en verrassingen die je vakantie kunnen vergallen. Lees daarom eerst de pagina's van KLM en Brussels Airport die specifiek over deze problematiek gaan.

Boek je een vakantie met een inclusieve chartervlucht informeer dan via je reiskantoor welke de reglementen zijn.

Reviews en beoordelingen Huisdieren mee op reis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Huisdieren mee op reis? Plaats je beoordeling

Knut25 januari 2019

Om met de hond op vakantie gaan met de auto is het belangrijk dat de hond voldoend plaats heeft in de auto. Kom je op een parkeerplaats, laat de hond niet in de auto neem hem mee laat hem uit en geef hem te drinken. De ANWB heeft parkeerterreinen Langs de Route Solei gecontroleerd mogelijk heeft ook de zuster organisatie in België ook een test gedaan. Kijk welk parkeerterrein geschikt is voor kinderen en honden.

Knut27 juli 2018

Wanneer je een huisdier meeneemt op reis en je vervoert hem niet in een bench, zorg voor een tuigje. Het zit niet om de nek het dier zit vast met een gordel verbindings stuk. Remmen het dier vliegt niet door de auto. Uitstappen het dier moet wachten tot het los gemaakt wordt

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info