Lille (Rijsel): geschiedenis en economie

In 1066 werd voor de eerste maal "L'Isle" vermeld, er stond toen een kasteel op een eiland in de Deule. Vandaar ook meteen de naam Lille. De stad heeft zich verder ontwikkeld, onder de Graven van Vlaanderen. Lees meer

Niettegenstaande Vlaanderen, waartoe Rijsel behoorde, aan Frankrijk toekwam, hebben ze dikwijls van kamp veranderd. Zo hebben ze diverse economische verdragen afgesloten met Engeland en Duitsland, tot grote ergernis van Frankrijk. Zo gaat de Franse koning Philippe-August zijn wil opleggen aan het Noorden. Vlaanderen wordt geholpen door Boulogne, Henegouwen, Duitsland en Engeland. Maar toch behaalde Frankrijk de overwinning (27 juli 1214).

  • L'Isle
  • Graven van Vlaanderen 
  • Zonnekoning Lodewijk XIV
  • Economisch centrum
  • Grote shoppingcentra
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

In 1369 komt La Flandre toe aan Bourgogne, door een huwelijk. De hertogen van Bourgogne stimuleerden enorm de handel. Philips de Goede liet het Palais Rihour bouwen. Door het huwelijk van Maria van Bourgondië met Maximiliaan van Oostenrijk kwamen ze bij de Habsburgers. Nog later bij de Spanjaarden toen Karel V tot Keizer werd gekroond. Ook door de godsdienstoorlogen had Lille veel te verduren, door de "Geuzen" die zich in de omliggende bossen verscholen. Maar de stad werd sterk verdedigd door zijn inwoners.

Onder de Zonnekoning Lodewijk XIV werd Lille opnieuw Frans. Na 9 dagen was de stad overwonnen. Rijsel werd de hoofdstad van het Noorden en Louis XIV liet een citadel bouwen door Vauban. Tegelijkertijd werd de stad vergroot. In september 1792 werd Rijsel overrompeld door 35.000 Oostenrijkers. Verschillende gebouwen werden vernietigd, maar de stad overleefde dankzij de moed van zijn inwoners. In oktober 1914 moesten ze na 3 dagen verzet zich overgeven, 900 gebouwen waren vernietigd. Tijdens de meimaand van 1940 hebben ze opnieuw drie dagen de Duitsers kunnen ophouden. 

Toen de satellietsteden ontstonden aan de rand leek het even dat Rijsel een gewoon dorp zou worden. Grote shoppingcentra werden gebouwd op de toegangswegen. Maar de burgemeester wist de TGV naar het centrum te lokken. Hij combineerde dit met een groot bouwproject, Euralille. Het centrum werd grondig onder handen genomen en gerestaureerd, veelal met privé-kapitaal. Het tij was gekeerd. Rijsel werd één van de meest prestigieuze steden van Frankrijk.

Economie

Rijsel is steeds een kruispunt geweest van wegen, waterlopen en spoorwegen. Dat heeft steeds een hoge economische activiteit met zich meegebracht. Eerst was het een overslaghaven om goederen van de Champagne naar Vlaanderen en Nederland te vervoeren en omgekeerd. Later was het vooral de lakennijverheid die de stad in de Middeleeuwen deed opleven. Zelfs de tapijtmakers van Arras kwamen zich hier vestigen, toen ze werden verjaagd door Louis XI. In de 18de eeuw werd hier vooral katoen geweven, in Roubaix en Tourcoing werd er wol verwerkt.

Van de 18de tot de 19de eeuw begint de armoedige periode. Een paar rijke mensen hadden alle bedrijven in handen. De wijken van St.-Sauveur waren er één van grote miserie. De kindersterfte bedroeg er 75%. Deze arbeidsomstandigheden werden vooral beschreven door Victor Hugo. Vandaag is Rijsel één van de belangrijkste economische centra van Frankrijk. Terecht beweert men dat hier de rijkste mensen van Frankrijk wonen. Hun energieke en inventieve manier van werken zal daar wel voor iets tussen zitten.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Geschiedenis

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lille (Rijsel): geschiedenis en economie? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info