Park Güell: modernisme in Barcelona in een groen kleedje

Koop zeker vooraf je ticket voor Park Güell

Parc Guëll in Barcelona is een van de vele fraaie projecten van Gaudi die je in de Catalaanse hoofdstad vindt. Het is een wereld vol kleur en fantasie. Het park werd aangelegd tussen 1900 en 1914 en is een symbool van Barcelona als industriële, artistieke en dynamische stad. Deze bezienswaardigheid staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Een bezoek brengen aan dit hoogtepunt van Barcelona? Verspil je tijd dan niet aan de lange rijen voor de kassa. Reserveer je entreekaarten vooraf én online via Ticketbar.

  • Bezoek een van de topattracties van Barcelona
  • Ervaar hoe Gaudi zich liet gaan 
  • Lees over de ideeën van Eusebi Güell
  • Neem plaats op de beroemde mozaïeken zitbank  
  • Schaf je ticket vooraf aan en vermijd lang wachten
  • Bezoek een verrassend deel gratis! 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,50

Hoe kan je online entreekaarten reserveren?

Vooraf je toegangskaarten bezoeken voor deze fantasiewereld van Gaudi is slim. Je bent dan niet alleen zeker van entree, maar je slaat de lange wachtrijen voor de entree ook over.

Reserveer hier je tickets via Ticketbar. Kan je toch niet gaan? Dan kan je tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren.

Tip: bespaar geld met de stadspas Barcelona

Ben je van plan om naast Park Guell ook andere bezienswaardigheden in Barcelona een bezoek te brengen? Koop dan je Barcelona Pass online.

Je krijgt dan niet alleen een skip-the-line toegangskaart, maar je kunt ook gratis reizen met de stadsbus én ontvangt 20% reductie op toegangskaarten van meerdere bekende musea .

Touristen in Park Güell

1. De historie

Graaf Güell kocht in 1900 het stuk grond dat op de berg lag. Dit grondgebied bevond zich aan de rand van de stad. Door de hoge ligging van het terrein, bood de plaats een perfect zicht op de verderop gelegen zee en Barcelona zelf . De heuvel zelf kende weinig flora.

Om het gebied van een goede inrichting te kunnen voorzien, nam Güell Gaudi aan als architect. Antoni Gaudi en Güell waren vrienden. Daarnaast had de bekende architect al meerdere projecten afgerond voor de graaf. Hij kreeg de opdracht tot het ontwerpen en bouwen van Engelse landgoederen met bijpassende landhuizen . De bedoeling was om een woonplaats voor de welgestelden van de stad te scheppen.

Gaudi: Park Güell in Barcelona

1.1 Het werk van Antoni Gaudi

Het grondgebied op de heuvel werd opgedeeld in zestig woonkavels. De architect bouwde woningen, maar ontwierp ook kunst om de omgeving mee in te richten. Door de luxe uitstraling en de strenge regels van zowel de graaf als de architect, liep de verkoop spaak.

Toen het project in 1914 stopte, lag er 3000 meter aan weg, was er een plaza, een trap en twee poortgebouwen.

1.2. Van privétuin naar toeristische trekpleister

De graaf gebruikte de kavels na de stop in 1914 als tuin voor eigen gebruik. Ook werden er feesten en bijeenkomsten georganiseerd . Lang verborgen bleef het grondgebied echter niet.

Al snel vond er een toestroom van mensen plaats die de kunstwerken van de architect wilden bewonderen. De familie Gaudi bewoonde de voorbeeldwoning van het park trouwens ook zelf van 1906 tot en met 1925.

1.3. De verkoop aan de stad Barcelona

Graaf Güell stierf in 1918. Een kleine 4 jaar na zijn dood werd het park in opdracht van de erfgenamen verkocht aan de stad Barcelona. Het park werd opgesteld voor publiek in 1926. Park Güell heeft flink wat erkenning gekregen. Zo werd het in 1969 gekroond als artistiek kunstwerk.

Het park werd in ‘84 ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Salamander ingang Park Güell

2. De mooiste hotspots in Park Güell

Park Güell is opgedeeld in diverse compartimenten. Je vindt er veel werk van de architect dat vooral in het monumentale gedeelte bijeen staat . Antoni Gaudi heeft Park Güell tevens verrijkt met wegen en bruggen. De structuren van deze bouwwerken zijn afkomstig uit de berg waarop het park van ruim 15 ha groot staat . Veel steunpilaren zijn zelfs nog niet afgemaakt. De balkons en balustrades werden vooral van planten voorzien door de beroemde architect.

