Hôtel-Dieu in Beaune, dé toeristische topper

Ga binnen en laat je verrassen door veel moois met o.a. Vlaamse triptiek

Het Hôtel-Dieu in Beaune is wereldbekend. Je denkt meteen aan de kleurrijke daken die nu als hét symbool van Bourgogne bekend staan. Maar er is meer, want wat je binnen kan zien, moet niet onderdoen voor wat je aan de buitenkant op het binnenplein met bewondering kan aanschouwen. Halfweg de 15de eeuw, uit die periode dateert het Hospice zoals het gebouwencomplex wel vaker wordt genoemd. Tot 1971 was dit nog een ziekenhuis, heel veel vroeger een opvangtehuis voor armen en zieken. Lees meer  

Bekijk niet alleen maar de buitenkant van het Hôtel-Dieux want de heringerichte zalen bieden óók veel moois.
 • Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Bourgogne rondreis 6 dagen in 4* hotels

  Dit is een rondreis die je naar hartelust zelf kan invullen. Alle ingrediënten zijn er om er een natuurreis, gastronomische reis of culturele reis van te maken. Verblijf in 4* hotels met ontbijtbuffet en optie van half pension.
  va.€ 335 - Boek nu
 • Het dak van Hôtel-Dieu maakte Beaune bekend 
 • Bewonder er de polyptiek 'Het Laatste Oordeel' van Rogier van der Weyden
 • Meer dan 5000 objecten te zien
 • Salle des Pôvres, één van de hoogtepunten
 • Let op de inscripties op de grond en raad wat ze betekenen
Gratis preview reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Het Hospice, zo bekend in de volksmond, moet je vanzelfsprekend gezien hebben als je Beaune bezoekt. Het gebouwencomplex werd opgetrokken ongeveer halfweg de 15de eeuw. Het moest dienen als opvangtehuis voor de armen en zieken onder de bevolking. Het had tot 1971 een functie als ziekenhuis. De buitengevel van de straatkant oogt heel sober. Het is dan ook een totale verrassing als je de binnenplaats betreedt want die straalt één en al warmte uit. Wat het eerste opvalt zijn de gekleurde daken met geglazuurde dakpannen. Het is een prachtig geheel van torentjes en zuiltjes, dakvensters en elementen van een vakwerkgevel.Het is een typisch voorbeeld van een Bourgondische stijl met een Vlaamse toets.

Rijk interieur

Wat je binnen krijgt te zien, kan je onmogelijk allemaal in één bezoek vatten. Het zijn meer dan 5000 objecten die uitgestald zijn. Waar iedereen wat langer vertoeft is in de Salle des Pôvres. Dit is de vroegere ziekenzaal. Bekijk die hemelbedden eens. Kijk ook naar het plafond. Het heeft de vorm van een omgekeerde scheepsromp. Speur ook naar de inscripties in de tegelvloer: seulle en een ster, verwijzingen naar 'enige' en Guigone, de echtgenote van Nicolas Rolin, de opdrachtgever tot het bouwen van het Hospice. Verder kom je tijdens de rondgang nog in andere ziekenzalen, kan je binnenkijken in de keuken, de apotheek en er is de Salle Saint-Louis.

Triptiek 'Het Laatste Oordeel'

Vlaamse kunst vind je in de Salle Saint-Louis met 'Het Laatste Oordeel', een triptiek van de bekende Vlaamse kunstschilder Rogier van der Weyden. Ruim drie jaar zou hij eraan gewerkt hebben, van 1445 tot 1448. Je kan het schilderij bekijken met een grote loep en dat is op zich al bijzonder. Behalve dit unieke schilderij hangen nog wandtapijten van Vlaamse en Waalse makelij in de zaal.     

Wil je nog meer lezen over het Hôtel-Dieu, dan kan je op deze website al heel wat vinden: www.hospices-de-beaune.com

Reviews en beoordelingen Hôtel-Dieu

Heb je zelf tips of opmerkingen over Hôtel-Dieu? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info