Lille: Notre Dame de la Treille bijzondere kathedraal

Het marmeren middelpunt van Vieux-Lille

"De kathedraal van Lille, Notre Dame de la Treille, stond vroeger op een eilandje omgeven door hekkens (treille)". Toen de Heilige Maagd er ergens in de 13e eeuw verscheen, werd een beeldje gemaakt en achter een hekken geplaatst, vandaar de naam van deze neo-gothische kathedraal 'Notre-Dame de la Treille'. 

Aan de prachtige kathedraal van Lille is niet minder dan 150 jaar gewerkt. 
  • Bezoek de Notre Dame de la Treille Lille
  • Bewonder de prachtige marmeren gevel
  • Bekijk de klokkentoren Le Campanile
  • Lees over de opbouw van ruim 150 jaar 
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Het gezegde "de kerk in het midden houden", mag je hier letterlijk nemen. De straten van het oude stadscentrum, Vieux-Lille, liggen als een cirkel rond deze kathedraal. Toch is de kathedraal zelf niet heel oud. De eerste steen werd pas in 1854 gelegd. Dat de straten eromheen draaien, ligt aan het feit dat hier eerst een feodale burcht stond, die in 1846 werd afgebroken.Lees meer

Voor een bezoek aan de kathedraal Notre Dame de la Treille in Vieux-Lille kan je het beste onmiddellijk naar het koor aan de andere zijde van de kerk gaan. Daar werd in 1854 de eerste steen van de Notre Dame gelegd bij de Mariakapel. Het bijzondere is dat hierbij kapel per kapel werd gebouwd en afgewerkt, alvorens aan een nieuw deel te beginnen. Vanuit de Notre Dame Mariakapel heb je niet alleen een mooi zicht op het portaal, maar eveneens op de verschillende bouwfasen van deze kathedraal in Lille. De Mariakapel is een kopie van de Sainte-Chapelle in Parijs; althans dat was de bedoeling van de bouwers.

In 1947 werd het portaal door geldgebrek tijdelijk gesloten. De toenmalige bisschop, die later kardinaal werd, gaf er de voorkeur aan om het geld te besteden aan de armen en aan de werkende klasse. In 1994 werd er een wedstrijd uitgeschreven om zo geld in te zamelen om verder te kunnen bouwen aan het portaal en de voorgevel. In 1999 werd de afwerking van beiden daadwerkelijk uitgevoerd. 

De voorgevel van de kathedraal Notre Dame de la Treille is een bijzonder kunstwerk van Portugees marmer van 27 mm dik, dat wordt opgehouden door een staalstructuur. Die constructie houdt de 110 stukken marmer vast van elk 50 kg zwaar. De Notre Dame façade werd ontworpen door Pierre-Louis Carier en Peter Rice en gemaakt door de firma die destijds ook de Eiffeltoren heeft gebouwd. Overdag lijkt het marmer aan de binnenzijde wit gekleurd te zijn en aan de buitenzijde ondoorzichtig. 's Avonds laat men licht branden aan de binnenzijde van de kathedraal, waarbij het marmer even mooi wit oogt als aan de buitenzijde. Blikvanger in de façade is het prachtig roosvenster van de hand van kunstenaar Kijno, dat als thema de 'Wederopstanding' heeft. Het portaal is gemaakt door beeldhouwer Georges Jeanclos.

Neem ook even de tijd om rondom de Notre Dame kathedraal te lopen. De toren naast de kerk, met carillon, is bijvoorbeeld zelf ook een interessante bezienswaardigheid. Deze klokkentoren, Le Campanile, dateert van 1874. In de omgeving van de kathedraal staan nog een paar mooie huizen. Heel bijzonder is het gele smalle huisje, dat nog steeds bewoond is: het is het smalste huisje van Lille.

Reviews en beoordelingen Kathedraal

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille: bijzondere kathedraal ? Plaats je beoordeling

Marc De Vogel4 april 2016

duidelijk overzicht over de historiek en de bezoek-mogelijkheden. Een complete gids.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info