2.1. Adembenemende hoofdentree

De hoofdentree van het park kun je vinden aan de Carrer d’Olot. Via deze ingang krijg je toegang naar het monumentale deel. Je loopt langs een wand van robuuste stenen die zijn versierd met keramiek. Ook vind je hier een hek van ijzer dat is vormgegeven als de bladeren van een palmboom . Een leuke wetenswaardigheid is dat dit ijzeren hek toebehoorde aan het eerste werk van Antoni Gaudi, Casa Vicens.

Bij de hoofdentree bevinden zich ook 2 woningen. Één aan elke zijde van de ingang. Deze woningen werden gebruikt als woonruimte voor de poortwachter én gastenverblijf voor de bezoekers. Het dak wordt bedekt met trencadis. Links van de entree zie je een woning die de naam Casa del Guarda draagt.

Het bouwwerk dateert uit 1901 en werd afgerond in 1903. De woning is nu een onderdeel van het geschiedenismuseum van de Spaanse stad. De andere ruimte bij de prachtige entree van Park Güell is ingericht als winkeltje waar toeristen een aandenken kunnen kopen.

Tip : verspil geen tijd aan lange rijen voor de kassa. Reserveer je toegangskaarten online via Ticketbar. Met een skip-the-line entreekaart krijg je direct toegang tot het park, zonder dat je aan hoeft te sluiten in de rij.

Ingang Park Güell

2.2. De bijzondere trap bij de entree naar Sala Hipostila

Nadat je de woningen bij de ingang van Park Güell bent gepasseerd, kom je uit bij een dubbele trap. Deze brengt je naar de Sala Hipostila . De ruimte onder de treden is grotachtig, en werd vroeger gebruikt als paardenstal. De traptreden zijn voorzien van allerlei kleine symbolen.

Boven het wapen van Catalonië kun je de kop van een slang zien die is vormgegeven als fontein . Mozaïek overheerst. Zelfs de bekende salamander van Gaudi, die ook wel el Drac wordt genoemd, is in mozaïek stijl gemaakt. Dat geldt ook voor het slangenbeeld dat je tegenkomt.

De Sala Hipostila Park Guell

2.3. 86 pilaren in de vorm van bomen

Via de trap kom je in een overdekte omgeving die de Sala Hipostila wordt genoemd. Hier kun je maar liefst 86 pilaren bewonderen . De inspiratie voor deze grote staanders hield Antoni Gaudi uit de Antieke geschiedenis.

De ruimte werd in eerste instantie opgetrokken als marktplaats. Nu kun je er vooral luisteren naar muzikanten die hun liederen ten gehore brengen.

2.4. Griekse plein of Placa de la Natura

Temidden van het monumentale deel, vind je een groot plein dat vroeger vooral dienst zou gaan doen als openluchttheater. Daarom wordt de Place de la Natura ook wel Grieks plein genoemd. De open plek ligt wat dieper omdat hij deels is uitgegraven uit de heuvel van Park Güell.

Het andere deel van het plein bevindt zich in de Sala Hipostila. Deze ruimte bevat een innovatief afwateringssysteem met leidingen en een tank die zich onder de grond bevindt. Gaudi heeft het systeem zo gemaakt dat het water wordt opgevangen en gefilterd.

Placa de la Natura - Park Guell

2.5. Zeeslang van mozaïek

Rondom het Griekse plein vind je een grote bank. Deze is ingezet met mozaïek en heeft het uiterlijk van een zeeslang . Aan de overkant bij het uitgegraven deel, is een wand met versieringen geplaatst die aan palmbomen doet denken. Nog steeds biedt deze plaats een fantastisch zicht op zowel de zee als de stad zelf.

Mozaïeken bank in Park Güell

2.6. Casa Larrard: de woning van de graaf

Aan de oostkant van de open ruimte kun je de voormalige woning van graaf Güell bewonderen. Casa Larrard doet vanaf het jaar 1931 dienst als school. Ook de tuinen van het huis zijn te bezoeken.

Deze betreed je via een toegangsdeur van ijzer waarna je ook in de entree terecht komt. Deze werd vroeger gebruikt als wasruimte. Het ontwerp is geïnspireerd op de natuur. De ruimte is vormgegeven als een golf en is opgetrokken uit ruw steen.

