Naar kerstmarkten met de trein

Naar kerstmarkten met de trein

De kerstmarkten zullen binnen een dikke maand alle grote steden terug in een feeërieke sfeer van gezelligheid en warmte omtoveren. Even de grote zorgen van de wereld aan de kant om te kunnen laven aan die typische kerststemming waarin gemoedelijkheid, verdraagzaamheid hoogtij mogen vieren. Al eens aan gedacht om met de trein naar steden met een populaire kerstmarkt af te reizen? We geven een paar hints voor kerstmarkten in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Düsseldorf

De hoofdstad van Nordrhein-Westfalen heeft een kerstmarkt die ook graag door niet-Duitsers bezocht wordt. Misschien ook omdat een uitstapje naar de kerstmarkt van Düsseldorf best goed te combineren is met een al of niet herbeleving van Düsseldorf als toonaangevende stad voor de mode. Met ook nog eens de Königsallee als hét shoppingparadijs, komt de wintertoerist dus niets tekort in Düsseldorf.

Je kan de kerstsfeer op liefst zeven plaatsen in de oude binnenstad opsnuiven en dat al vanaf 23 november. Een reuzenrad, een ijsbaan zorgen voor wat extra animatie temidden het traditionele kerstgebeuren met de honderden kraampjes, duizenden lichtjes, de geur van Glühwein, ... De trein brengt je vanuit Brussel-Zuid in iets meer dan twee uur in het station van Düsseldorf. Dagelijks zijn er 9 rechtstreekse verbindingen tussen Brussel en Düsseldorf, dus aan aanbod geen gebrek.
Meer informatie kerstmarkt - tarieven trein (ICE).

Reims

In Reims staan zowat 150 chalets verzameld rond de machtige kathedraal. Die is heel eenvoudig te bereiken vanaf het station. De kerstmarkt van Reims behoort tot één van de grootste in de regio na Straatsburg en Colmar. Naast de kerstspulletjes in de traditionele kerststandjes biedt Reims nog veel meer. Er zijn speciale optochten voor de kinderen, muziekoptredens met fanfares, straatanimatie enz. 

Zoals reeds aangehaald is het kerstgebeuren rond de kathedraal gecentraliseerd. Dat biedt je de mogelijkheid om ook deze te bezoeken. Die dateert uit de 13de eeuw, onderging wel wat restauraties maar blijft een indrukwekkend voorbeeld van hoe gotische kunst zich op zijn mooist laat zien. Reims heeft nog meer bezienswaardigheden zoals het bisschoppelijk paleis Palais du Tau, enkele Romeinse overblijfselen en de middeleeuwse basiliek Saint-Remi.  Ook het stadhuisgevel oogt fraai in zijn renaissance jasje. Wie Reims zegt, denkt meteen ook aan de champagnehuizen. In het stadsdeel rond de basiliek heb je het bekende champagnehuis Taittinger. In de buurt vind je de andere: Veuve Cliquot, Mumm, … Over het traject Brussel-Reims doet de trein zowat twee uur kwart. Vanaf iets na 7 u kan je er al heen zodat je rond 9u30 al in Reims tussen de kerststandjes kan lopen.
Meer informatie kerstmarkt - tarieven trein (TGV).

Straatsburg

Het kerstgebeuren in Straatsburg duurt exact één maand, van 24 november tot 24 december, kerstavond. De binnenstad is dan omgetoverd in één groot kerstdorp met duizenden lichtjes. De kerstsfeer snuif je op rond de centrale plaats Place Kléber. In de kerstkraampjes zijn uiteraard vele lokale producten van de Elzas terug te vinden. Een combinatie met een stadswandeling laat je ook de andere plekjes zien die Straatsburg de moeite waard maken om de verplaatsing met de trein te maken. De stad is duidelijk herkenbaar in 3 delen: er is de nieuwe stad, het oude stadsdeel met vakwerkhuizen van wel meer dan 300 jaar oud. Het oude deel is bovendien volledig omringd door water. Er zijn een aantal kerken, je ziet er knappe gevels van paleizen. Straatsburg telt ook enkele interessante musea. De Europese wijk, het derde deel, ligt aan de rand van de stad. Er zijn dagelijks twee rechtstreekse treinverbindingen tussen Brussel en Straatsburg. 
Meer informatie kerstmarkt - tarieven trein (TGV).

Den Haag

Den Haag gaat er prat op één van de leukste kerstmarkten te kunnen aanbieden aan de kerstminnende bezoekers. Honderden kraampjes, lekkernijen in overvloed, overal bling-bling van sfeervolle lichtjes, kerstliedjes uit de luidsprekers en gratis optredens. Als decor kan je geen betere plaats indenken als de historische binnenstad.

Met Panorama Mesdag, het Mauritshuis, Museum Escher, het Gemeentemuseum en nog enkele andere musea biedt Den Haag een ruim aanbod aan kunst en cultuur. Je hebt ook nog de historische gevels, fraaie herenhuizen, de gebouwen waar politiek en internationaal recht worden gesproken,  … Den Haag kan dus heus veel meer troeven uitspelen. Een idee misschien om tijdens de kerstperiode er al eens van te komen proeven. Een uitgebreid stadsbezoek kan je dan wel eens later inplannen. Dan nodigt het lente - en zomerzonnetje misschien dan ook uit om tot bij het strand van Scheveningen te komen of buiten de stad het bekende miniatuurwereldje van Madurodam te gaan bezichtigen of ook eens te snuisteren op de Haagse Markt op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Snel en vlot sporen naar Den Haag is geen probleem want tussen Brussel en Den Haag rijden er dagelijks 15 rechtstreekse treinen.
Meer informatie kerstmarkt - tarieven trein.

Nog meer bestemmingen met de trein: 

Foto: ICE naar de Duitse steden

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info