Lille: Place du Général de Gaulle

Place Du Général De Gaulle: van middeleeuwse marktplaats tot ontmoetingsplaats met tal van bezienswaardigheden

Tijdens je citytrip Lille mag een uitstap naar het oude stadscentrum niet ontbreken. Vieux-Lille kent heel wat mooie en bijzondere gebouwen en monumenten; bezienswaardigheden die je niet mag missen. Eén van deze bezienswaardigheden is de Place du Général de Gaulle, ook wel 'Grand' Place' genoemd. De Place du Général de Gaulle is een oude middeleeuwse marktplaats. Handelaars vergaderden hier drie keer per dag, in weer en wind, totdat ze van Philips IV van Spanje toestemming kregen om in 1652 de Oude Beurs te bouwen. Lees meer

De Place du Général de Gaulle is als het ware een openluchtmuseum.
  • Kuier over de Place du Général de Gaulle 
  • Bekijk la Vieille Bourse, het mooiste monument van Lille
  • La Voix du Nord, een schitterend art-deco gebouw
  • Neem eens een kijkje bij het Hotel Bellevue
  • De Grande Garde met eerbetoon aan de zonnekoning
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

 

Place du Général de Gaulle

Te midden van het centrum van Lille is er de Place du Général de Gaulle, ook wel Grand' Place genoemd. Dat dit marktplein de naam van deze beroemde Franse militair en politicus draagt is niet toevallig. Charles De Gaulle werd namelijk op 22 november 1890 in Lille geboren. Je kan het huis van zijn grootouders aan zijn moeders kant, nu ingericht als Museum Charles de Gaulle, nog bezoeken. 

Zowel vroeger als nu vormt de Place du Général de Gaulle een belangrijke ontmoetingsplaats voor zowel de Lillois zelf als de vele toeristen die Lille tijdens een citytrip komen ontdekken. Zet je op je gemak neer op één van de vele terrassen en bekijk tegelijkertijd al de mooie gebouwen en monumenten die zich op en rond dit plein bevinden. 

Het standbeeld of La Colonne de la Déesse, bijvoorbeeld. Dit 'Standbeeld van de Zegegodin' werd in 1845 opgericht als symbool van de heroïsche weerstand van de bevolking tegen de overmacht van de Oostenrijkers in 1792.

Vieille Bourse 

De Vieille Bourse is, zoals de naam het al aangeeft, het oude beursgebouw van Lille. Het wordt wel eens het 'mooiste monument van Lille' genoemd. Aan la Vieille Bourse werd van 1652 tot 1653 gewerkt. Het gebouw bestaat eigenlijk uit 24 identieke woningen, die rond een binnengalerij zijn gebouwd. De woningen worden ook nu nog bewoond. Op het binnenplein wordt wel eens schaak gespeeld of kan je oude boeken ontdekken.  

De restauratie van de voorgevel van la Vieille Bourse werd gefinancierd door bedrijven. Hun logo's vinden we terug boven de bovenste rij vensters. Maar (gelukkig) wordt je aandacht toch vooral getrokken naar het massaal aanwezige en gedetailleerde sculptuurwerk, eigen aan de Vlaamse barokstijl, maar ook door het feit dat de architect, Julien Destrée, een houtsculpteur was. Boven de toegangspoort zie je het symbool van Lille (Fleur de Lys), met daarnaast de leeuwen van Vlaanderen en de kroon van de stad (met vestingstorens erop).

La Voix du Nord en Hotel Bellevue

Een ander gebouw op de Place du Général de Gaulle is La Voix du Nord. Het is een prachtig Art Deco-gebouw van de 20e eeuw, volledig opgebouwd uit gewapend beton, maar toch met een Vlaamse trapgevel. Bovenaan staan drie vergulde beelden. Links staat Artois, in het midden staat Vlaanderen en rechts Henegouwen. Vroeger stond hier het huis van de koninklijke wachters. 

Het Hotel Bellevue was een artiestenhotel; iedere kamer draagt de naam van een artiest. Het hotel heeft een eigen theater en zowat alle beroemde artiesten en muzikanten hebben hier verbleven. 

Grande Garde

De Grand Garde, een gebouw uit 1717, diende oorspronkelijk als logies voor de Koninklijke wacht. Het garnizoen moest er verblijven om de orde in Lille te houden, na de dood van Lodewijk XIV in 1715. De architectuur van het gebouw is typerend voor deze periode en doet denken aan de stijl van de Porte de Paris, de triomfboog die tussen 1685 en 1692 werd gebouwd ter herdenking van de inname van Lille door Lodewijk XIV. De zon die op de gevel van de Grand Garde prijkt, is dan ook een eerbetoon aan de 'Zonnekoning'.

Tegenwoordig kan je er nu het Théâtre du Nord bezoeken. Het theater heeft een kleine zaal met enkele plaatsen, maar ook de Roger-Salengro zaal met 444 zetels.

Reviews en beoordelingen Place du Général de Gaulle

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille: Place du Général de Gaulle? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info