2.7. Gaudi’s huis

Tussen 1906 en 1925 heeft de architect het huis Casa Museu Gaudi bewoond met zijn gezin. In de woning kun je een aantal van zijn kunstwerken bewonderen, maar ook sommige meubelstukken komen van de hand van de meester.

In dit huis krijg je een goede indruk van de visie die zowel de graaf als Gaudi zelf voor ogen hadden voor de woningen op het terrein.

Casa Museu Gaudi

2.8. Oostenrijkse tuinen

Het gedeelte dat vroeger werd gebruikt voor de kavels op het terrein, draagt nu de naam “De Oostenrijkse tuinen”. Deze naam kreeg het pas toen de tuinen in gebruik werden genomen als plantenkwekerij, toen het park werd opengesteld voor publiek.

De naam dankt de tuin aan de bomen die er staan. Deze zijn afkomstig uit Oostenrijk en werden cadeau gegeven in het jaar ‘77 . Dit deel van Park Güell kent zijn eigen unieke uitstraling.

Oostenrijkse tuinen Park Güel

2.9. Heuvel van de Drie Kruisen

El turo de les Tres Creus is de Spaanse benaming voor Heuvel van de Drie Kruisen. Via een pad kom je op een verhoging die je een hele mooie uitkijk geeft over de stad. Er zijn tevens 3 kruisen geplaatst die de lijdensweg van Christus representeren .

Gaudi was voornemens om op de heuvel een kapel te bouwen. Deze bouwplannen hebben echter nooit doorgang gevonden.

El turó de les Tres Creus

2.10. Portic de la Bugadera

Via een authentieke deur van ijzer vind je aan de linkerzijde van Plaça de la Natura de entree naar Portic de la Bugadera . De golfvormige portiek ligt op een spiraalvormige steilte.

Wat opvalt zijn de versierde pilaren die gemaakt zijn door diverse kunstenaars . Ze hebben allemaal hun eigen unieke vormgeving en uitstraling. De meest opvallende pilaar is die met een vrouw die een mand op haar hoofd draagt. Het is niet duidelijk of het om een wasmand of een mand met offers gaat.

Naast de pilaren vind je een pad die je in vroegere tijden toegang gaf tot het huis van de graaf, Casa Larrard.

Pòrtic de la Bugadera

2.11. Overdekte wandelpaden en viaducten

De meesterlijke Gaudí ontwierp niet alleen adembenemend mooie kunst. Ook hield hij rekening met de praktische aspecten. In het park vind je dan ook een aantal viaducten die dienden als verbindingen tussen de verschillende landhuizen.

Ze boden voetgangers ook een droge plaats om te wandelen. Als je kiest voor de looproute maak je hier vandaag de dag nog steeds gebruik van. De viaducten van Gaudi waren ook geschikt om met auto’s en andere voertuigen te betreden. De exemplaren die het meest bekend zijn heten Viaducto del Algarrobo en Viaducto de las Jardinerasen .

Gaudi's viaducten, Güell Park

3. Bijzondere wetenswaardigheden over het park

3.1. Het ontwerp van Gaudi’s woning

Gek genoeg kwam dit ontwerp niet van de architect zelf. De huizen die je vindt bij de entree waren in eerste instantie bedoeld als modelwoningen. De woning van Gaudi is ontworpen door een andere uit Catalonië afkomstige architect genaamd Francesc Berenguer . De woning draagt daarentegen wél de naam Gaudi House Museum. Je kunt er een expositie van zijn werk en enkele zelfgemaakte meubels bekijken.

Gaudi House Museum

3.2. Van woonwijk naar top bezienswaardigheid

Als je een bezoek brengt aan Park Güell, dan is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied ook een woonwijk had kunnen zijn. De graaf kocht het grondgebied namelijk met als doel om er 60 luxe landhuizen op te bouwen. Door gebrek aan interesse vielen de plannen in het water. Er werden slechts 2 modelwoningen gebouwd.

3.3. Ontwerpen met de natuur in het achterhoofd

Gaudi én natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook Park Güell is hiermee overgoten. De architect wilde een park ontwerpen dat overeenkwam met de natuurlijke uitstraling van Barcelona en haar directe omgeving. Er zijn dan ook geen symmetrische lijnen te vinden in het ontwerp van het park . Wel gebruikte Gaudi veel ronde vormen en verhogingen die de flora en de stenige rotsen van het landschap voor moeten stellen.

