Sagrada Familia, meesterwerk van Gaudi in Barcelona

Hoe ga je de Sagrada Familia bezoeken?

Om het Sagrada Familia te beschrijven heb je niet voldoende aan enkele bladzijden. We willen dat bewust ook niet doen omdat je de Sagrada Familia vooral moet ondergaan met de ogen. Hier krijgt elke materie (steen, gips, glas, … ) een eigen leven, dankzij zijn ontwerper Gaudi. Het maakt dat vorm en licht de strakheid van dode materie en textuur  in ‘beweging’ brengt. Surrealistisch wordt hier realistisch, fantasie wordt hier werkelijkheid.  Lees meer  

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Praktisch: Koop je tickets online vooraf. Zoniet verlies je ter plaatse minstens een halve dag, zelfs buiten het seizoen. Tickets kan je aanschaffen bij de Gevel van het Lijden.

Wie tickets online heeft aangekocht, krijgt een tijdslot waarin die zich moet aanmelden bij de Gevel van de Geboorte (er zijn 4 ingangen). Wees daar ongeveer 10 minuten vóór je tijdslot. Dat is ongeveer ook de tijd dat je zal moeten aanschuiven.

Er zijn vier soorten tours die je kan volgen: de basis, bezoek met audioguide, bezoek onder begeleiding van gids, bezoek inclusief de torens.

De ‘basis’ volstaat voor het merendeel van de bezoekers. De audioguide vonden wij nogal detaillistisch mede omdat je ook heel wat over Gaudi te horen krijgt in het algemeen. Vaak dingen die je ook al bij eventuele andere bezoeken hebt vernomen. Bovendien moet je voor een audioguide ook nog opnieuw aanschuiven, na de entree, zelfs met vooraf gekochte tickets. Voorzie voor een bezoek toch minstens anderhalf uur (zonder de torens en zonder audioguide). 

Wat?

Josep Bocabella, die de geloofsgemeenschap ‘het Broederschap van de Heilige Jozef’ leidde, wou in de wijk Eixample een kerk laten bouwen die gewijd moest worden aan de Heilige Familie (Sagrada Familia). Hij koos als architect Francisco de Paula del Villar uit. Deze wou de kerk een gotische stijl geven. De crypte die hij als eerste deel liet bouwen, is daar het mooiste voorbeeld van. De ideeën van hem botsten echter met wat de opdrachtgever Bocabella voor ogen had. Daarom werd Francisco bedankt voor bewezen diensten en werd Gaudi (toen nog weinig op zijn bouwpalmares) aangesteld.

Waar?

De lokalisatie kan niet opvallender zijn. Temidden de wijk Eixample met zijn strak rechtlijnig stratenplan rijst daar plots een op het eerste zicht vreemd uitziend allegaartje van torens. Hoe kolossaal de Sagrada Familia is zie je pas goed als je naar de omringende flatgebouwen kijkt. Het lijken miniatuur optrekjes vergeleken met de kerk.

Wat waar?

De Sagrada Familia zit nogal complex in elkaar, zowel van buitenaf als het interieur. Je moet vooral zélf kijken en je ogen de kost geven.

Exterieur

Van buitenaf heb je de façade van de Glorie, de Gevel van de Aanbidding (ook gevel van het Lijden en Passie genoemd) en de Gevel van de Geboorte. Deze laatste werd als eerste buitengevel afgerond en langs hier treed je de basiliek binnen. Er zijn drie portalen: centraal ‘de poort van de barmhartigheid’, links ‘de poort van de hoop’ en rechts ‘de poort van het geloof’.    De hoogste klokkentoren zal die zijn die in het midden oprijst. Hij moet de symbolisering worden van Jezus. Rond de hoogste toren zullen er vier andere staan als symbolisering van de 4 evangelisten. Boven de apsis komt de toren die verwijst naar de Heilige Maagd Maria. Aan de reeds 8 bestaande torens (in de gevel Geboorte en Aanbidding) komen er nog eens 4 bij (in de gevel Glorie) wat dan de 12 apostelen zal symboliseren.

Met de parabolische torens die naar de hoogte toe steeds smaller worden, had Gaudi hiermee het symbolische idee willen vereeuwigen van zijn zoektocht naar de weg naar God.

Interieur

Loont het nu al de moeite om de kerk van binnen te gaan bekijken? Absoluut! In tegenstelling met de buitenzijde is het binnenste al in grote mate afgewerkt.  
Het interieur bevat 5 beuken van het middenschip, diverse kapellen, het apsis, het claustrum, twee sacristieën aan weerszijden, het hoofdaltaar en een crypte. Geniet van de complexiteit en van het binnenvallende daglicht.

Wat als?

We zullen het nooit weten, hoe Gaudi zijn invloed had laten gelden bij de bouw mocht hij langer in leven gebleven zijn. Liefst 43 jaar (van 1883 tot 1926) heeft hij er over nagedacht, schetsen en maquettes gemaakt, overlegd met de arbeiders, … Onrechtstreeks leidde het ook tot zijn dood want op weg naar zijn schepping werd hij overreden door een tram. Misschien liep hij zodanig verzonken in zijn gedachten bij de Sagrada Familia dat hij de tram niet opmerkte?

