Casa Milà - La Pedrera, topwerk Gaudi in Barcelona

Ontdek en 'beleef' het Casa Milà - La Pedrera

Praktisch: Koop je ticket op voorhand. Dan mag je de wachtende rij voorbij en direct je audioguide afhalen (geen Nederlandstalige versie). Deze is inbegrepen als je het ticket online aankoopt. Casa Milà bevindt zich in de wijk Eixample. In de souvenirshop van dit gebouw vonden wij het enige boek over Gaudi en zijn werken in het Nederlands.  Lees meer

Koop je tickets online

Gaudi’s meesterwerk?

Casa Milà wordt door de inwoners van Barcelona ook La Pedrera genoemd. Pedrera is Catalaans voor steengroeve en blijkbaar doet het gebouw bij de lokale bevolking omwille van het ruwe stenen uitzicht denken aan dus een steengroeve. Algemeen wordt dit, naast de Familia Sagrada, beschouwd als het absolute meesterwerk uit Gaudi’s oeuvre. Het zou ook één van zijn laatste grote werken worden. Hij was toen 54 en op het toppunt van zijn kunnen. Het ‘golvende’ gebouw is op zijn minst speciaal te noemen en het zou zonde zijn Barcelona te verlaten zonder het gezien te hebben van buitenaf maar ook langs de binnenzijde. Sinds 1984 is Casa Milà erkend als UNESCO Werelderfgoed. 

Familie Milà

Milà is de naam van een zakenman uit Barcelona die huwde met een rijke weduwe Roser Segimon. Hun idee was om een grootschalig gebouw te laten optrekken waar zij konden in wonen maar dat ook door andere bewoners kon gedeeld worden. Zij gaven aan Gaudi de opdracht in februari 1906. Gaudi toonde zich bij het ontwerpen van zijn sterkste kant. Zijn rijke en soms bizarre verbeelding van een combinatie natuur en geometrie in vreemd lijkende vormen en kleuren kon hij helemaal kwijt in deze constructie. Er werd aan gebouwd tussen 1906 en 1912. Soms moest Gaudi inbinden betreffende zijn fantasierijke inspiratie omdat het echtpaar Milà niet overtuigd was en weigerde het geplande te laten uitvoeren. Een bekend voorbeeld is een beeldengroep met centraal de Maagd Maria dat  ruim vier meter hoog vooraan helemaal bovenin de gevel moest geplaatst worden. De weigering van Milà kaderde in de onlusten die er in 1909 waren. Daarbij werden vaak religieuze bouwwerken vernietigd en Milà wou met het Mariabeeld dus geen risico lopen.

De familie Milà liet La Pedrera na aan een makelaar die het volledige gebouw verhuurde. In 1986 kocht de bekende bank Caixa Catalunya het gebouw over en bracht het complex onder in een culturele stichting. Het gebouw kreeg een poetsbeurt en hier en daar moest al wat gerenoveerd worden

Hoe en wat

Je moet het gebouw zelf beleven, ontdekken en … beoordelen. Toch willen we niet nalaten je te wijzen op enkele opmerkelijke bezienswaardigheden.

Vooreerst een korte uitleg hoe je het gebouw kan bezoeken. Meteen bij de intrede kom je in de patio waar een trap is naar de eerste verdieping. Op die eerste verdieping wordt geregeld een tijdelijke expositie gehouden. Je kan op de vierde verdieping een volledig ingericht appartement bezichtigen zoals het er heeft uitgezien in 1910.
Vervolgens kan je naar het platte dak met de vreemde schoorstenen en naar de zolder waar een permanent een tentoonstelling loop over Gaudi zelf in het Espai Gaudi met schaalmodellen, foto’s, video’s, schetsen, ... Beslist de moeite om zien.

Twee en toch maar één

Het klinkt wat raar maar het gebouw bestaat uit twee delen, heeft ook twee ingangen (via Passeig de Gràcia en Carrer Provença), twee patio’s en toch maar één gevel. Nog vreemd is dat de gevel geen draagfunctie heeft zoals normaal het geval is. Een structuur van steunpilaren en balken vervangt de functie van draagmuur wat meteen ook toelaat om met de gecreëerde openingen licht en lucht op een aparte manier binnen te laten.

Casa Milà gestript

Dit waren zowat de opties die Gaudi in gedachten had. Ondergronds is een kelder, maar bedoeling was die te gebruiken als parking. Het gelijkvloers moest dienen voor inplanting van winkels. Nu zit daar een café en een souvenirshop. De volledige eerste verdieping (rondom, dus ook het tweede deel) werd ingevuld als woongedeelte voor de familie Milà. Dan had je nog vier verdiepingen daar boven die ook bedoeld waren als woonfunctie. De appartementen werden verhuurd wat voor de familie Milà inkomsten opbracht. De zolder zou dienen als … wasplaats, maar herbergt nu het Espai Gaudi. Het dak tenslotte is plat en staat volgebouwd  met schoorstenen in allerlei vreemde vormen, met luchtcirculatiegaten en trapgaten.

 • Smeedwerk balustrades

  Opvallen doen ze zeker, de smeedijzeren balustrades, geen enkele is gelijk aan een ander. Ze zitten vol figuratieve details. Een verrekijker zou eigenlijk geen overbodige luxe zijn om ze meer in detail te bekijken. Gaudi ontwierp er maar één van, de andere zijn het werk van Josep Maria Jujol.

 • Gekke details

  Er zitten héél veel details verwerkt in het gebouw. We sommen er een paar op die ons in elk geval opvielen bij ons bezoek.

  Bovenaan de gevel net onder de golvende aflijning kan je van links naar rechts (je moet dus het ganse gebouw afstappen) een inscriptie zien: Ave Gratia Plena Dominus Tecum. Centraal vind je de letter M terug en een roos, die verwijzen naar Maria. Hier moest het Mariabeeld van ruim vier meter komen te staan maar dat idee werd door de opdrachtgever verworpen.

  De zuilen op de eerste verdieping bevatten Catalaanse inscripties.

  Hekkens zijn zo geconstrueerd met een golfbeweging dat je verrast wordt door de ‘lichtmakende’  indruk van nochtans zwaar gebruikt materiaal. Zo wordt ijzer als het ware ‘zacht’.

  De gipsen plafonds zijn heel fijn bewerkt met reliëfs. Je kan er golven in zien van de zee.  
  De deuren (let op de klinken), ramen, de licht - en luchtgaten, het meubilair, … het zijn bijna allemaal kunstwerkjes op zich.

  De beide patio’s zijn veel méér dan maar wat ruimtes om licht en lucht door te laten. Ook hier ben je enkele minuten zoet om de vele details te bekijken.

 • Zolder

  De zolder herbergt een wel heel bijzondere constructie van bogen in baksteen (270 in totaal). Ze lijken niet met elkaar verbonden en toch doen ze dat als het ware in een kettingvorm met golf- en slingerbewegingen.

 • Dakterras 

  Je kijkt hier je ogen uit. Een rondgang laat toe om vanuit elke mogelijke hoek naar Barcelona vanuit de hoogte te kijken. Heel bekend zijn de zandkleurige schoorstenen met als het ware twee ogen die boven een doek voor neus en mond priemen. Andere schoorstenen hebben al even bizar uitziende vormen. Overal met oog voor detail in de afwerking, Gaudi’s handelsmerk.

Reviews en beoordelingen Casa Milà - La Pedrera

Heb je zelf tips of opmerkingen over Casa Milà - La Pedrera? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info