Betalen in het buitenland? Hoe veilig en goedkoop betalen

Alle info over de Euro en andere munten

Met de omschakeling naar de euro als betalingsmiddel is er heel wat veranderd in de landen van de eurozone. Met dit artikel willen we jullie een paar tips meegeven om zo goedkoop mogelijk betalingen in het buitenland te verrichten.

Welke zijn de landen van de eurozone?

België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Ierland, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Finland, Luxemburg, Slovenië, Malta, Cyprus en Slowakije. Ook in Andorra, Vaticaanstad, Monaco en San Marino zijn ze overgeschakeld op de euro als wettig betaalmiddel.

Kunnen we niet betalen met de euro in de andere Europese landen?

De regeringen van Zwitserland en Denemarken proberen hun handelaars te overtuigen om ook euro's te accepteren als betaalmiddel. Dit lijkt zeer positief maar toch moeten we hierbij opmerkzaam zijn. Tegen welke koers zal die handelaar zijn prijzen omrekenen? We raden dan ook eerder aan om toch met de lokale munt te betalen.

Heeft elk euroland zijn eigen biljetten en munten?

De biljetten zijn in elk land van de eurozone identiek. Dit is niet het geval met de munten, aan één zijde bevatten deze een afbeelding van het land waar ze werden gedrukt. Deze munten zijn evenwel overal geldig en kunnen ook in elke automaat gebruikt worden, dus ook in de parkeermeters.

Wat is de Maestro-functie op mijn bankkaart?

Alle Belgische bankkaarten zijn uitgerust met een Maestro-functie. Hiermee kan je niet alleen geld afhalen in het buitenland maar ook betalen in een supermarkt, tankstation, enz.

Voordelig euro's afhalen in een ander euroland

Euro's uit het muurtje halen met je gewone bankkaart kost niets indien je gebruik van een bankkaart uit België. Euro's uit de automaten (ATM) halen met je kredietkaart is daarentegen duur. Ook als je een buitenlands bankkantoor binnenstapt zullen ze dikwijls kosten aanrekenen.

Wat is de voordeligste manier van betalen in het buitenland?

  • Het voordeligst is natuurlijk de euro's vanuit je thuisland mee te nemen, maar dit is alles behalve veilig. Beschouw de bankkosten voor buitenlandse geldafhalingen in een niet-euroland als een soort verzekering. Zaak is deze bankkosten zo laag mogelijk te houden;
  • Is geldafhaling in het buitenland niet gratis? Dan raden we je aan om voor geldafhalingen tot 100 euro je bankkaart te gebruiken aan de bankautomaat. Boven dit bedrag zijn de kosten van je kredietkaart veelal lager.
  • Betalingen doe je zoveel mogelijk met je kredietkaart omdat hierbij geen kosten aangerekend worden. Dus zelfs als je kan betalen met een bankkaart met Maestro geef je toch de voorkeur aan je kredietkaart.

Tot slot willen we je nog enkele handige websites meegeven:

  • Direct een all-inclusive auto huren

    Direct een all-inclusive auto huren

    Geen verrassingen bij het huren van een auto bij Sunny Cars. Standaard inbegrepen: ongelimiteerde kilometers, schade- en diefstalverzekering met terugbetaling eigen risico, 24/7 Nederlandstalige bijstand in geval van nood. Ook huren zonder creditcard.
    va. € 99 - Boek nu

Reviews en beoordelingen Betalen in het buitenland

Heb je zelf tips of opmerkingen over Betalen in het buitenland? Plaats je beoordeling

Piet Jansen 16 januari 2024

In Spanje is Openbank het beste, daar kun je gratis overal pinnen bij Santander bank

Jos Frusch18 juni 2020

Beste redactie, daar zit hem nu net de kneep. Ik haal geld "uit de muur" met een gewone Mastercard van mijn ING, Belfius, KBC en/of Fortis bij een "gewone" Spaanse bank, dus NIET met een kredietkaart en NIET bij een ATM-terminal maar bij Cajamar, Unicaja, Sabadell en andere "gerenommeerde" Spaanse banken. En ze volharden in hufterigheid want je krijgt gewoon geen geld uit de muur als je de extra (Europees gezien wederrechtelijk aangerekende) kosten. Wat nu? Kunnen jullie dat als grotere organisatie ergens Europees aankaarten? ANTWOORD REDACTIE: wellicht bedoel je Maestro ipv Mastercard want Mastercard is een kredietkaart en daar zijn altijd kosten op. Wij kunnen daar als redactie weinig tegen doen. Maar als iedereen dit aanklacht bij een consumentenorganisatie, zoals Test Aankoop in België dan kan daar wel reactie op volgen.

Jos Frusch18 juni 2020

Als ik met een Belgische of Nederlandse bankkaart geld wil pinnen in Spanje, worden er door het merendeel van de Spaanse banken kosten aangerekend terwijl iedereen gilt dat dat niet mag. Maar toch gebeurt het. Wat kan ik hiertegen doen? Bij wie moet ik zijn om dat aan te kaarten zonder in oeverloos gewauwel te belanden? ANTWOORD REDACTIE: zeker niet downloaden aan automaten waarop er in het groot ATM staat. De meeste bankautomaten in een bank zijn dan wel gratis om geld af te halen met uw Maestrokaart. Nooit geld afhalen met een kredietkaart want daar zijn altijd kosten aan verbonden. Klacht indienen is zo goed als oeverloos ...

Patrick23 juli 2019

Heb het nu tweemaal meegemaakt. Op een parking in Frankrijk kon je betalen met o.a. een Visa of Masterkaart. Maar onze Belgische kaarten werkten niet. Hetzelfde, vorig weekend in Nederland !

Nicole Bosmans22 juni 2017

Check met je bank in België welke bank hun buitenlandse correspondent is - bvb voor BNP Paribas is dit in Spanje Bank CAIXA dwz geld uit de bancontact zonder kosten ! Andere banken in Spanje kunnen kosten aanrekenen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info