Leidraad voor bezoek

  • Wanneer je de trappen bent opgegaan, ga je naar links. Op het uitstekende platform heb je een perfect uitzicht op de Gevel van de Geboorte. Je vindt er ook een paneel met info over de beeldengroepen, wat je waar ziet.
  • Eenmaal binnen zal je vooral naar het plafond kijken. Het rare is dat je vanuit de zijbeuken door de enorme palen het altaar niet kan zien. Toch heeft Gaudi zitplaatsen voorzien aan de zijkant op zowat twee meter hoogte. Er is ook een tribune meer dan 15 meter boven de grond. De torens aan de zijde van de tribunes zijn bereikbaar met een lift.
  • De crypte kan men zien door ramen aan de zijkant van het altaar. Ze wordt gebruikt voor misvieringen en kan gratis bezocht worden als toerist bij misvieringen (ingang ligt buiten de betalende zone, bij de uitgang naar rechts).
  • Links van het altaar zie je door Gaudi ontworpen biechtstoelen. Rechts van het altaar hangen er videoschermen (Engels en Spaans gesproken) die toelichten hoe de liturgie en het geloof symbolisch verwerkt zijn in de architectuur.
  • Wie een ticket gekocht heeft om tot bij de torens te komen kan met een lift ernaar toe. Net voor het verlaten van de kerk aan de Gevel van de Passie, ga je naar rechts naar het nieuwe gebouw, de sacristie. In de gangen rondom staan meubelen en andere voorwerpen door Gaudi ontworpen.
  • Als je buiten stapt bij de Gevel van de Passie, dan merk je dat aan deze kant de buitendeuren er totaal anders uitzien. Let eens op het beeld centraal bij de deur. Je ziet er Jezus gebonden rond een paal. Daar boven draagt hij zijn kruis en nog hoger is de Kruisiging afgebeeld. Let ook eens op het plafond boven Jezus’ kruis. Voor het paneel met info over de beelden van deze zijde moet je een niveau lager dichtbij de poortjes voor de uitgang van de betalende zone.
  • Als je de kerk verlaat ga je voor de uitgang naar links, daar bevinden zich ook toiletten en nog een museum over Gaudi en de kerk. Een aanrader. Je ziet er o.m. de versies die Gaudi maakte voor het interieur. De laatste is datgene wat je vandaag ziet. Een heel eind in deze expositieruimte, even voorbij de zaal waar ze de schaalmodellen ontwerpen, staat een maquette van de Gevel van de Passie (dood, lijden) met erbij ook een infopaneel. De beelden die je nu ziet zijn veel hoekiger en meer hedendaags dan bedoeld, hoewel aan de basisvormen niet is geraakt.
  • Als je het betalend gebied verlaten hebt via de poortjes moet je eens de crypte bezoeken. Deze kan je bereiken door bij de uitgang naar rechts te gaan en direct terug rechts. Spijtig genoeg is deze onregelmatig geopend. Wij bezochten ze telkens als er een misviering was. Het is het oudste deel van de kerk. Zeker doen! Gaudi ligt er begraven onder een eenvoudige grafsteen (bij de trap, andere kant dan de ingang).

Weetjes

Rode draad

De Sagrada Familia heeft Gaudi nooit losgelaten. Wat hij verwezenlijkte en uittestte in de vele honderden andere gebouwen qua techniciteit in vorm en structuur, paste hij dan toe in de Sagrada Familia. Het kan dus als een rode draad doorheen zijn loopbaan als bouwmeester gezien worden. Heeft Gaudi het allemaal zelf ontworpen? Neen dus, maar de oudste gevel, Gevel van de Geboorte, is wel volledig naar zijn ontwerp gebouwd evenals bijna alles van het interieur.

Wanneer voltooid?

Blijft de mythe overeind dat de Sagrada Familia nooit volledig zal afgewerkt geraken? Temeer omdat de werken (deels) worden bekostigd door giften. Het blijft een streefdoel om in 2026 klaar te zijn met de bouw, wat meteen een mooi eerbetoon zou zijn aan de grootmeester Gaudi, 100 jaar na zijn dood. 

Was er  al een misviering?

Toen het orgel in het hoogaltaar was ingepast, vond op 7 november  2010 een viering plaats die bijgewoond werd door duizenden gelovigen. Paus Benedictus XVI was aanwezig,   wijdde niet enkel de Sagrada Familia in, maar verhief ze tevens tot basiliek. Hoewel de Sagrada Familia dus soms een kathedraal wordt genoemd, zelfs door Gaudi zelf, klopt dit niet want het had overigens ook geen bisdom.

Maquettes

Gaudi werkte niet echt met plannen maar met schetsen en maquettes. Die maakte hij in zijn werkplaats op de site. Die brandde uit in 1936 bij de Spaanse Burgeroorlog waardoor heel wat van de schetsen verloren gingen. Toch heeft dit geenszins de verdere afwerking verhinderd.

Anagrammen, tekens, afbeeldingen

Er zijn er veel, de anagrammen, symbolen, tekens enz die op de beelden of torens direct verwijzen naar een heilige of sacraal teken (letters, dieren, natuurelementen, muziekinstrumenten…).

Escoles

Het is een klein gebouw naast de kerk en verdwijnt in de grootsheid van de Sagrada Familia, maar de Escoles (schoolgebouw) met het opmerkelijke golvende dak. Het is opgetrokken in baksteen in 1909. Naar verluidt door Gaudi zelf gefinancierd. Hier konden de kinderen van de bouwvakkers onderwijs volgen. Verwoest tijdens de Spaanse burgeroorlog maar gelukkig herbouwd. Vandaag wordt er geen les meer gegeven maar bevat het een permanente expositie met onder meer een replica van het werkatelier van Gaudi, een replica van een klaslokaaltje en enkele maquettes.

Reviews en beoordelingen Sagrada Familia

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sagrada Familia? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info