Ontdek Picasso en Miró in Barcelona, grootmeesters moderne kunst

Bezoek de mooiste musea over Picasso en Miró in Barcelona

Het Picasso-museum is aan de andere kant van de Gotische wijk te vinden, gehuisvest in een paleis uit de 15de eeuw met tal van schaduwrijke binnenplaatsen. Het museum brengt een compleet overzicht van het oeuvre van Pablo Picasso (1881-1973). De ganse verzameling bevat zo maar eventjes 4300 werken van de grootmeester. Daaruit is een selectie gemaakt die chronologisch volgens zijn carrière in verschillende zalen wordt getoond. Picasso liet zich sterk beïnvloeden door tijdsgeest en ontmoetingen met andere kunstenaars. We spreken bijvoorbeeld over de Blauwe periode (1901-1904), de Roze periode (1904-1906). Heel veel creaties uiteraard uit het kubisme. Lees meer  

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Het is een druk bezocht museum maar met een vooraf aangekocht Artticket moet je niet aanschuiven. Met het Barcelona Articket neem je de andere poort dan die van de kassa. Het staat niet goed aangeduid maar er zijn slechts twee poorten, dus je kan niet missen. Ze stempelen je ticket af en binnen de halve minuut ben je binnen. Als je nog een ticket ter plaatse moet kopen,  dan moet je uren staan aanschuiven, … zelfs buiten het seizoen en dat is zonde van die verloren tijd. Ook bezoek mogelijk met gids, koop je ticket vooraf met korting.

In 1895 kwam Picasso tijdelijk naar Barcelona wonen. Vijf jaar later zou hij er ook zijn eerste tentoonstelling houden. Regelmatig zou Picasso later nog terugkeren naar Barcelona. Als bewijs van zijn blijvende ‘verhouding’ met de stad, kan gelden dat hij bijzonder veel schilderijen schonk aan dit museum in Barcelona dat in maart 1963 de deuren opende . Het was mede dankzij Picasso’s levensvriend en privé secretaris Jaume Sabartés, dat het museum tot stand kwam omdat Sabartés besloot zijn privé verzameling weg te schenken aan het museum.

De expositie laat je werken zien die hij op diverse locaties creëerde: La Coruña, Barcelona, Malaga, Madrid, Parijs en Horta de Sant Joan. Hier kan je ook de serie werken (alle 57) bewonderen die hij maakte als zijn interpretatie van ‘Las Menias’ van Vélasquez. Verder nog een belangrijke verzameling portretten, etsen, lithografieën, kunstwerken uit zijn pointillistische periode, keramiekwerken waarvan de meeste geschonken werden door zijn weduwe. In het museum zit ook een waardevol documentatiecentrum en een fotocollectie. 

Er gaan ook tijdelijke tentoonstellingen door in een ander deel van dit museum. De website van het museum: www.museupicasso.bcn.cat 

Museum Miró (Fundació Joan Miró)

Fundacio Joan Miró of het Museum van Miró zet deze veelzijdige Catalaanse kunstenaar, geboren in Barcelona, volop in de schijnwerpers. Dit museum is ontegensprekelijk het belangrijkste museum ter wereld over hem en zijn werk. Het toont behalve schilderijen ook beelden, de bekende reeks lithografieën en ook enkele wandtapijten. Je krijgt er een volledig overzicht van het oeuvre knap tentoongesteld in acht ruimtes rond een thema. Veel werd door Miró zelf geschonken of na zijn dood in bruikleen vanuit andere musea gegeven. Zoals gebruikelijk in grote musea kan je ook hier een bezoek brengen aan tijdelijke exposities.

Miró werd 90 jaar oud, hij stierf in 1983. Een groot deel van zijn leven bracht hij evenwel door in Frankrijk en op Mallorca, waar hij ook stierf. Hij had heel veel interesse voor het Catalaanse modernisme, maar zijn stijl evolueerde naar het surrealisme. Kenmerkend zijn de vele kleuren en bizarre vormen. Behalve schilderen, wijdde hij zich ook aan het beeldhouwen, keramiek en was hij tevens graficus. Samen met Picasso en Dali behoort hij tot het drietal Spaanse grootmeesters van de moderne kunst. Overal ter wereld vind je wel in een museum werk van Miró. Met het Barcelona Articket of een apart vooraf gekochte entreekaart mag je direct naar de zaalwachter en heb je geen wachtrijen.

Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is ontworpen door Josep Lluis Sert, een vriend van Miró. Meer details over het museum op de website https://www.fmirobcn.org

Reviews en beoordelingen Picasso en Miró

Heb je zelf tips of opmerkingen over Picasso en Miró? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info