Lille: de prachtige kerk Saint-Etienne

Één van de grootste Jezuïetenkerken in Frankrijk

. Met de bouw van een kerk bij het Jezuïetencollege in Lille werd begin 17e eeuw begonnen. Ze werd opgericht ter ere van de 'Onbevlekte Ontvangenis'. In 1740 werd de kerk vernield door een brand, om daarna weer heropgebouwd te worden.Toen ook de parochiekerk van de wijk Saint-Etienne door een brand in 1793 werd verwoest, verhuisde die parochie naar de kerk van het Jezuïetencollege en kreeg ze de naam 'Kerk Saint-Etienne'. In de aanloop naar de Franse Revolutie in 1778, werd het Jezuïetencollege omgevormd tot een militair hospitaal. Nu is het de huisvesting van de regionale administratie. Lees meer

De Kerk Saint-Etienne is één van de grootste Jezuïetenkerken in Frankrijk. 
  • Bezoek de Saint-Etienne kerk
  • Lees over de bouwgeschiedenis 
  • Imposante jezuïetenkerk
  • Bewonder de preekstoel van François Rude
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

De stenen gevel, gebouwd in klassieke Romaans-barokke stijl, is maar liefst 29 meter hoog. De kerk lijkt echter nog imposanter, omdat de Rue de l'Hôpital militaire, die ernaartoe leidt, zeer smal is.

Links van het koor staat een imposante klokkentoren van 57 meter hoogte. Het interieur van de kerk kan je best als eenvoudig en duidelijk omschrijven. Het prachtige meubilair ging jammer genoeg tijdens de Franse Revolutie verloren. Wel kan je er nog de preekstoel van de beroemde beeldhouwer François Rude bekijken. Hij is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor 'La Marseillaise' op de Arc de Triomphe in Parijs.

In 2011 waren er wat problemen met het plafond van de kerk Saint-Etienne. Deze zijn helaas nog steeds niet geheel opgelost. De huidige problemen met het plafond zijn veroorzaakt door een stabiliteitsprobleem. Door de bouw van een ondergrondse parkeergarage werd het grondwater weggepompt en verzakte de kerk Saint-Etienne gedeeltelijk. Er werden grote werken uitgevoerd om dit probleem op te lossen maar de gevolgen blijven nog steeds voortduren.

De kerk Saint-Etienne in Lille een prachtige kerk. Een bezienswaardigheid die het zeker waard is om te bezoeken tijdens je citytrip Lille. De kerk Saint-Etienne is tot de vloer toe herbouwd na de Franse Revolutie. Dit maakt de stijl van de kerk Saint-Etienne dan ook grotendeels 19e eeuws. Grotendeels, want de sacristie is wel bespaard gebleven. 

Reviews en beoordelingen Kerk Saint-Etienne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille: prachtige Kerk Saint-Etienne? Plaats je beoordeling

Myriam Van Synghel3 september 2019

Deze gids geeft km aan, dit is belangrijk voor de planning van de dag, gaat naar de highlights in de stad die zich ook buiten het historisch toeristisch centrum bevinden. Korte en to the point beschrijving van gebouwen enz = makkelijk en vlug te lezen ter plaatse. Een goed 1ste zicht op de stad.

Maria Swinnen16 maart 2019

een zeer bruikbare stadsgids met toffe en te volgen wandelroute.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info