Lille: Citadelle en Zoo

Bezoek tijdens je citytrip Lille zeker de Citadelle en de zoo

"De Citadelle is niet vrij toegankelijk voor bezoekers. Hiervoor dien je een reservering te maken bij de toeristische dienst", zo adviseert onze gratis reisgids. Je kan wel door de eerste poort wandelen, waardoor je zicht krijgt op die mooie toegangspoort aan de andere zijde: de Porte Royale. Helaas kan je niet verder wandelen, omdat de Citadelle nog steeds in gebruik is als kazerne van het Franse leger. Lees meer 

De Citadelle, gebouwd door Vauban, is één van de mooiste voorbeelden van de militaristische architectuur uit de 17e eeuw. 
  • Bezoek het groene stadshart van Lille
  • Ga naar de Citadelle
  • Breng een bezoek aan de Zoo
  • Wandel langs de Promenade des Remparts
  • Ontdek wat Lille met reisduiven heeft

Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

De Citadelle

De Citadelle werd gebouwd nadat Louis XIV op het einde van de 17e eeuw Lille had veroverd. De bouwfase onder leiding van Sébastien Le Prestre de Vauban, verliep zeer snel. Na minder dan 3 jaar was dit bouwwerk af. Vauban was hiermee namelijk niet aan z'n proefstuk toe. Hij was immers de architect van veel Franse citadels.

Binnen de versterking leidde men een zelfvoorzienend bestaan: waterputten, bakkerijen, slagerijen, een kapel en een gevangenis, ... het was allemaal aanwezig. De Citadelle was één van de grootste citadels van Frankrijk en maakte deel uit van de verdedigingsgordel langs de Franse noordgrens. Het is nu nog steeds één van de mooiste voorbeelden van de militaristische architectuur uit de 17e eeuw.

Nabij de Citadelle staat een bijzonder monument, ‘Au Pigeon Voyageur’, dat werd opgericht ter ere van de reisduiven die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nieuw was het niet om duiven tijdens de oorlog te gebruiken, dat gebeurde immers ook al in de Frans-Pruisische oorlog van 1870.

Promenade de Remparts

De stad Lille spaart kosten noch moeite om de stad groen(er) te maken. Tijdens je citytrip Lille een wandeling maken langs de Rijselse tuinen en parken, die ecologisch aangelegd en beheerd worden, is dan zeker ook de moeite waard! Rond de Citadelle is er de ‘Promenade des Remparts’, een wandelroute van ongeveer 16 km. Volg de pijlen en ontdek bastions die in het prachtig groen zijn gelegen, parken en tuinen en het Bois de Boulogne van Lille. Je kan deze wandeling in 7 mini-wandelingen verdelen op basis van een thema. Je kan hiervoor ook een gids onder de arm nemen. 

Zoo

Op slechts 10 minuten wandelen van het stadscentrum ligt de groene oase van de Zoo. Deze dierentuin wordt omgeven door het ruim 70 hectare grote Parc de la Citadelle. Dit afwisselende dierenpark is ruim 3 hectare groot en telt 70 dierensoorten. Je kan er heel wat dieren uit Afrika, Amerika en Azië zien. Zo zijn er apen in een vrij grote biotoop, allerlei vogels en zelfs reuzenschildpadden te bezichtigen. Van de diersoorten die deze zoo rijk is, is driekwart met uitsterven bedreigd. Je kan hier bijvoorbeeld de witte neushoorn en het Maleisische dwerghert komen bekijken.

Jaarlijks ontdekken zo'n miljoen bezoekers de Zoo in Lille! Als je even de tijd hebt, dan is een bezoek aan de Zoo zeker de moeite waard tijdens je citytrip Lille. Een bezoek is betalend (tarieven 2023: 6€ volw, 3€ kind 6 tot 17j., gratis tot 5j.). Openingsuren in het laagseizoen van 10u00 tot 17u00 (weekends tot 18u00), tijdens het hoogseizoen is het 's avonds één uur langer open. Dinsdag is de Zoo gesloten.

Reviews en beoordelingen Citadelle en Zoo

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille: citadelle, zoo en reisduiven? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info