3.4. De fauna in Park Güell

Naast prachtige bomen en planten, kom je in het park ook diverse vogelsoorten tegen. Vooral papegaaien hebben van Park Güell hun thuishaven gemaakt. Maar je kunt er ook kolibries en arenden spotten. Een kijkje naar de toppen van de bomen is dus zeer de moeite waard als je door het park loopt.

Papegaai in Park Güell

3.5. Parc of Park?

De naam van het park neemt de Engelse vertaling aan. Het wordt dan ook geschreven als Park in plaats van Parc zoals de Catalanen het zouden schrijven. Dit is een bewuste keuze geweest van de architect. Mede omdat hij zich bij het ontwerpen van Park Güell heeft laten inspireren door de 19e-eeuwse Britse Tuinstadbeweging.

4. Wanneer is het park open voor publiek?

4.1 Openingstijden

  • 25-10 t/m 28-03 : 08.30 t/m 18.15 uur. De laatste entree om 17.30 uur.
  • 29-03 t/m 03-05 : 08.00 t/m 20.00 uur. Laatste entree om 19.30 uur.
  • 04-05 t/m 06-09 : 08.00 t/m 21.30 uur. Laatste entree om 21.00 uur.
  • 07-09 t/m 24-10 : 08.00 t/m 20.00 uur. Laatste entree om 19.30 uur.

4.2 Toegangskaarten

  • ben je in Barcelona en wil je Park Güell graag bezoeken? Verdoe je tijd dan niet in de lange wachtrijen voor de kassa. Reserveer je kaarten vooraf online.
  • Er zijn ook entreekaarten inclusief gratis pendelbus en rondrit door Barcelona
  • Er zijn ook entreekaarten voor het park met een gegidste tour
  • boek een City Pass voor de stad Barcelona inclusief een bezoek aan het park én de Sagrada Familia in het centrum van de stad.

5. Entreekaarten reserveren zonder wachten voor de kassa

Het monumentale deel van het park kun je kosteloos bezoeken. Als je ook de rest wilt bezichtigen, dan heb je wel een toegangskaart nodig. Je kunt ze direct aan de kassa kopen. Kinderen van 0-6 jaar hoeven geen entree te betalen. Van 7-12 jaar ontvang je een reductie. Dat geldt ook voor ouderen en mindervalide mensen.

Boek je entreekaarten van tevoren online. Als je een gewoon kaartje koopt, dan geef je eenvoudig aan hoeveel je er nodig hebt, en welk type ticket je graag wilt bestellen. Ook moet je een dag en een tijdstip aangeven voor je bezoek. Net zoals het kopen van kaarten aan de kassa, kun je ook online dezelfde korting en voorwaarden verwachten.

5.1 Park Güell bezoeken met een gids

Wil je liever niets missen? Reserveer dan een entreekaart met een gids. Deze mensen weten je niet alleen alles te vertellen over de architect zelf, maar ook over de realisatie van Park Güell. Als je een standaard gegidste tour ticket aanschaft, dan ga je mee met een groep die uit maximaal 25 mensen bestaat. Deze kaarten zijn iets prijziger dan de standaard entreekaarten zelf.

De rondleiding door het park met een gids kan in verschillende talen. Bijvoorbeeld Frans, Engels, Spaans en natuurlijk Catalaans. Wil je liever niet teveel mensen om je heen? Dan kun je ook een privé rondleiding reserveren met 2-5 personen. Hier kun je meer informatie lezen.

5.2. Waar je op moet letten bij het reserveren van entreekaarten

Belangrijk! Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je kaarten wilt kopen voor Park Güell. Door je vooraf goed in te lezen, kun je niet alleen tijd besparen, maar voorkom je ook teleurstellingen.

  • boek een skip-the-line entreekaart
  • er is gratis toegang voor kinderen van 0-6 jaar. Je dient hiervoor wel een kaart te reserveren.
  • toegangskaarten zijn voorzien van een tijd. Ten laatste 30 minuten na je voorziene tijd mag je nog binnen. Na deze tijd krijg je geen toegang meer tot het park en komt je entreekaart te vervallen.
  • je kunt online geen kaarten kopen voor het geschiedenismuseum. Deze koop je in het park bij de kassa.
  • een standaard ticket geeft je geen toegang tot Casa Museu Gaudi. Deze moet je apart reserveren en aanschaffen.
  • krijg je niet genoeg van Gaudi én Barcelona? Maak dan gebruik van combinatietickets. Daarmee kun je zowel het park, de woning van Gaudi én de Sagrada Familia bezoeken in Barcelona zelf. Er zijn nog meer opties via Ticketbar of GetYourGuide

De befaamde bank in Park Güell

6. Routebeschrijving

Het exacte adres van Park Güell is Carrer d’Olot. Houd er rekening mee dat er maar liefst drie entrees zijn.

