Bezienswaardigheid Lille: een bezoek aan Hospice Comtesse

Een blik achter de deuren van een middeleeuws Hospitaal

Johanna van Constantinopel, gravin van Vlaanderen, gaf in 1237 opdracht tot het bouwen van het Hospice Comtesse Lille. Dit als smeekbede voor haar man, Ferrand van Portugal, die door de Fransen werd gevangen gehouden. Het Hospice van Lille werd volledig vernield door een brand in 1468 en werd en in verschillende fasen herbouwd. Zo komt het dat de gevels van het Hospice Comtesse Lille verschillende bouwstijlen vertonen.  Lees meer

Dit middeleeuwse hospitaal biedt een aanblik van de rijkdom die toen een liefdadigheidsinstelling kenmerkte.
  • Bezoek het Hospice Comtesse
  • Behalve ziekenzaal ook een museum
  • Maak een virtuele reis door het Lille van 13e tot 18e eeuw
  • Vlaamse wandtapijten en Noord-Franse kunst tentoon
  • Lees meer over Johanna van Constantinopel 
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Het Hospice Comtesse is tegenwoordig een museum, waar je naast de oude ziekenzaal (bewaard gebleven ondanks de branden) ook kunstwerken, wandtapijten, meubilair en aardewerk van plaatselijke kunstenaars kan bezichtigen. Een bezienswaardigheid recht in het hart van Vieux Lille die je tijdens je citytrip Lille zeker eens moet aandoen.

Wandel gerust de binnenplaats op van het Hospice Comtesse. De ziekenzaal recht voor je (in de vorm van een kerk) is normaal vrij toegankelijk. Soms zijn er tijdelijke tentoonstellingen die gratis te bezoeken zijn (onder voorbehoud). De andere ruimtes van het Hospice Comtesse kan je tegen betaling bezoeken. Je maakt er als het ware een reis door de tijd naar het politieke en sociale leven in Lille van de 13e tot de 18e eeuw.

Dompel jezelf onder in het dagelijkse leven van de zusters Augustinessen en bezoek de keuken en de slaapvertrekken. De kapel, apotheek en medicinale tuin herinneren aan de spirituele en medische roeping van het Hospice Comtesse. De ziekenzaal, met op het einde een kapel waar je de familiewapens van de belangrijkste weldoeners van het Hospice kan bekijken, is oorspronkelijk opgezet als logies voor bedevaarders naar de Notre Dame de la Treille. Geleidelijk aan werden hier ook de armen en zieken uit Lille opgevangen. Uiteindelijk groeide de ziekenzaal uit tot een heus ziekenhuis of ‘hospice’. De huidige ziekenzaal dateert uit de 15e eeuw en wordt overkoepeld door een gelambriseerd gewelf.

Tegenwoordig huisvest het Hospice Comtesse een museum, waar je schilderijen en wandtapijten van Vlaamse en Noord-Franse kunstenaars kan bezichtigen. Er worden ook wisselende exposities van moderne kunst gehouden. Kijk voor meer informatie op de website: www.lille.fr.

Reviews en beoordelingen Hospice Comtesse

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille: bezoek aan Hospice Comtesse? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info