  • op de Carrer de Larrard vind je de hoofdentree van het park
  • ook aan de Carretera del Carmel vind je een ingang
  • als laatste kun je Park Güell ook binnengaan via de ingang aan de Passatge de Sant Josep de la Muntanya.
  • vanuit de binnenstad is de afstand naar het park aanzienlijk. Gebruik maken van de stadsbus is dus zeker een aanrader. Je kunt ook met ander openbaar vervoer reizen.
  • in de nabijheid van het park zijn er weinig tot geen mogelijkheden om je auto te kunnen parkeren. Parkeer je voertuig daarom in de diverse garages in de binnenstad. Je reis kun je vervolgen met de bus.

6.1. Met de metro of de bus

Als je met de metro wilt reizen, dan neem je de groene metro L3. Deze stopt bij Vallcarca of Lesseps. Je kunt bij beide haltes uitstappen. Vanuit deze halte loop je in iets meer dan een kwartier naar het station. Hier moet je nog een aardig stukje klimmen, maar je kunt ook kiezen voor de roltrap. Deze vind je bij Baixada de la Gloria. Je kunt dan de derde ingang van het park nemen, Passatge de Sant Josep de la Muntanya.

Liever met de bus? Ook dat is een mogelijkheid. Neem lijn 24 als je op de Plaça Catalunya bent. Ben je dichtbij Trelawny-Passeig Maritim? Neem dan buslijn 92 . Deze bussen stoppen bij de 2e ingang van het park, Carretera del Carmel.

Omdat je vanaf daar nog een stukje moet lopen naar het park, kun je het beste bus H6 en D40 nemen. Stap uit bij Travessera de Dalt.

7. Handige informatie als je Park Güell wilt bezoeken

  • neem een rugzak mee met wat eten en drinken. Er is wel een kleine eetgelegenheid, maar de prijzen zijn hier behoorlijk duur en de keus beperkt.
  • draag goede wandelschoenen. Omdat het park op een helling ligt, zijn niet alle looppaden voorzien van vlakke stenen.
  • smeer je goed in tijdens het zomerseizoen. Een petje, zonnebril en zonnebrandcrème zijn geen overbodige luxe.
  • houd je eigendommen veilig bij je en berg ze goed op. In Park Güell zijn zakkenrollers actief.
  • lees je vooraf goed in als je entreekaarten wilt bestellen. Zo weet je precies waar je toegang tot krijgt en waartoe niet. 
  • reserveer je entreekaarten online en vooraf. Dit voorkomt lange wachttijden en het verdoen van je tijd.

8. Meer van Gaudi’s hoogstandjes in Barcelona

9. Met korting overnachten in de Catalaanse stad

Wil je niets missen van Barcelona en blijf je liever een nachtje of twee slapen? Kijk hier voor overnachtingsmogelijkheden

10. Video: in vogelvlucht door het park

We snappen dat je ongeduldig bent. Daarom kun je deze video bekijken om alvast in de stemming te kunnen komen. Laat je meevoeren door de inspirerende vormen, kleuren en ontwerpen van Antoni Gaudi.

11. Park Güell bezoeken met onze gratis reisgids door Barcelona

Als je naast het park ook Barcelona zelf beter wilt leren kennen, download dan onze gratis preview reisgids Barcelona met stadswandeling. Wil je naast het lopen van deze leuke route ook alle andere bijzondere plekjes van de stad een bezoek brengen? Kies dan voor onze complete Barcelona reisgids.

Reviews en beoordelingen Park Güell

Heb je zelf tips of opmerkingen over Park Güell? Plaats je beoordeling

Marc Soontjens 8 maart 2024

Prijs - kwaliteit heel goed. Leuke stadstrip gehad.

Marco van Dinter27 maart 2018

Fantastische reisgids. Hiermee gaan we aankomende vakantie Barcelona verkennen

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info